Είναι εύκολα, γίνονται γρήγορα και θα κλέψουν την παράσταση στο τραπέζι της Γιορτής. Επίσης, είναι πολύ νόστιμα και ταιριάζουν θαυμάσια με καλό κρασί. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν, οι μεγάλοι θα παρακαλάνε για τις συνταγές και όλοι μαζί θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στο Instagram.
Το Γιορταστικό Στεφάνι
Θα χρειαστούμε κλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου, διάφορες ελιές χωρίς κουκούτσια, μπαλάκια μοτσαρέλας και ντοματίνια - αν βρούμε και κίτρινα, ακόμα καλύτερα.
Διαλέγουμε μία ωραία, στρογγυλή πιατέλα και στρώνουμε το δενδρολίβανο κυκλικά. Πάνω του τοποθετούμε τις ελιές και τη μοτσαρέλα και σερβίρουμε με οδοντογλυφίδες στο πλάι.
* Για περισσότερη γεύση, μπορούμε να μαρινάρουμε τις ελιές από την προηγούμενη μέρα, με ελαιόλαδο, σκόρδο, φέτες λεμονιού και δενδρολίβανο.
Φάγαμε το Ελατο
Υλικά
Δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό cream cheese σε θερμοκρασία δωματίου
Μία κ.σ. καπνιστή πάπρικα
2 κουταλάκια γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1 κ. γ. σκόρδο σε σκόνη
1 φλυτζάνι τσένταρ τριμμένο
Μισό φλυτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
1/4 φλυτζ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Μίνι στρογγυλά κρακεράκια
Παρασκευή
Χτυπάμε στο μούλτι το cream cheese, την πάπρικα, το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε το μίγμα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.
Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό wrap σε μία ευθεία επιφάνεια και τοποθετούμε πάνω το μίγμα μας. Με καθαρά χέρια και χρησιμοποιώντας το wrap, φτιάχνουμε το σχήμα του έλατου - η βάση μας πρέπει να έχει διάμετρο περίπου 15 εκατοστών. Το βάζουμε πάνω σε μία πιατέλα και χρησιμοποιώντας την φωτογραφία σαν οδηγό, καρφώνουμε γύρω -γύρω τα κρακεράκια μας. Το αστέρι μπορούμε να το φτιάξουμε από τηγανητή τορτίγια. Συμπληρώνουμε την διακόσμηση με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Χριστουγεννιάτικα λουκάνικα
Υλικά
Φύλλο σφολιάτας
Λουκάνικα για hot dog
Κέτσαπ
Μουστάρδα
Ενα αυγό χτυπημένο με νερό
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανοίγουμε το φύλλο και το αλείφουμε με μίγμα κέτσαπ και μουστάρδας.
Κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια που τυλίγουν ολόκληρο το κάθε λουκάνικο.
Τα βάζουμε στο ταψί, χαράζουμε ελαφρά το φύλλο σε κομμάτια και αλείφουμε με το μίγμα του αυγού.
Ψήνουμε επί 30-45 λεπτά.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε κύκλο, σε στρογγυλή πιατέλα, με ένα μπωλ με κέτσαπ ή σάλτσα BBQ στη μέση. Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση με κλαράκια δενδρολίβανου.
Η πίτσα έγινε έλατο
Υλικά
500 gr. ζύμη πίτσας
Ενα αυγό χτυπημένο με μία κουταλιά νερό
250 γρ. μοτσαρέλα
1/4 φλυτζ. λειωμένο βούτυρο
Μισό φλυτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
Μία κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
Μία κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μία κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
Σάλτσα μαρινάρα ζεστή για το σερβίρισμα
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε 33 μικρά κομματάκια.
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη της πίτσας σε δύο κομμάτια. Ζυμώνουμε και ανοίγουμε το καθένα σε ένα μακρύ, τετράγωνο σχήμα και τα κόβουμε σε 33 κομμάτια.
Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα κομμάτι μοτσαρέλας και φτιάχνουμε μικρά, καλά κλεισμένα μπαλάκια. Τα τοποθετούμε στο ταψί σχηματίζοντας ένα έλατο και φροντίζουμε να ακουμπάνε μεταξύ τους. Αλείφουμε με το μίγμα αυγού και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Ανακατεύουμε το λειωμένο βούτυρο με τη παρμεζάνα και τα μυρωδικά. Αλείφουμε το μίγμα στα μπαλάκια, όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο. Σερβίρουμε με τη μαρινάρα στο πλάι για ντιπ.
Τα κουκουνάρια της Γιορτής
Υλικά
250 γρ. cream cheese σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. φέτα - ή άλλο άσπρο τυρί - σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
Μισή σκελίδα σκόρδο λειωμένη
Πιπέρι καγιέν
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Ενα φλυτζάνι ολόκληρα αμύγδαλα
Κλαριά φρέσκου δενδρολίβανου
Παρασκευή
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα και το δενδρολίβανο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χρησιμοποιώντας πλαστικό wrap, πλάθουμε το μίγμα σε οβάλ σχήμα, που μοιάζει με κουκουνάρι. Αρχίζοντας από την βάση, πιέζουμε τα αμύγδαλα όπως στην φωτογραφία και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. Βάζουμε τα κλαριά του δενδρολίβανου στην κορυφή και τα κουκουνάρια μας είναι έτοιμα. Σερβίρουμε με κράκερ ή ψωμί.
Τα Αυγά των Χριστουγέννων
Υλικά
6 μεγάλα αυγά
Ενα μικρό αβοκάντο
3 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.γ. μουστάρδα
Μία κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομματάκια
Παρασκευή
Βάζουμε τα αυγά σε μεσαία φωτιά και μόλις πάρουν βράση, τα σκεπάζουμε, σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε για 12 λεπτά. τα μεταφέρουμε σε ένα μπώλ με κρύο νερό και παγάκια και τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή.
Κόβουμε τα αυγά στη μέση, κρατάμε τα ασπράδια και βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το αβοκάντο, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα και τα χτυπάμε ελαφρά με μίξερ χειρός. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή σε πλαστική σακούλα, στην οποία έχουμε φτιάξει μία τρύπα. Γεμίζουμε τα ασπράδια με το μίγμα και τα διακοσμούμε με τρία κομματάκια πιπεριάς. Τα σκεπάζουμε με wrap και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.