Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια μεγάλου ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου με τον πολιτικό κόσμο να εκφράζει τα συλλυπητήριά του.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο σπουδαίος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ο Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931.

Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια μεγάλου ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου με τον πολιτικό κόσμο να εκφράζει τα συλλυπητήριά του. 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για το χαμό του τονίζοντας ότι η σημαντικότερη διάκριση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο είναι η καθολική αναγνώριση του έργου του και η απήχησή του στις νέες γενιές, τώρα και στο μέλλον. 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν από τους πιο σπουδαίους ποιητές της Σχολής της Θεσσαλονίκης, όμως ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έγραψε και διηγήματα και δοκίμια και μεταφράσεις και βιβλιοκριτικές. Πιστός σε όλη του τη ζωή στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, υπήρξε ένας ιδιαίτερος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας χαρισματικός δημιουργός. Η ζωή του στάθηκε έμπνευση στο έργο του και στον δημόσιο απενοχοποιημένο λόγο του. Έπλεξε αριστοτεχνικά τη λαϊκή, καθημερινή έκφραση με την ποίηση. Συνέδεσε τον ερωτισμό που αποπνέουν τα ποιήματά του, με την αγάπη του για το ρεμπέτικο, με τις γάτες που θαύμαζε τη μυστική ζωή τους. Ο λόγος του ήταν κοφτός και κοφτερός, γνώρισμα ενός ανθρώπου που δεν φοβάται να είναι την ίδια στιγμή ευαίσθητος και σαρκαστικός.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δεν αγαπούσε τις τιμητικές διακρίσεις, αν και τιμήθηκε το 2011 με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε να το παραλάβει, παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον», στο οποίο έγραφε: «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο “ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων”, που μας άφησαν οι αρχαίοι». Την ίδια χρονιά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε φοιτήσει, τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα, στο Τμήμα Φιλολογίας. Ωστόσο, η σημαντικότερη διάκριση για τον Χριστιανόπουλο είναι η καθολική αναγνώριση του έργου του και η απήχησή του στις νέες γενιές, τώρα και στο μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

 

Μητσοτάκης για Ντίνο Χριστιανόπουλο: Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους ποιητές της

«Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους ποιητές της και η Θεσσαλονίκη την πιο αιρετική και γοητευτική φωνή της» τόνισε ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τον θάνατο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Και προσέθεσε: « Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αφήνει τεράστιο έργο, αλλά δεν θέλησε τιμές και βραβεία. Γι′ αυτό του αρμόζει ένας λιτός αποχαιρετισμός. Γεμάτος όμως, από τη συγκίνηση όλων μας».

 

Πώς τον αποχαιρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δικό του αντίο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο είπε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Η ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου καθορίστηκε από τα βιώματα της λαϊκής Θεσσαλονίκης, της ανέχειας στα χρόνια της κατοχής, του ασφυκτικού διανοητικού κλίματος της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης.

Ο λόγος και η στάση του εξέφρασε μια διαρκή ανυπακοή σε κάθε λογής κομφορμισμό και την ίδια στιγμή έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στη λαϊκότητα, την ποιητική και την ανεξαρτησία.

Τιμούμε τον ποιητή που μίλησε για την ομοφυλοφιλία όταν αυτή θεωρούνταν αμάρτημα, τιμούμε τον ποιητή που με τη “Διαγώνιο” δημιούργησε μία νησίδα ελευθερίας, δημιουργίας και αναζήτησης σε δύσβατες εποχές, τιμούμε τον άνθρωπο που νοιάστηκε και μίλησε για τους κατατρεγμένους.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Συλλυπητήρια από το ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου εξέδωσε και ο τομέας Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής.

«Έφυγε σήμερα από την ζωή ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ένας ποιητής της ειλικρίνειας. Ένας ποιητής της απόλυτης έκθεσης. Ένας ποιητής που έβγαζε μέσα από τον σκληρό κυνισμό του, μια χωρίς προηγούμενο ευαισθησία, φέρνοντας την ποίηση μέσα στα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης που σπάνια φωτίζεται με τόση τόλμη.

Αποχαιρετούμε τον Ντίνο Χριστιανόπουλο με συγκίνηση.

Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που έκανε ποίηση τη δύσκολη ζωή του, έναν άνθρωπο που έκανε ποίηση τον δύσκολο εαυτό του.

Ντίνε Χριστιανόπουλε σε ευχαριστούμε».

 

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ 

“Έφυγε”, σήμερα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, σε ηλικία 89 χρόνων. Διακρίθηκε ως ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός.

Το Τμήμα Πολιτισμού της Κ.Ε του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Την θλίψη του εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Εμβληματικό ποιητή της γενιάς του και χαρακτηριστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης», χαρακτηρίζει τον Ντίνο Χριστιανόπουλο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του ποιητή.

«Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αγάπησε την πόλη μας όσο λίγοι. Επέλεξε να περάσει σ’ αυτήν όλη του τη ζωή, παρά τις κατά καιρούς σειρήνες, καθώς η φήμη του έφτασε σε όλη την Ελλάδα τόσο μέσα από το έργο του όσο και μέσα από τον συχνά τολμηρό δημόσιο λόγο του. Η Μικρή Πινακοθήκη “Διαγώνιος”, δημιούργημα δικό του, αποτέλεσε το βήμα για πολλούς νέους καλλιτέχνες της εποχής, οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία στα εικαστικά και στη λογοτεχνία. Συνεπής μελετητής και βαθύς γνώστης της ιστορίας και της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης, άφησε εποχή προσεγγίζοντας τα τραγούδια του Β. Τσιτσάνη με τον δικό του τρόπο. Θα τον θυμόμαστε πάντα μέσα από το έργο του», τονίζει ο κ. Ζέρβας.