Ένα οδοιπορικό γεύσεων και πολιτισμού, που ξεκίνησε τον Ιούλιο από τη Μάνη,έφθασε στον τελικό του προορισμό, στην Κορινθία.
Η έμπνευση της Αννας Καλογεροπούλου, αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να δημιουργήσει ιστορίες σε κάθε τόπο, με πρόσμιξη της ντόπιας γαστρονομίας, του πολιτισμού, της κουλτούρας, των αξιοθέατων και των τουριστικών υποδομών, αν κρίνουμε από το συνολικό αποτέλεσμα, ήταν απόλυτα επιτυχημένη.
Η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, μαζί με τα κατά τόπους Επιμελητήρια και τις Ενώσεις Ξενοδόχων, αποτέλεσε ένα ισχυρό δείγμα γραφής, για το πώς μπορούμε ναπετύχουμε πολλά, όπως, άλλωστε, υπογράμμισε και ο Παναγιώτης Νίκας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος βρέθηκε σε όλες της στάσεις του Peloponnese Food Stories, το οποίο ξεκίνησε από την Αρελόπολη, πήγε στην Κορώνη, στο Παράλιο Άστρος Αρκαδίας, στο Τολό και κατέληξε τώρα τον Οκτώβριο, στα Τρίκαλα Κορινθίας.
Καθεμία περιοχή, θεωρείται και είναι εμβληματική για τον τουρισμό της Πελοποννήσου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσφέρει, από το σκληρό ανάγλυφο της Μάνης και τον εύφορο κάμπο της Αργολίδας, έως τον πλούσιο ορεινό όγκο της Κορινθίας.
Ο καιρός, σύμμαχος σε αυτή τη τελευταία στάση του οδοιπορικού Peloponnese FoodStories, έδωσε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν προϊόντα της περιοχής, μαγειρεμένα από σεφ γνωστών εστιατορίων της Κορινθίας, να δοκιμάσουν ντόπια κρασιά, λάδι, ελιές και άλλα προϊόντα μέσα από σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και πρόσμιξης.
Μαζί με καλή μουσική από το συγκρότημα Πασπαρτού, που ιδρύθηκεστον Πύργο Ηλείας, κάτοικοι και επισκέπτες που είχαν καταλύσει και γεμίσει τα ξενοδοχεία σε όλα τα Τρίκαλα Κορινθίας (Κάτω, Μεσαία, Ανω), έζησαν ένα μοναδικό φεστιβάλ που ευχαριστήθηκαν ακόμα και τα μικρά παιδιά, που έφτιαχναν τις δικές τους συνταγές, με τη βοήθεια, βέβαια, των σεφ.
Τα Τρίκαλα Κορινθίας μπορούν και αξίζουν να είναι προορισμός, όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά ακόμα και το καλοκαίρι.
Κι επειδή η προσβασιμότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επισκεψιμότητα ενόςτόπου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποσχέθηκε ότι το φθινόπωρο του 2023 θα έχει αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο, στα πρώτα 7 χιλιόμετρα, από την Εθνική Οδό έως και πέρα από το χωριό Ρίζα, κάτι που αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι κάτοικοι, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μουσείο ένα από τα σπίτια τον Νοταράδων, ένδοξης οικογένειας που πρωτοστάτησε στην Απελευθέρωση.
Η εκδήλωση στα Τρίκαλα Κορινθίας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κορινθίας, τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, την Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας, τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου και τη στήριξη του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας.
Μέσα από την αυθεντική, αυτή, εμπειρία γεύσης, το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σύστησε στο ευρύ κοινό τον γαστρονομικό πλούτο και της Κορινθίας, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ιστορία, τις τοπικές γεύσεις, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και τον οικοτουρισμό.
Σημειώνουμε ότι, αν κάποιος θέλει να περιηγηθεί στην Ορεινή Κορινθία, μπορεί να βάλει πινέζες στον χάρτη ή προορισμούς στο σύστημα πλοήγησης.
Οι επισκέψεις στην Αρχαία Κόρινθο και στο Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, είναι επιβεβλημένες, όπως και στο εργαστήριο Τυροκομικών και αλλαντικών Λέγγα (Στυμφαλία), στο νέο Οινοποιείο Παπαργυρίου, στη λίμνη Δόξα και στο Μοναστήριτου Αγίου Γεωργίου, ενώ στην Αρχαία Φενεό, στο Capris, οι γεύσεις με ΠΟΠ φάβα και φασόλια, αγριογούρουνο και άλλους μεζέδες, μένουν αξέχαστες.
Όπως και το 1ο Peloponnese Food Stories, που αποτέλεσε την απαρχή για νακαθιερωθεί το Γαστρονομικό Φεστιβάλ.
Και του χρόνου.
9