Συνολική εξέταση της πολιτικής στάσης του Πάνου Καμμένου αναμένεται να γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (στις 2 μ.μ.). Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να συναντηθούν ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.
Πυρά από Κοτζιά και Παππά
Συντονισμένα πυρά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά δέχθηκε ο υπουργός Άμυνας με αφορμή όσα πρότεινε στις ΗΠΑ. Οι υπουργοί πρέπει να μιλάνε μετρημένα, ήταν η επωδός του σχολίου του Ν. Κοτζιά και του Ν. Παππά.
Η παρέμβαση Κοτζιά – Παππά είναι ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας, ειδικά επειδή έγινε ταυτόχρονα από τους δύο υπουργούς με το ειδικό πολιτικό βάρος.
Συγκεκριμένα κατά την τελετή για την ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε με νόημα: «ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει». Και αμέσως ο Ν. Παππάς τόνισε: «αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».
Σε κάθε περίπτωση, στην συνεδρίαση της ΠΓ θα γίνει εκτενής συζήτηση για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός επ’ αυτού. Σημειώνεται ότι ακόμη και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ζήτησαν σήμερα την αποπομπή του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση. Ήδη στελέχη και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρουν με την ιδέα να υπάρξει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή και προτείνουν να αναζητηθούν τα πρόσωπα που θα την απαρτίσουν. Δεν είναι πολλοί αυτοί που το λένε, αλλά είναι σημαντικό ότι ανοίγει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό είχε γραφτεί ότι ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει με τον Π. Καμμένο το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων – ελευθερία που δεν την έχει ως υπουργός, όπως έλεγε χθες κυβερνητικός παράγων.
Τα τρία φάουλ
Στην κυβέρνηση έχουν ενοχληθεί – για να το πούμε κομψά – από την στάση της ηγεσίας των ΑΝΕΛ και επισημαίνουν τρία φάουλ μέσα σε λίγες ώρες
1) Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Θόδωρος Τοσουνίδης, δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ μπορεί να ψηφίσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εφόσον η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευτούν ότι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ στο όνομα Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Θ. Τοσουνίδης φέρεται να διευκρίνισε αργότερα ότι δεν το εννοούσε και ότι έκανε λάθος, όμως επανέλαβε τη θέση αυτή και σήμερα! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται η ΝΔ να δεσμευτεί για το όνομα λόγω των διεθνών δεσμεύσεων που έχει και γι’ αυτό δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής. Άρα παίζουν εκ του ασφαλούς.
2) Ο Π. Καμμένος πρότεινε την παροχή επιπλέον στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ. Η πρόταση όμως αντίκειται στην πολιτική των ΗΠΑ, καθώς το να προτείνει την μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Κάρπαθο σημαίνει ότι οι ΗΠΑ «παραχωρούν» την Τουρκία στην Ρωσία.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων ότι ο Π. Καμμένος μίλησε ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Είναι όμως προφανές ότι δεν συνάντησε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ως πρόεδρος κόμματος.
3) Την «εναλλακτική» πρόταση Καμμένου για την συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός Άμυνας έκανε «εισπήδηση» στις αρμοδιότητες του Νίκου Κοτζιά, ξεχνώντας ότι στις κυβερνήσεις η εξωτερική πολιτική είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι ΗΠΑ την προσπέρασαν. Δείχνει όμως ότι ο Π. Καμμένος, εκτός του ότι ασκεί δική του εξωτερική πολιτική – πράγμα μη αποδεκτό για υπουργό όταν βρίσκεται εκτός Ελλάδος – δεν αντιλαμβάνεται σωστά και την συγκυρία. Την επόμενη εβδομάδα στην ΠΓΔΜ οι ΗΠΑ έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το διεθνές ενδιαφέρον και το παρασκήνιο για την επίτευξη συνταγματικής πλειοψηφίας είναι πολύ έντονο. Επομένως το να προτείνουν οι ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ λύσεις εκτός του πλαισίου της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εκτός αμερικανικού ενδιαφέροντος.
Μία εκτίμηση είναι ότι ο Π. Καμμένος, με όσα είπε στις ΗΠΑ προσπάθησε να προωθήσει τον εαυτό του και το κόμμα του. Όμως δεν αποκλείεται να είναι η απάντηση του Π. Καμμένου στην δήλωση Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και χωρίς τους ΑΝΕΛ με την οποία έδωσε εγγύηση πολιτικής σταθερότητας στους Αμερικανούς επενδυτές. Σημείωση: και οι δύο δηλώσεις έγιναν επί αμερικανικού εδάφους!
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θλιβερή η εικόνα ενός Πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον Υπουργό Άμυνας
«Σε μια εποχή που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση θυμίζει παρακμιακό θίασο. Η εικόνα ενός αδύναμου Πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον Υπουργό Άμυνας είναι απλά θλιβερή» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα Καμμένου. «Το μόνο που επιβεβαιώνεται ότι απασχολεί τους κ. Τσίπρα και Καμμένο είναι πώς θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους. Για αυτό και ανέχεται ο ένας τους εκβιασμούς του άλλου», κατέληξε ο κύριος Μητσοτάκης.
Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης πολιτεύεται με το άγχος της ακροδεξιάς του πτέρυγας
Οξύτατη και ειρωνικότατη είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Μητσοτάκη για την διάσταση απόψεων με τον Πάνο Καμμένο. «Κάποιος να του πει επειγόντως, όταν κάνει δηλώσεις στο autocue, να μην κοιτάει το είδωλό του στον καθρέφτη» αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι «όλη η Ευρώπη έχει πάρει χαμπάρι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν πολιτεύεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά με το άγχος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης, αφού έστειλε στα καφέ των Βρυξελλών το ισχυρό του τζόκερ, την εκπρόσωπό του Μ. Σπυράκη, προκειμένου να καθησυχάσει τον κο Ζάεφ ότι είναι υπέρ της λύσης, στη συνέχεια εντός Ελλάδας άλλαξε γραμμή για χάρη του αρλεκίνου των τηλεπαραθύρων, ακροδεξιού αντιπροέδρου του Α. Γεωργιάδη» επισημαίνει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.
Και προσθέτει: «Ενώ όλη η Ευρώπη έχει πάρει χαμπάρι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν πολιτεύεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά με το άγχος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, στην οποία έχει παραδώσει τα κλειδιά, έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από την κρίση, ενισχύει το γεωπολιτικό της ρόλο και σταθεροποιεί τα Βαλκάνια. Κάποιος να του πει επειγόντως, όταν κάνει δηλώσεις στο autocue, να μην κοιτάει το είδωλό του στον καθρέφτη» καταλήγει.