Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά ίσως έχουν υποστεί ανεπιθύμητες μεταλλάξεις στο DNA τους

Δεν έχει γίνει σαφές αν πράγματι η μέθοδος πέτυχε το στόχο της.
Open Image Modal
AP

Το 2018 γεννήθηκαν η Νάλα και η Λουλού, τα πρώτα δίδυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας που υπέστησαν γονιδιακή επεξεργασία, ώστε να γεννηθούν με ανοσία στον ιό HIV. Ένα χρόνο μετά, οι επιστήμονες αναφέρουν πως η προσπάθειά τους ενδεχομένως απέτυχε, προκαλώνταςπαράλληλα ανεπιθύμητες μεταλλάξεις στο DNA των κοριτσιών.

Ο Χε Τζανκούι, ο γιατρός που θεωρούσε ότι όλο αυτό ήταν μια ιατρική επανάσταση που μπορούσε να «ελέγχει την επιδημία του HIV», δεν έχει γίνει σαφής αν πράγματι η μέθοδός του πέτυχε το στόχο της, να ανοσοποιήσει δηλαδή τα μωρά από τον ιό, καθώς η ομάδα του στην πραγματικότητα δεν αναπαρήγαγε τη γονιδιακή μετάλλαξη που προσδίδει αυτή την αντίσταση. 

 Ενώ η ομάδα στόχευσε το σωστό γονίδιο, δεν αναπαρήγαγε την απαιτούμενη παραλλαγή. Απεναντίας, δημιούργησε νέες παραλλαγές με ασαφή αποτελέσματα. Επιπλέον, η τεχνική CRISPR παραμένει ένα ατελές εργαλείο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή «εκτός στόχων» μεταλλάξεις, με τη χρήση της να καθίσταται εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για τους ανθρώπους. «Η έρευνα καταδεικνεύει πως αντιθέτως η ομάδα απέτυχε να αναπαραγάγει την παραλλαγή του CCR5», εξηγεί ο Φιόντορ Ουρνόφ, ειδικός στην επεξαργασία γονιδιώματος στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στο MIT Technology Review 

Η έλλειψη πρόσβασης σε όποιου είδους θεραπείας γονιμότητας ίσως ήταν o μοναδικός λόγος που οδήγησε τους γονείς των διδύμων να συμμετάσχουν στο πείραμα αυτό, παρά τον τεράστιο κίνδυνο για τα παιδιά τους, εξηγεί στο MIT Technology Review, η Ζεν Ο′ Μπριν, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος.

Ο πατέρας ήταν θετικός στον ιό, το οποίο αποτελεί σοβαρό κοινωνικό στίγμα στην Κίνα και καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας – παρότι μία σχετικά αξιόπιστη τεχνική γνωστή ως «sperm washing» μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση στα αγέννητα παιδιά. 

 

(Με πληροφορίες από Guardian)