Τα θέματα των αγροτών στη Βουλή, εν μέσω κινητοποιήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντά στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να «ενημερώσει τον ελληνικό λαό από το βήμα της Βουλής για το πως σκοπεύει η κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της χώρας διασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και την ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγών».

Χθες, Πέμπτη παραγωγοί της Λάρισας και της Καρδίτσας άρχισαν κινητοποιήσεις με μπλόκα στη Γυρτώνη της Λάρισας και στον Ε65 στην Καρδίτσα. Επίσης τρακτέρ εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές των νομών Κιλκίς και Πέλλας. Το μεσημέρι υπήρξε ένταση στην Καρδίτσα όταν οι αγρότες επιχείρησαν με τα τρακτέρ τους να πάνε στον αυτοκινητόδρομο Ε65, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια με την αστυνομία. Το απόγευμα αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο από τους αγρότες στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο και περαιτέρω ενίσχυση όπου κρίνεται απαραίτητο. 

 

 

Κατά τις κινητοποιήσεις του περασμένου έτους, βασικά αιτήματα ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και η χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η κυβέρνηση αφού πρώτα συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών, νομοθέτησε τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ( είχε καταργηθεί από το 2016) και την ένταξη όλων των επαγγελματιών αγροτών στο χαμηλότερο τιμολόγιο με κόστος κιλοβατώρας 0,093 ευρώ. Στις φετινές κινητοποιήσεις οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι προτάσσουν ως κύριο αίτημά τους την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω μείωσης της παραγωγής που επέφερε η κλιματική κρίση.

Με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023) για τα 20 προϊόντα που οι αγρότες των μπλόκων διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος, το ποσό που πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση ξεπερνά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ως ελάχιστο ποσό αποζημίωσης αυτό που οι ίδιοι οι παραγωγοί διεκδικούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

-- --