Μια εικόνα που απεικονίζει τα αυτοσχέδια όπλα που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν από Κινέζους στρατιώτες στην πολύνεκρη σύγκρουση προ ημερών με Ινδούς στρατιώτες στα διαφιλονικούμενα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια τη Δευτέρα δημοσίευσε το BBC.
Πρόκειται για αυτοσχέδια όπλα που φαίνονται να είναι σιδερένια ραβδιά με καρφιά, και η εικόνα δόθηκε στο BBC από Ινδό στρατιωτικό που είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν από Κινέζους στρατιώτες.
Η σύγκρουση άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 Ινδούς στρατιώτες νεκρούς και κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα από πλευρά της δεν ανέφερε απώλειες μεταξύ των δυνάμεών της. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για «εισβολές». Σημειώνεται πως τα σύνορά τους στην περιοχή δεν έχουν οριστεί ξεκάθαρα, προκαλώντας διενέξεις.
Στη σύγκρουση δεν χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα, κάτι που πηγάζει από συμφωνία του 1996 μεταξύ των δύο χωρών πως απαγορεύεται η χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών στο διαφιλονικούμενο κομμάτι των συνόρων, για να αποφεύγεται κλιμάκωση. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις συνάντησης περιπόλων, Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες έχουν έρθει στα χέρια- με το τελευταίο περιστατικό να αποτελεί ακραία περίπτωση, λόγω της χρήσης αυτοσχέδιων όπλων που παραπέμπουν σε πολύ παλαιότερες εποχές. Η εικόνα κυκλοφόρησε ευρέως στα ινδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξοργίζοντας πολλούς χρήστες. Επίσης, το Reuters μετέδωσε πως ινδική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η Κίνα επέστρεψε 10 Ινδούς στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά τη συμπλοκή- ωστόσο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ αρνήθηκε πως Ινδοί στρατιώτες ήταν στα χέρια κινεζικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι στρατιώτες συγκρούστηκαν σε μάχη σώμα με σώμα σε υψόμετρο 4.300 μέτρων, με κάποιους να πέφτουν στον ποταμό Γκαλβάν, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
Οι δύο πλευρές συγκρούονται στα σύνορα εδώ και εβδομάδες, αλλά η αναμέτρηση της Δευτέρας ήταν η πρώτη με νεκρούς εδώ και 45 χρόνια. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα ινδικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 Κινέζους νεκρούς, αλλά η Κίνα δεν έχει δώσει πληροφορίες.
Διαδηλώσεις οργισμένων πολιτών έχουν λάβει χώρα και στις δύο χώρες για τη σύγκρουση, ενώ αξιωματούχοι προβαίνουν σε προσεκτικές δηλώσεις για διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Η κοιλάδα του ποταμού Γκαλβάν στο Λαντάχ, σε υψηλό υψόμετρο και με ιδιαίτερα αφιλόξενο κλίμα, είναι κοντά στο Ακσάι Τσιν, διαφιλονικούμενη περιοχή που διεκδικεί η Ινδία μα ελέγχει η Κίνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες- πυρηνικές δυνάμεις και οι δύο- συγκρούονται χωρίς «κανονικά» όπλα στα σύνορα. Ινδία και Κίνα έχουν ιστορικό αναμετρήσεων και διεκδικήσεων κατά μήκος της ανεπαρκώς καθορισμένης Γραμμής Ελέγχου που χωρίζει τις δύο πλευρές, μήκους 3.440 χλμ. Τα τελευταία πυρά στα σύνορα έλαβαν χώρα το 1975, όταν τέσσερις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε πέρασμα στο Αρουναχάλ Πραντές. Η σύγκρουση έχει περιγραφεί τόσο ως ενέδρα όσο και ως ατύχημα. Ωστόσο έκτοτε δεν έχουν πέσει πυροβολισμοί, λόγω διμερούς συμφωνίας του 1996 βάσει της οποίας «καμία από τις δύο πλευρές δεν θα ανοίξει πυρ...προβεί σε επιχειρήσεις με εκρηκτικά ή κυνήγι με όπλα ή εκρηκτικά εντός δύο χιλιομέτρων από τη Γραμμή Ελέγχου». Παρόλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται συμπλοκές σώμα με σώμα.
Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα πως έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην κοιλάδα Γκαλβάν και υποστηρίζει πως η Κίνα πραγματοποιεί κατοχή σε 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους της.