Εν έτει 2022, και με τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία, οι περισσότεροι – ειδικοί και μη- αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, χώρες ανά τον κόσμο αναζητούν μέσα που θα δώσουν πλεονεκτήματα στις ένοπλες δυνάμεις τους και θα παρέχουν προστασία απέναντι σε σύγχρονες απειλές- και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τέτοια περίπτωση είναι τα πλοία αντιβαλλιστικής/ αντιπυραυλικής άμυνας (ballistic missile defence- BMD) που επιθυμεί να αποκτήσει η Ιαπωνία.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του War Zone (The Drive) το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό που θέλει για το 2023, και στο σχετικό αίτημα περιλαμβάνονται κάποιες λεπτομέρειες για τα πλοία αυτά. Σημειώνεται πως η χώρα φαίνεται να έχει στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση μετά την ακύρωση των εγκαταστάσεων Aegis Ashore, με σκοπό την άμυνα απέναντι στην απειλή επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους, ειδικά δεδομένης και της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.
Το Τόκιο επιθυμεί να κατασκευάσει δύο από αυτά τα πλοία, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Aegis. Όπως είχε αναφερθεί αρχικά σε δημοσιεύματα του Naval News και του USNI News, το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει την ανάγκη για δύο τέτοια ASEV (Aegis system equipped vessels) έτσι ώστε τα υπάρχοντα εξοπλισμένα με Aegis αντιτορπιλικά του στόλου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες αποστολές. Επίσης, στο σχετικό έγγραφο δίνεται έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης πλοίων ικανών να αντιμετωπίζουν όχι μόνο βαλλιστικούς πυραύλους, μα και πολυηχητικά (hypersonic- με ταχύτητα 5 Μαχ και άνω) όπλα
Η αρχική ιδέα ήταν το Aegis Ashore, με δύο χερσαίες εγκαταστάσεις, ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή τερματίστηκε και επίσημα το 2020. Η ιδέα των πλοίων αυτών παρουσιάζεται ως μια πιο ευέλικτη και πιθανότατα με μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα επιλογή. Οι λεπτομέρειες για αυτά δεν είναι πολλές: Ιαπωνικά ΜΜΕ δίνουν μια πολύ γενική ιδέα, με τη Nikkei να έχει γράψει ότι αναμένεται να έχουν μήκος γύρω στα 690 πόδια (210 μέτρα). Άλλα δημοσιεύματα λένε πως θα μοιάζουν με τα αντιτορπιλικά της κλάσης Maya του ιαπωνικού ναυτικού (φέρουν Aegis), τα οποία είανι αρκετά μικρότερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως γράφει το War Zone, οι πρώτες επίσημες εικόνες θυμίζουν το concept BMD του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που βασιζόταν στα πλοία της κλάσης LPD-17 San Antonio (αμφίβιων επιχειρήσεων)- και οι διαστάσεις αυτές φαίνονται μάλλον πιο ταιριαστές για ένα τέτοιο σκάφος, δουλειά του οποίου θα είναι να αναζητά εισερχόμενες απειλές, εξοπλισμένο με ένα πολύ μεγάλο και βαρύ οπλοστάσιο και ένα πολύ ισχυρό ραντάρ. Η ταχύτητα δεν θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων, αλλά θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη θάλασσα, να διαθέτει προηγμένες δυνατότητες τηλεπικοινωνιών και διοικήσεως και ελέγχου, και να έχει μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο πρόγραμμα φαίνεται να είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν-περιλαμβανομένων και των διαστάσεων. Σύμφωνα με το Naval News, τα δύο πλοία θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους SM-6, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εναντίον στόχων αέρος, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, μια έκδοση των πυραύλων Type 12 για χρήση κατά πλοίων και άλλες δυνατότητες. Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν 64 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης (VLS). Κατά το USNI News, τα πλοία φαίνεται να προορίζονται να επιχειρούν στη Θάλασσ της Ιαπωνίας, στα ανοιχτά της Κορέας- μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για την Ιαπωνία, καθώς η Βόρεια Κορέα αυξάνει τις πυραυλικές της δυνατότητες, ενώ αυξάνονται παράλληλα οι εντάσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Αυτή τη στιγμή ο ιαπωνικός στόλος διαθέτει οκτώ σκάφη εξοπλισμένα με Aegis- όλα αντιτορπιλικά, με νεότερα εξ αυτών τα δύο Maya, που είναι υποκατηγορία της κλάσης Atago, η οποία με τη σειρά της είναι εξέλιξη της κλάσης Kongo, που βασίστηκε στα αμερικανικά Arleigh Burke.