Τα σχέδια για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Δύο λόγοι υπαγορεύουν την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης,
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Επόμενος στόχος για το υπουργείο Οικονομικών η αποπληρωμή του δανείου που η χώρα έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην κυβέρνηση ετοιμάζουν το σχέδιο προκειμένου να προχωρήσουν στην εξόφληση του δανείου προς το ΔΝΤ και με αυτό τον τρόπο η Ελληνική Οικονομία να ξεκινήσει συντομότερα από τον προκαθορισμένο χρόνο τη διαδικασία απεμπλοκής της από το Ταμείο.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εξηγώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγκιστρωθεί νωρίτερα από τα δάνεια του Ταμείου αναφέρονται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας αφορά την επιμονή του Ταμείου στις πολιτικές λιτότητας, παρεμβαίνοντας διαρκώς στην χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, ακόμα και τώρα που δεν έχει ενεργό ρόλο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ΔΝΤ έχει αποδείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παρακολουθεί διακριτικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει προβλήματα. Αντίθετα, η πρακτική του Ταμείου παραμένει ίδια όπως και όταν ήταν μέλος της μνημονιακής τρόικας, δηλαδή επιθυμεί να επιβάλει τις πολιτικές του, αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Ελάφρυνση του χρέους

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην οδό Νίκης εκτιμούν ότι σημαντικότερο των πολιτικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλεί η στάση του Ταμείου είναι το επιπλέον βάρος που φορτώνει στο δημόσιο χρέος τα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο με το ΔΝΤ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δανεισμός από το ΔΝΤ παραμένει εξαιρετικά ακριβός γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια μείωσης του χρέους.

Συγκεκριμένα, από φέτος έως και το 2023 οι αποπληρωμές ανά έτος κινούνται έως και τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα επιτόκια του δανείου του ΔΝΤ φτάνουν έως και το 4,9% για ποσό περίπου 4,7δις ευρώ, αυξάνοντας έτσι το βάρος της αποπληρωμής του χρέους. Οι υποχρεώσεις προς το Ταμείο ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ ενώ τα δάνεια που απομένουν συνολικά προς εξόφληση έχουν περιοριστεί στα 7,7 δισ. ευρώ.

 

 

Με στόχο την μείωση του ακριβού δανεισμού η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων προς το Ταμείο και την αντικατάστασή τους με φθηνότερο δανεισμό ο οποίος θα σημαίνει την έμμεση μείωση του δημόσιου χρέους. 

Παρόμοια τακτική με αυτή προς το ΔΝΤ,  θέλει να ακολουθήσει το υπουργείο οικονομικών και για το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για δάνεια που φθάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ με τα επιτόκια των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ να είναι ακόμη πιο ακριβά από αυτά του ΔΝΤ καθώς ξεπερνούν το 6%. Τα δάνεια αφορούν τα ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στην τριετία 2010-2012 και είχαν εξαιρεθεί από το PSI με αποτέλεσμα να αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους. Ωστόσο, με βάση το σχέδιο για τη μείωση του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup οι Κεντρικές Τράπεζες επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, γεγονός το οποίο μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. 

Τα σχέδια και ο προβληματισμός

Στο υπουργείο οικονομικών γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, μετά και τις δύο έξοδο στις αγορές με την έκδοση του 5 ετούς και του 10 έτους ομολόγου. Ταυτόχρονα, στο ταμείο δεν υπάρχουν μόνο τα χρήματα από το λεγόμενο «μαξιλαράκι» ασφαλείας, αλλά και ένα επιπλέον αποθεματικό το οποίο μπορεί να διαχειριστεί το υπουργείο οικονομικών και για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο προβληματισμός όμως των επιτελών του υπουργείου οικονομικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συνθήκες τόσο για την ελληνική όσο και την διεθνή οικονομία είναι ιδιαίτερα ρευστές. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει σιγουριά ότι θα συνεχιστεί το θετικό κλίμα που καταγράφεται αυτή την εποχή στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα. Ως εκ τούτου εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να παραμείνει προφυλαγμένη ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων τόσο στην ιταλική οικονομία όσο και στην υπόθεση του Brexit και να μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο μέλλο