Tα προφυλακτικά στην Κούβα δεν χρησιμοποιούνται μόνο στο σεξ

Tα προφυλακτικά στην Κούβα δεν χρησιμοποιούνται μόνο στο σεξ

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην Κούβα αναγκάζει τους πολίτες της να ψάχνουν λύσεις, ώστε να αντικαταστήσουν σταδιακά κάποια βασικά προϊόντα της καθημερινότητάς τους με άλλα φθηνότερα, για να μη διαλυθεί το νοικοκυριό τους. Σημειώνεται ότι ο μέσος Κουβανός εργαζόμενος λαμβάνει μισθό 30 δολάρια.

Σε αυτή την περίπτωση, την τιμητική τους έχουν τα προφυλακτικά, που για τη χώρα της Λατινικής Αμρικής δεν είναι μόνο τρόπος αποτροπής ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών και σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Open Image Modal
Alexandre Meneghini / Reuters

Οι Κουβανοί χρησιμοποιούν τα προφυλακτικά όχι μόνο στο σεξ, αλλά και στο ψάρεμα, στη ζύμωση του κρασιού, ενώ οι γυναίκες και ως κοκκαλάκι για τα μαλλιά τους.

Οι εμπορικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ έχουν σαν αποτέλεσμα τα ράφια πολλών καταστημάτων να είναι άδεια. Τα προφυλακτικά όμως ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων που υπάρχουν σε αφθονία. Λόγω των κρατικών επιδοτήσεων, η τιμή τους είναι ιδιαίτερα προσιτή: ένα πακέτο με τρία προφυλακτικά κοστίζει ένα κουβανικό πέσο (4 σεντς).

«Δεν μπορούμε να διώχνουμε τους πελάτες, επειδή δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία», αναφέρει η κομμώτρια Σάντρα Χερνάντεζ, που χρησιμοποιεί τα προφυλακτικά για λαστιχάκι στο κομμωτήριό της.

Open Image Modal
Alexandre Meneghini / Reuters

Στις συναυλίες και τα πάρτι γενεθλίων των παιδιών, τα προφυλακτικά μετατρέπονται σε μεγάλα μπαλόνια.

Μέσω των προφυλακτικών, ακόμη, οι αλιείς, έχουν βρει ένα κόλπο, στέλνοντας τα αγκίστρια τους πιο μακριά, καθώς το ψάρεμα απαγορεύεται μέχρι ενός σημείου, λόγω φόβου παράνομης μετανάστευσης.

Η πιο ευφάνταστη χρήση του, πάντως, είναι η κάλυψη των βαρελιών κρασιού με προφυλακτικά. Υπάρχει, φυσικά, και επιχείρημα στην πατέντα, καθώς όπως ισχυρίζεται ο οινολόγος Ορέστες Εστέβες «αυξάνουν πραγματικά το ποσοστό αλκοόλης στο κρασί και βελτιώνει τη διαδικασία της ζύμωσης.

Open Image Modal
Enrique de la Osa / Reuters

Αφότου τέθηκε το εμπάργκο σε εφαρμογή το 1962, «σε τρέχουσες τιμές ο αποκλεισμός προκάλεσε ζημίες που αποτιμώνται σε τουλάχιστον 134,4 δισεκατομμύρια δολάρια» για την κουβανική οικονομία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

 

Πηγή: Reuters