Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης περνά ξανά στο προσκήνιο ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, μετά το πέρας της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Realnews, η κυβέρνηση εστιάζει στην υλοποίησή τους με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, ενώ η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αρχίζει τη Δευτέρα . Όπως συμπληρώνεται, στις αρχές του Ιανουαρίου αναμένεται να ακολουθήσει η ψήφιση όσων νομοθετικών ρυθμίσεων απαιτούνται, που θα γίνει πιθανότατα με πολυνομοσχέδιο.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», μέσα στο διάστημα Μαρτίου- Ιουνίου πρέπει να ολοκληρωθούν 82 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο συμπληρωματικό μνημόνιο, με τους πιστωτές να επιδιώκουν να μην έχουν απομείνει εκκρεμότητες τον Αύγουστο, όταν λήξει το πρόγραμμα. Μέσα σε αυτούς τους μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΑΑ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του Ελληνικού. Επίσης, αναφέρεται ότι τον Μάιο το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάιο αν χρειάζεται να εφαρμοστεί το 2019 αντί του 2020 η μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Μεταξύ άλλων, , όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στο συμπληρωματικό μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding) και στο τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει ορίζονται όσα πρέπει να γίνουν για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και όλα όσα δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση: Από την επενδυτική τράπεζα (που δεν θα χορηγεί δάνεια) μέχρι τη φορολογική πολιτική, τις αλλαγές στους νόμους για τις ανώνυμες εταιρείες και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, τις νέες περικοπές συντάξεων (μείωση συντάξεων με δημοσιονομική απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019, επανυπολογισμός των υφισταμένων συντάξεων εκτός ΟΓΑ με βάση νέες παραμέτρους υπολογισμού, επανεξέταση εφάπαξ, αναθεώρηση οικογενειακών επιδομάτων και του συστήματος απονομής αναπηρικών επιδομάτων), το πώς, πότε και από ποιον θα αποφασιστεί η επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, το τι θα συμβεί με τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ και τα διόδια της Εγνατίας, καθώς και την πώληση του των συμμετοχών του Δημοσίου στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για το Ελληνικό και την παραχώρηση του Θριασίου. Σημειώνεται πως το μνημόνιο προβλέπει έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2018 και 1 δισ. το 2019 από τις αποκρατικοποιήσεις.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, κοινός τόπος είναι η ρητή αναφορά πως οτιδήποτε θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη (οι αλλαγές στην κατεύθυνση της αυστηροποίησής του είναι προαπαιτούμενο για την τρίτη, αλλά και για την τελευταία αξιολόγηση) και την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.