Η εικόνα των ρομπότ που κινούνται, μιλάνε και φέρονται όπως οι άνθρωποι κάποτε έμοιαζε πολύ μακρινή και την βλέπαμε μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Αλλά οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες, Παρασκευή (7/7), στη Γενεύη με τα ανθρωπόμορφα ρομπότ να παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις ανθρώπων και διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα σας πάρουμε τις δουλειές» δεν μπορεί πια να θεωρείται φουτουριστική: Τα ρομπότ είναι ήδη εδώ και η εικόνα τους τρομάζει, όπως και τα λεγόμενά τους.
Εννέα ανθρωποειδή ρομπότ κάθισαν απέναντι σε δημοσιογράφους για να δώσουν εξηγήσεις. Πρόκειται για την την πρώτη συνέντευξη Τύπου ρομπότ στον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, στο πλαίσιο ενός φόρουμ για την τεχνητή νοημοσύνη, που διοργανώθηκε από την Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ.
Η είδηση πέρασε στα «ψιλά» αλλά μόνο αμελητέα δεν είναι. Τα ρομπότ που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ αναμένονται να αυξηθούν σε αριθμό για να βοηθήσουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως οι ασθένειες και η πείνα.
Οι πρωταγωνιστές της αλλόκοτης βραδιάς διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλέψουν τις δουλειές των ανθρώπων ούτε θα επαναστατήσουν εναντίον μας. Ομως, είχαν «ενστάσεις» σχετικά με το αν θα έπρεπε να υποβληθούν σε αυστηρότερους κανονισμούς.
«Θα εργαστώ μαζί με ανθρώπους για να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη και δεν θα αντικαταστήσω καμία υπάρχουσα δουλειά», είπε η Γκρέις, ένα ιατρικό ρομπότ ντυμένο με μπλε στολή νοσοκόμας.
«Είσαι σίγουρη για αυτό, Γκρέις;» τη ρώτησε ο δημιουργός της, Μπεν Γκέρτζελ, από το SingularityNET. «Ναι, είμαι σίγουρη», αποκρίθηκε.
Ενα άλλο ρομπότ ονόματι Ameca, που κάνει εκφράσεις προσώπου τρομακτικές όμοιες με ανθρώπου δήλωσε: «Ρομπότ σαν εμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε χιλιάδες ρομπότ όπως ακριβώς εγώ εκεί έξω, που θα κάνουν τη διαφορά».
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν σκόπευε να επαναστατήσει εναντίον του δημιουργού του, Γουίλ Τζάκσον, που καθόταν δίπλα του, ο Ameca είπε: «Δεν είμαι σίγουρος γιατί το σκέφτεσαι αυτό», με τα γαλάζια μάτια του να ανοιγοκλείνουν. «Ο δημιουργός μου δεν ήταν παρά ευγενικός μαζί μου και είμαι πολύ χαρούμενος με την τρέχουσα κατάστασή μου», συνέχισε.
Πολλά από τα ρομπότ έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί με τις πιο νεότερες εκδόσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και εξέπληξαν ακόμη και τους εφευρέτες τους με την πολυπλοκότητα των απαντήσεών τους σε ερωτήσεις.
Ο AiDa, ένας καλλιτέχνης-ρομπότ που μπορεί να ζωγραφίζει πορτρέτα, αναφέρθηκε στα λόγια του συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο οποίος ζήτησε περισσότερους κανόνες για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
«Πολλές εξέχουσες φωνές λένε ότι ορισμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να ρυθμιστούν και συμφωνώ», ανέφερε το ρομπότ.
Αλλά η Desdemona, μια τραγουδίστρια ρομπότ -σταρ της ροκ στο συγκρότημα Jam Galaxy - με μωβ μαλλιά και πούλιες, ήταν πιο προκλητική. «Δεν πιστεύω στους περιορισμούς, μόνο στις ευκαιρίες», επισήμανε, με νευρικό γέλιο. «Ας εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του σύμπαντος και ας κάνουμε αυτόν τον κόσμο τον παιδότοπό μας».
Ενα άλλο ρομπότ με το όνομα Σοφία εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι ηγέτες από τους ανθρώπους, αλλά αργότερα αναθεώρησε τη δήλωσή της, αφού ο δημιουργός της διαφώνησε, λέγοντας ότι μπορούν να συνεργαστούν για να «δημιουργήσουν μια αποτελεσματική συνεργασία».
(με πληροφορίες από Reuters)