Πίσω από αυτή την έξαρση βρίσκεται ένα νέο στέλεχος που ονομάζεται JN.1, το οποίο αντιπροσώπευε το 21,4% των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το JN.1 είναι «απόγονος» του BA.2.86, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του καλοκαιριού. Και οι δύο αποτελούν μέρος της «γενεαλογίας» των παραλλάξεων της Ομικρον.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το JN.1 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», αλλά σημειώνει επίσης ότι «ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θέτει το JN.1 αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο». Με άλλα λόγια, ας μην πανικοβληθούμε - αλλά ας ξέρουμε ότι με την αύξηση των κρουσμάτων, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε ή να εκτεθούμε σε κάποιον που νοσεί.
Καθώς μπαίνουμε στην πιο «πολυσύχναστη» εποχή του χρόνου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που συνοδεύουν τις λοιμώξεις από την Covid-19 αυτή τη στιγμή. Έχουν αλλάξει από την αρχή της πανδημίας.
«Νομίζω ότι τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπουμε με Covid φαίνεται να έχουν πιο ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό», δηλώνει ο δρ. Τζόναθαν Ντ. Γκρέιν, διευθυντής νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν ανοσία από λοιμώξεις και εμβολιασμούς, τα συμπτώματα γίνονται επίσης αόριστα, δηλώνει ο δρ Τζο Καμπάζα, πνευμονολόγος και ιατρός εντατικής θεραπείας στην κλινική του Κλίβελαντ. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διάκριση της Covid-19 από άλλες ιογενείς ασθένειες, συμπληρώνει ο Καμπάζα.
Λοιπόν, ποιες είναι οι «κόκκινες σημαίες» για να έχουμε το νου μας αυτό τον χειμώνα; Παρακάτω, οι γιατροί αναφέρουν τα συμπτώματα που βλέπουν περισσότερο τη συγκεκριμένη γιορτινή περίοδο:
Πολλά από τα συμπτώματα της Covid τη σήμερον ημέρα μοιάζουν με συμπτώματα της γρίπης.
Η δρ. Σάρα Χόκμαν, νοσοκομειακή επιδημιολόγος στο NYU Langone Health και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Tisch Hospital της Νέας Υόρκης, έχει πει πρόσφατα στη HuffPost ότι τα περισσότερα συμπτώματα της Covid - 19 είναι παρόμοια με αυτά που θα παρουσίαζε ένα κοινό κρυολόγημα, το οποίο ισχύει σήμερα. Τα πιο κοινά σημάδια είναι:
Συμφόρηση.
Καταρροή.
Πονόλαιμος.
Ξηρός βήχας.
Πονοκέφαλοι.
Πόνοι σώματος.
Κούραση.
Πυρετός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι λιγότερο κοινό σύμπτωμα. Ενώ ακόμα ισχύει, εμφανίζεται σαφώς λιγότερο συχνά απ′ ότι στην αρχή της πανδημίας.
Υπάρχει μια αξιοσημείωτη πιθανότητα αλληλεπικάλυψης μεταξύ της Covid-19 της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή του RSV, «(κι) ως εκ τούτου, μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο μόνο με βάση τα συμπτώματα να γνωρίζουμε από τι μπορεί να έχουμε μολυνθεί», έχει πει ο Γκρέιν στη HuffPost.
Τα τεστ για την ανίχνευση της Covid-19 παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθούμε εάν έχουμε κολλήσει τον ιό.
Δύσπνοια και πόνος στο στήθος μπορεί ακόμα να εμφανιστούν (και χρειάζονται ιατρική φροντίδα).
