Δύο νέες σελίδες του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, όπου βρίσκονται κάποια «βρώμικα» αστεία και οι σκέψεις της πάνω στο σεξ, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.
Ως γνωστόν, το ημερολόγιο της νεαρής Εβραίας, που γράφτηκε ενώ κρυβόταν από τους Ναζί, έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό της και το τέλος του πολέμου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι κρυμμένες αυτές σελίδες ήταν καλυμμένες με κολλητικό καφέ χαρτί- προφανώς για να τις κρύψει από τους δικούς της. Ωστόσο, νέες τεχνικές imaging επέτρεψαν στους ερευνητές να τις διαβάσουν.
Οι συγκεκριμένες εγγραφές γράφτηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου 1942, όχι πολύ αφού η 13χρονη Άννα Φρανκ κρύφτηκε μαζί με την οικογένειά της για να γλιτώσουν από τις διώξεις.
«Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη σελίδα για να γράφω “βρώμικα” αστεία» έγραψε σχετικά σε μια σελίδα με μερικές φράσεις που έχουν διαγραφεί- ενώ ακολουθούν τέσσερα τέτοια αστεία που γνώριζε. Στη συνέχεια πρόσθεσε μερικές γραμμές περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με την ίδια να φαντάζεται πως θα έπρεπε να μιλήσει για το σεξ σε κάποιον άλλο, και κάνοντας αναφορές σε πόρνες- για τις οποίες έχει γράψει αλλού πως της είχε πει ο πατέρας της.
«Η Άννα Φρανκ γράφει για τη σεξουαλικότητα με έναν αφοπλιστικό τρόπο» λέει ο Ρόναλντ Λέοπολντ του Μουσείου του Σπιτιού της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ. «Όπως κάθε έφηβη, είναι περίεργη για το θέμα».
«Οποιοσδήποτε διαβάσει τα αποσπάσματα που ανακαλύφθηκαν τώρα δεν θα μπορεί παρά να χαμογελάσει» είπε από πλευράς του ο Φρανκ βαν Βρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Niod, που βοήθησε στην «αποκρυπτογράφηση» των σελίδων από νέες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 2016. «Τα “βρώμικα” αστεία είναι κλασικά μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν. Δείχνουν πως η Άννα, με όλα της τα χαρίσματα, ήταν πάνω από όλα και ένα κανονικό κορίτσι».
Ένα από τα αστεία είναι το εξής: «Ξέρετε γιατί τα κορίτσια της γερμανικής Βέρμαχτ βρίσκονται στην Ολλανδία; Ως στρώματα για τους στρατιώτες».
Σύμφωνα με το μουσείο, δεν είναι η πρώτη φορά που η νεαρή Εβραία εμφανίζεται να γράφει για το σεξ, καθώς έχει αναφέρει και άλλα αστεία που είχε ακούσει να λένε στο σπίτι όπου κρυβόταν, ενώ υπάρχουν και κείμενα για τις περιόδους και τη σεξουαλικότητά της.
Υπενθυμίζεται πως η Άννα Φρανκ κρύφτηκε με την οικογένειά της στις 5 Ιουλίου 1942, σχεδόν έναν μήνα αφού της είχαν δώσει ένα ημερολόγιο για τα 13α γενέθλιά της. Έζησε εκεί με την οικογένειά της και τους φίλους τους, τους Βαν Πελ, μέχρι την ανακάλυψή τους δύο χρόνια μετά. Πέθανε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945, και ο πατέρας της, που ήταν ο μόνος από την οικογένεια που επέζησε, και εξέδωσε το ημερολόγιό της το 1947.