Πώς μια βουτιά στη θάλασσα υπόσχεται να βελτιώσει την όψη και την υγεία του δέρματός μας

Και ορισμένα μεγάλα «αλλά» που θέτουν οι δερματολόγοι.
Open Image Modal
Tara Moore via Getty Images

Δεκάδες βίντεο στο TikTok υποστηρίζουν ότι το θαλασσινό νερό θεραπεύει την ακμή και ευεργετεί το δέρμα. Μάλιστα, διάφορες επωνυμίες καλλυντικών προωθούν προϊόντα με βάση το θαλασσινό νερό. Ωστόσο η θάλασσα, πράγματι ευνοεί το δέρμα;

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Τζένιφερ Χόλμαν, αρκετοί άνθρωποι με διάφορες δερματικές παθήσεις, βλέπουν βελτίωση απολαμβάνοντας τα μπάνια τους στη θάλασσα.

Πώς όμως μπορεί ο ωκεανός να ωφελήσει το δέρμα; Και πότε ενδέχεται να είναι επιβλαβής για ορισμένους; Οι δερματολόγοι απαντούν.

Ορισμένα μέταλλα στο θαλασσινό νερό ωφελούν το δέρμα

«Το αλμυρό νερό σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικό για το δέρμα και προσφέρει πολύτιμα θεραπευτικά οφέλη. Ωστόσο αυτό, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας, καθώς και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η θάλασσα», εξηγεί η δερματολόγος Ελίζαμπεθ Τζόουνς.

«Το θαλασσινό νερό περιέχει μια σειρά από μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, τα οποία πάνε χέρι-χέρι με διάφορα οφέλη, όπως η καταπολέμηση του εκζέματος και της ψωρίασης», προσθέτει η δρ Μαρίσα Γκάρσικ, δερματολόγος στο MDCS Dermatology: Medical Dermatology & Cosmetic Surgery, στη Νέα Υόρκη.

Το θαλασσινό νερό είναι απολεπιστικό

Το θαλασσινό αλάτι μπορεί να απαλλάξει το δέρμα μας από τα νεκρά κύτταρα που το καθιστούν τραχύ και να του δώσει πίσω την φρεσκάδα και την νεανική, λαμπερή του όψη.

Η ηλιοθεραπεία μειώνει τα επίπεδα του στρες

Τα οφέλη για την υγεία του δέρματος από ένα μπάνιο στη θάλασσα, δεν οφείλονται κατ′ αποκλειστικότητα στο αλμυρό νερό. Όταν κάνουμε διακοπές κάτω από τον ήλιο, πλάι στο κύμα, μειώνεται το άγχος και το στρες, παράγοντες που κατηγορούνται για διάφορες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση.

Ένα μεγάλο «Αλλά»

Ωστόσο, ο συνδυασμός του ήλιου, του αέρα, του αλμυρού νερού και της άμμου, σε ορισμένους ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα. Αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, θα πρέπει μόλις βγούμε από τη θάλασσα να ξεπλύνουμε το αλμυρό νερό και να ενυδατώσουμε άμεσα την επιδερμίδα μας.

Open Image Modal
Fuse via Getty Images

Ακόμη, το θαλασσινό νερό ενδέχεται να είναι μολυσμένο από μη επεξεργασμένα λύματα ή να περιέχει υψηλά επίπεδα βακτηρίων που αυξάνουν τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων. Επομένως, δεν θα πρέπει να προσδοκούμε ότι μια βουτιά στη θάλασσα θα λύσει μονομιάς όλα μας τα δερματικά προβλήματα. 

Αν λοιπόν υποφέρουμε από σοβαρές δερματικές παθήσεις κρίνεται σκόπιμο αντί για την παραλία να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο.

Ακόμη, όσο ωφέλιμος και αν θεωρείται ο ήλιος, θα πρέπει να παραμένουμε προστατευμένοι ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, ανανεώνοντας το αντηλιακό μας κάθε μιάμιση ώρα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