Τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα από το Βατικανό για πάντα στο Μουσείο Ακρόπολης

Αποδόθηκαν σε κλίμα χαράς και συγκίνησης στο μνημείο στο οποίο ανήκουν.
|
Open Image Modal
Από την επανένωση του θραύσματος στον λίθο 5 της Βόρειας Ζωφόρου.
ΥΠΠΟΑ

Τα τρία θραύσματα από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, που επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού, αποδόθηκαν σήμερα, Παρασκευή 24 Μαρτίου, στο μνημείο στο οποίο ανήκουν, τον Παρθενώνα.

Το θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.

Πρόκειται για τη δεύτερη οριστική επανένωση τμημάτων από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς όρους.

Ο δρόμος που άνοιξε από πέρυσι η Κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας με την οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» και σήμερα πραγματοποιεί η Αγία Έδρα με την επιστροφή των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού, αποτελεί την οδό που μπορεί και οφείλει να ακολουθήσει η βρετανική πλευρά, ακολουθώντας και την πλειονότητα του βρετανικού λαού που επιθυμεί την οριστική επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αποδεικνύοντας έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας σε θέματα ηθικής και πολιτισμού.

Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Νίκος Σταμπολίδης, Λίνα Μενδώνη, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επανένωση του θραύσματος κεφαλής αλόγου

Όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο διάλογο, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, στην αδελφοσύνη των λαών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της πόλης του Βατικανού, ο άνθρωπος που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την επιθυμία του Ποντίφικα, πριν 15 μέρες στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς «η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια».

Open Image Modal
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ότι «την κλεμμένη και διηρημένη αρμονία του σώματος του Παρθενώνα που ενσωματώνει τις πανανθρώπινες αξίες και συμβολισμούς του ωραίου, του καλού και της ίδιας της αθηναϊκής,  περίκλειας δημοκρατίας του 5ου αι. π.Χ., ουσιαστικά της μητέρας των παγκόσμιων αξιών έως και σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να την αποδώσει πίσω, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ολότητα του μνημείου. Του είμεθα ευγνώμονες διπλά που δεν θέλησε να το πράξει μόνον ως αρχηγός της πόλεως- κράτους του Βατικανού, εκπροσωπώντας έτσι τον πληθυσμό του, αλλά κυρίως ως αρχηγός της εκκλησίας ενός δισεκατομμυρίου Καθολικών ανά την Υφήλιο εκφράζοντας και διατρανώνοντας έτσι την Οικουμενική αλήθεια που πρέπει να ακολουθηθεί για την ενότητα του Παρθενώνα, του παγκόσμιου συμβόλου του πολιτισμού».

Open Image Modal
Νικόλαος Σταμπολίδης
Eurokinissi
Open Image Modal
Eurokinissi

Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Μπράιαν Φάρελ, μίλησε για τη σημασία της χειρονομίας του πάπα, μια «εκκλησιαστική, πολιτιστική και κοινωνική χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης προς τον λαό της Ελλάδας», που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιβεβαιώνει «ακόμα πιο δυνατά τη φιλία και την πνευματική εγγύτητα μεταξύ των Εκκλησιών μας». «Τα θραύσματα, που αντιπροσωπεύουν τρία διαφορετικά στοιχεία του γλυπτού διακόσμου του παγκόσμιου φήμης αθηναϊκού ναού, επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο επίσκοπος.

Τη «συγκίνηση και τη χαρά» του, που συμμετέχει στη σημερινή επίσημη τελετή επανένωσης των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα, στο Μουσείο Ακρόπολης, εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Η συγκίνηση μου οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα ενώπιόν μας ολοκληρώνεται, ενσαρκώνεται στην πράξη, η πρωτοβουλία του αγαπητού αδελφού και σεβάσμιου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, να δωρίσει στη μετριότητά μου τα τρία αυτά θραύσματα και δι′ εμού έπειτα να επανεύρουν τη θέση τους στον φυσικό τους χώρο, εδώ, στην αίθουσα του Παρθενώνα του Μουσείου Ακρόπολης. Η πράξη αυτή του Πάπα Φραγκίσκου είναι ιστορικής σημασίας και έχει θετικότατες προεκτάσεις σε πολλαπλά επίπεδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η επανένωση των θραυσμάτων πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, του Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου Επισκόπου κ. Brian Farrell, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Αν. Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου κ. Andrea Palmieri, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, της Καθ. Barbara Jatta Διευθύντριας των Μουσείων του Βατικανού και του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Kαθ. Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης και εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.