Η καρδιακή προσβολή πιστεύεται συνήθως ότι εμφανίζεται απροσδόκητα, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Εκτός κι αν έχει προκύψει μια επιπλοκή που δεν γνωρίζαμε, υπάρχουν πολλά «καμπανάκια» που μπορούν να μας προειδοποιήσουν ότι ( η καρδιακή προσβολή) έρχεται στην πορεία. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εξαιτίας κακών αποφάσεων που πήραμε ως προς τον τρόπο ζωής μας. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν εκ των προτέρων.
Έρευνα που παρουσιάστηκε σε μια ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ντάλας προσφέρει μια εικόνα για τα κοινά συμπτώματα που προηγούνται της καρδιακής προσβολής στους άνδρες.
Η μελέτη ανέδειξε κοινά συμπτώματα που προηγήθηκαν των καρδιακών προσβολών σε 567 άνδρες ηλικίας 35 έως 65 ετών, βασισμένη σε αναδρομική ανάλυση γραφικής αναπαράστασης.
Σχεδόν το 80 τοις εκατό των καθορισμένων συμπτωμάτων εμφανίστηκαν μεταξύ τεσσάρων εβδομάδων και μιας ώρας πριν από το επεισόδιο.
Μεταξύ αυτών που παρουσίασαν συμπτώματα, το 56 τοις εκατό είχε πόνο στο στήθος, το 13 τοις εκατό δύσπνοια και το τέσσερα τοις εκατό, ζάλη, λιποθυμία ή αίσθημα παλμών.
Οι περιορισμοί της μελέτης
Ένα συνοδευτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of General Internal Medicine τονίζει ορισμένους σημαντικούς περιορισμούς σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας της μελέτης.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οποιοσδήποτε μεσήλικας με πόνο στο στήθος ή δύσπνοια μπορεί να έχει καρδιακή προσβολή...
«Ωστόσο, σε μια ομάδα ενός εκατομμυρίου ανδρών μέσης ηλικίας πόσοι θα παρουσιάσουν πόνο στο στήθος ή δύσπνοια σε ένα μήνα; Ακόμα κι αν 50.000 άνδρες είχαν αναπτύξει αυτά τα συμπτώματα, πόσοι θα πάθαιναν στη συνέχεια καρδιακή προσβολή;»
Σίγουρα, όχι κι οι 50.000, όπως υπονοούν ορισμένες μελέτες, λέει το σχετικό άρθρο.
Οπωσδήποτε, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν αλλαγές, όσο αδιόρατες κι αν είναι.
Πώς να ανταποκριθούμε
Είναι ζωτικής σημασίας να ανταποκρινόμαστε έγκαιρα σε τυχόν συμπτώματα που μοιάζουν με καρδιακή προσβολή.
Αυτό συμβαίνει επειδή μια γρήγορη ανταπόκριση ελαχιστοποιεί την έκταση της βλάβης που προκαλείται στον καρδιακό μυ.
Το πρώτο βήμα είναι να καλέσουμε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), 166 - όσο πιο γρήγορα ενεργούμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε.
«Ενώ περιμένουμε να έρθει το ασθενοφόρο, μπορεί να βοηθήσει (ο ασθενής) να μασήσει και μετά να καταπιεί ένα δισκίο ασπιρίνης (ιδανικά 300 mg), εφόσον δεν είναι αλλεργικός στην ασπιρίνη.
Η ασπιρίνη βοηθά στην αραίωση του αίματος και βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά.
«Στο νοσοκομείο, η θεραπεία για καρδιακή προσβολή εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι», εξηγεί το NHS.
Οι δύο βασικές θεραπείες είναι:
- Χρήση φαρμάκων για τη διάλυση θρόμβων αίματος.
- Χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του αίματος στην καρδιά.
Σημαντική σημείωση:
Το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας αναφέρει: «Οι άνθρωποι συχνά δεν παίρνουν στα σοβαρά ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή και καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
«Εάν είμαστε μαζί με κάποιον που αντιμετωπίζει συμπτώματα καρδιακής προσβολής αλλά αναβάλλει ή αρνείται να καλέσει ένα ασθενοφόρο, είναι πραγματικά σημαντικό να καλέσουμε ένα για εκείνον».
ΠΗΓΗ: Εxpress