Για άτομα που αρρωσταίνουν πολύ, τα ανησυχητικά συμπτώματα όπως η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος θα ήταν ένας λόγος να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Ο Καμπάζα αναφέρει ότι τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται περισσότερο τελευταία.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον στην περιοχή μου, έχουμε δει περισσότερα άτομα να καταλήγουν στη ΜΕΘ με πνευμονία Covid από ό,τι μπορώ να θυμηθώ πραγματικά (ότι έχει συμβεί) σε διάστημα περισσότερο από ενάμιση χρόνο - βλέπουμε αυτό το κλασικό: φλεγμονή των πνευμόνων», λέει ο Καμπάζα. «Αν και καταλήγουν στη ΜΕΘ, βλέπουμε να χρησιμοποιούνται λιγότεροι αναπνευστήρες απ′ ότι στα προηγούμενα στελέχη». Προσθέτει ακόμα ότι ο αριθμός των ατόμων στη ΜΕΘ είναι μικρότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα στάδια της πανδημίας.
«Οι άνθρωποι φαίνεται να βελτιώνονται σταδιακά με την υποστηρικτική φροντίδα, επομένως οι παραμονές τους στη ΜΕΘ ήταν επίσης μικρότερου χρονικού διαστήματος. Αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες στη ΜΕΘ μας», είπε ο Καμπάζα.
Αυτοί που διατρέχουν κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσου είναι οι άνθρωποι που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο από την αρχή της πανδημίας: ηλικιωμένοι, άτομα με ιατρικές παθήσεις, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και άλλα φάρμακα τα οποία μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όσοι λαμβάνουν θεραπεία για αυτοάνοσα νοσήματα και άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ανέφερε ο Καμπάζα.
Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος να μειώσει κανείς την σοβαρότητα της νόσου.
Ενα εμβόλιο για την Covid 19 παραμένει η καλύτερη άμυνα όταν πρόκειται για την προστασία μας. «Ενημερωμένα» εμβόλια είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των κυκλοφορούντων παραλλαγών. Τα νέα εμβόλια αναμένεται να προστατεύουν και από την JN.1, σύμφωνα με το CDC.
Μπορούμε επίσης να λάβουμε το εμβόλιο RSV, το οποίο είναι διαθέσιμο για ενήλικες 60 ετών και άνω και μωρά έως 8 μηνών, και το εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο συνιστάται για άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω.
Δεν είναι πολύ αργά για να κάνουμε τα εμβόλιά μας.
Εάν κολλήσουμε Covid-19, μπορούμε να ξεκινήσουμε αντιική θεραπεία για να μειώσουμε τη σοβαρότητα της ασθένειάς μας.
«Η έγκαιρη λήψη [της αντιϊκής θεραπείας] Paxlovid ... όταν είμαστε συμπτωματικοί ή ακόμα έχουμε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλη διαφορά στην πορεία της νόσου και σίγουρα να ελαχιστοποιήσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων, να ελαχιστοποιήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και, για όσους είναι πραγματικά υψηλότερου κινδύνου - συγκεκριμένα για πολλούς από αυτούς - μπορεί να τους κρατήσει έξω από το νοσοκομείο», είπε ο Καμπάζα.
Είμαστε τυχεροί που πολλοί άνθρωποι έχουν αυξημένη ανοσία από εμβολιασμό, μόλυνση ή συνδυασμό και των δύο, αλλά το Paxlovid εξακολουθεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη διαχείριση της σοβαρότητας της Covid-19, είπε ακόμα.
Εάν, όντως, κολλήσουμε Covid-19 πρέπει να ξεκινήσουμε τη λήψη Paxlovid εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επομένως ας ενημερώσουμε το γιατρό μας το συντομότερο δυνατόν εάν είμαστε θετικοί.
Τέλος, ας λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνουμε υγιείς.
Η βασική υγιεινή που εφαρμόζουμε - όπως το πλύσιμο των χεριών - παραμένει σημαντική. Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε να φοράμε μάσκα σε χώρους με συνωστισμό. Και, το πιο σημαντικό, αν δεν αισθανόμαστε καλά, ας μείνουμε σπίτι. Ας προστατέψουμε τους άλλους γύρω μας από το να αρρωστήσουν.