Τα σχέδια της Γαλλίας για την ανέγερση της Παναγίας των Παρισίων και οι δωρεές που πλησιάζουν το 1 δισ.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των αρχηγών του γαλλικού κράτους με όλους τους φορείς με στόχο την παροχή στήριξης για το ναό.
|
Open Image Modal
Benoit Tessier / Reuters

Δύο περίπου 24ωρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην Παναγία των Παρισίων, άρχισε και επίσημα η συζήτηση για την ανέγερση του ιστορικού κτιρίου, με τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν να επισημαίνει μέσα από διάγγελμά του προς τον λαό- το βράδυ της Τρίτης- πως η ανοικοδόμησή του θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, λίγο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη τόνισε πως ο πενταετής στόχος είναι «προφανώς μια τεράστια πρόκληση» αλλά και «μια ιστορική ευθύνη».

Από την Τρίτη, δεκάδες ιδιώτες, εταιρείες αλλά και ιδρύματα έχουν δεσμευτεί πως θα διαθέσουν 845 εκατομμύρια ευρώ για τις εργασίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανέγερσης. Η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλους όσους έχουν καταθέσει και κάποιο ποσό. 

«Κάθε ευρώ που θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση της Notre Dame θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό αυτό», είπε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε πως θα διεξαχθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή όσων καταστράφηκαν στη φωτιά της Δευτέρας.

Ο Φιλίπ είπε πως ο διαγωνισμός έχει στόχο να δώσει στην Παναγία των Παρισίων ένα «κωδωνοστάσιο προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις του καιρού μας». Πρόσθεσε πως οι αρχές δεν έχουν ακόμα σαφή εκτίμηση για το κόστος της νέας κατασκευής.

Την ίδια ώρα ο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα Τετάρτη πρόκειται να συναντηθεί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και άλλους πολιτιστικούς φορείς προκειμένου να συζητήσουν για το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης.

Την επόμενη εβδομάδα άλλωστε η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που θα πλαισιώσει την εκστρατεία με ένα νομικό πλαίσιο το οποίο με τη σειρά του θα διασφαλίζει την διαφάνεια που απαιτείται. Η νομοθεσία παράλληλα θα ορίζει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους Γάλλους πολίτες που θα συνεισφέρουν λιγότερα από 1000 ευρώ για τις εργασίες.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη οι αστυνομικές Αρχές απέκλεισαν εκ νέου την πρόσβαση στον καθεδρικό ναό και την περιοχή γύρω. Πολλοί τουρίστες που βρέθηκαν στο σημείο τράβηξαν φωτογραφίες από το αγαπημένο σύμβολο της πόλης, που πλέον δεν έχει στέγη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας όλοι οι καθεδρικοί ναοί στη Γαλλία θα χτυπήσουν ταυτόχρονα τις καμπάνες τους εις ένδειξη πένθους για το τραγικό συμβάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Παναγία των Παρισίων, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ιστορικές κατασκευές σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην οροφή της ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το μέγεθος των απωλειών που έχουν προκληθεί στις εικόνες και τα έργα τέχνης που βρίσκονται στο εσωτερικό της.

Το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν για την ανοικοδόμηση του ναού έχει αποτελέσει αφορμή και για πολλές συζητήσεις οι οποίες έχουν αντικείμενο τον τρόπο αποκατάστασης του ναού, δηλαδή το αν θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια υλικά ή αν η ανέγερση θα γίνει με σύγχρονες τεχνικές. Η Ιζαμπέλε Μπακούς, ιστορικός της Σχολής Προηγμένων Σπουδών για τις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι, που ειδικεύεται στην αστική ιστορία, δήλωσε μέσα από συνέντευξή της πως δεν θα της κάνει εντύπωση αν η κατασκευή πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα σχέδια.

«Κάθε εποχή αντιγράφει όσα έγιναν την προηγούμενη και ταυτόχρονα προσθέτει τις δικές της εφευρέσεις», είπε, σημειώνοντας ότι τμήματα του καθεδρικού ναού ήταν προσθήκες ή ανακαινίσεις του 19ου αιώνα.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές συνεχίζουν τις μελέτες για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά. Ο Ρέμι Χέιτζ, ειδικός εισαγγελέας ανέφερε πως η έρευνα θα είναι «μακρά» και «πολύπλοκη». Ωστόσο, ήδη έχει καταστεί σαφές πως δεν θα μπορούσε τίποτα να αποτρέψει τις φλόγες από το θάλαμο του καθεδρικού ναού.

(Mε πληροφορίες από New York Times