Όσα γνωρίζουμε για την COVID-19 αλλάζουν συνεχώς.
Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένης της τεράστιας κλίμακας της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 170 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Ζώντας σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας, ο ιός και οι τρόποι αντιμετώπισής του είναι ακόμα σχετικά νέοι στον ιατρικό κόσμο, οπότε οι ερευνητές μαθαίνουν συνεχώς καινούργιες πληροφορίες.
Ο όγκος των πληροφοριών για τον κορονοϊό είναι χαοτικός. Είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τι είναι αλήθεια, τι είναι μύθος και ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθούμε. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πέντε από τα πιο σημαντικά νέα πράγματα που μάθαμε για την COVID-19 τον Μάιο:
1. Το εμβόλιο Pfizer είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω
Αναμφισβήτητα, η πιο μεγάλη είδηση όσον αφορά στα νέα που σχετίζονται με τον ιό τον Μάιο ήταν η απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να επεκτείνει την άδεια έκτακτης ανάγκης του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις πάνω από δύο εβδομάδες μετά την έγκριση, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν αυτό το πλάνο, σύμφωνα με τους The New York Times.
Η αύξηση των εμβολιασμένων παιδιών έχει βαθιές επιπτώσεις για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Δεν είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μολυνθούν με την COVID-19, αλλά μπορούν πιο άφοβα να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες. Όπως είχε πει στο παρελθόν η παιδίατρος Κέλι Φραντίν στην HuffPost: «Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να είναι πιο ελεύθερα να κοινωνικοποιηθούν, να ταξιδέψουν, να δουν φίλους, να τραγουδήσουν σε μια χορωδία, να κάνουν αθλήματα υψηλής επαφής και να επιστρέψουν στη φυσιολογική τους ζωή»
Ο διευρυμένος εμβολιασμός έχει σαφείς επιπτώσεις στην πορεία της πανδημίας και στις ΗΠΑ. Όπως εξήγησαν οι The New York Times: «Οι εμβολιασμοί COVID-19 μεταξύ των παιδιών και εφήβων της χώρας έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στην εκστρατεία του έθνους, σε μια εποχή που τα ποσοστά εμβολιασμού μειώθηκαν μεταξύ των παλαιότερων ηλικιακών ομάδων και κυρίως σταμάτησαν μεταξύ των νέων ενηλίκων».
2. Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν χρειάζονται μάσκα σε εσωτερικούς χώρους - τις περισσότερες φορές
Οι οδηγίες για την χρήση μάσκας έχουν αλλάξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που έκανε δύσκολο για τους ανθρώπους να ακολουθούν τις εκάστοτε συστάσεις καθώς προτιμούσαν να παίρνουν προσωπικές αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια διαφόρων δραστηριοτήτων.
Και ο Μάιος έφερε μια αρκετά μεγάλη αλλαγή, όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν νέες οδηγίες λέγοντας ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να μην φορούν μάσκα στις περισσότερες εσωτερικές τοποθεσίες. Υπάρχουν τοπικές εξαιρέσεις, όπως σε χώρους που απατούν υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και στις δημόσιες συγκοινωνίες.
«Αυτό που κάνουμε τώρα με τη χαλάρωση των περιορισμών στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί προσπαθεί να επαναφέρει κάποιο βαθμό κανονικότητας, το οποίο αξίζουν οι άνθρωποι που εμβολιάζονται», λέει ο Άντονι Φαούτσι, κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, στο CNN.
3. Οι ειδικοί ανησυχούν πραγματικά από τη νέα μετάλλαξη στην Ινδία, γνωστή ως «Δέλτα»
Με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να πέφτουν δραματικά στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι σε άλλα μέρη του κόσμου η πανδημία μαίνεται. Η Ινδία, ειδικότερα, γνώρισε μια αύξηση σε νέα κρούσματα και θανάτους - και οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρακολουθούν πολύ στενά την παραλλαγή «Δέλτα», όπως λέγεται τώρα, και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει στην τρέχουσα κρίση της χώρας.
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής τα εμβόλια που διατίθενται έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων νέων στελεχών, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης «Δέλτα». Ωστόσο, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας σημειώνουν ότι όσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών που μπορούν να μην καλύπτονται από τις τρέχουσες επιλογές εμβολίων. Επίσης, η Ινδία βρίσκεται εν μέσω μιας κρίσης έλλειψης εμβολίων που πιθανότατα επιδεινώνει την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία.
4. Τα περισσότερα άτομα που έχουν νοσηλευτεί με COVID-19 έχουν επίσης μακροχρόνια συμπτώματα
Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που ακόμα εξετάζει μακροπρόθεσμες επιδράσεις σε άτομα που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 διαπίστωσε ότι το 70% από αυτούς, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα έξι μήνες μετά τη νοσηλεία. Τα πιο συνηθισμένα μακροπρόθεσμα συμπτώματα ήταν δύσπνοια, κόπωση και διαταραχές του ύπνου, αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν επίσης με απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, εγκεφαλικά κενά, προβλήματα ψυχικής υγείας, πόνο στο στήθος και πυρετούς.
5. Η ανοσία σε άτομα που μολύνθηκαν με COVID-19 μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό
Ένα από τα δυνητικά καλά νέα του Μαΐου είναι ότι η ανοσία στον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει για χρόνια σε όσους είχαν μολυνθεί από αυτόν. Μια μικρή νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι ορισμένα κύτταρα στο μυελό των οστών των ατόμων που είχαν μολυνθεί με COVID-19 και ανέκαμψαν ουσιαστικά θυμούνται τον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα αντισώματα εάν αντιμετώπιζαν πάλι τον ιό.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ένα παρόμοιο είδος ανοσοαπόκρισης μπορεί να είναι δυνατό σε άτομα που απλώς εμβολιάζονται κατά της COVID-19, αν και γίνονται μελέτες πάνω σε αυτό. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα άτομα που πέρασαν την COVID-19 μπορεί πραγματικά να έχουν προστασία έναντι του ιού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.