Τα γηραιότερα δέντρα επιταχύνουν τους ρυθμούς απορρόφησης των αερίων του θερμοκηπίου

Τί αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ για τα ώριμα δέντρα και πως μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Open Image Modal
Maya Karkalicheva via Getty Images

Τα γηραιότερα δέντρα είναι σε θέση να επιταχύνουν τους ρυθμούς απορρόφησης των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη, διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ένα δάσος από ώριμες βελανιδιές εκτέθηκε σε αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα για επτά χρόνια και ως απάντηση, τα δέντρα αύξησαν την παραγωγή ξύλου, εγκλωβίζοντας το αέριο του θερμοκηπίου και εμποδίζοντάς το να θερμάνει τον πλανήτη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, θα καταδείξει τη σημασία της προστασίας και της διατήρησης των ώριμων δασών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πρωτογενούς δάσους χάνεται κάθε έξι δευτερόλεπτα στον πλανήτη.

«Νομίζω ότι είναι μια ελπιδοφόρα και θετική εξέλιξη», δήλωσε ο καθηγητής Rob MacKenzie, διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του Μπέρμιγχαμ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

«Το παλιό δάσος κάνει τεράστιο έργο για εμάς. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε είναι να το κόβουμε ή να το καίμε», τόνισε.

 

To πείραμα FACE

Τα αποτελέσματα αυτής της τελευταίας μελέτης προέρχονται από το γιγαντιαίο πείραμα εμπλουτισμού διοξειδίου του άνθρακα στον ελεύθερο αέρα (FACE) του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, του οποίου ο καθηγητής MacKenzie είναι επικεφαλής από την έναρξή του το 2016.

Το FACE βρίσκεται σε ένα δάσος 52 στρεμμάτων στο Στράτφορντσαιρ και στόχος του είναι να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μας στα δάση σε πραγματικό χρόνο.

Εντός του δάσους υπάρχουν βελανιδιές 180 ετών και ανάμεσα στις πανύψηλες κορυφές τους που φτάνουν τα 40 μέτρα οι ακαδημαϊκοί έχουν τοποθετήσει ένα δίκτυο σωλήνων.

Κάθε μέρα αυτοί οι σωλήνες στέλνουν ένα ρεύμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) - το αέριο του θερμοκηπίου - αναδημιουργώντας τις συνθήκες που θα μπορούσε να δει ο κόσμος αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών.

Μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, η ομάδα διεθνών ερευνητών που εργάζονται στο FACE αποκάλυψε ότι οι βελανιδιές έχουν αυξήσει την παραγωγικότητά τους κάτω από αυτά τα αυξημένα επίπεδα CO2.

Τα δέντρα παρήγαγαν σχεδόν 10% περισσότερο ξύλο, εγκλωβίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα για τα επόμενα χρόνια και εμποδίζοντάς το να θερμάνει την ατμόσφαιρα.

Όταν τα δέντρα προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με διάφορους τρόπους - για την παραγωγή νέων φύλλων, ριζών ή ξυλώδους βιομάζας.

Τα νέα φύλλα και οι ρίζες θεωρούνται ως βραχυπρόθεσμες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα, καθώς μπορούν να αποβάλλονται ή να πεθαίνουν σχετικά συχνά, απελευθερώνοντας το αέριο πίσω στην ατμόσφαιρα. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του CO2 μετατράπηκε σε μορφές που του επιτρέπουν να αποθηκευτεί για πολλές δεκαετίες.

Αν και τα αποτελέσματα είναι θετικά, ο καθηγητής MacKenzie προειδοποίησε: «Αυτό επ′ ουδενί δεν αποτελεί πανάκεια για τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να μετατρέψουμε τον πλανήτη σ΄ένα τόσο μεγάλο δάσος ώστε να συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα με τον ρυθμό που το κάνουμε τώρα». 

 

Το πείραμα παρατάθηκε μέχρι το 2031, ώστε οι ερευνητές να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις βελανιδιές για να δουν αν η συμπεριφορά αυτή διατηρείται.

Ο δρ Richard Norby, καθηγητής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, ο οποίος είναι και ο συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι σημαντικό το πείραμα FACE να συνεχιστεί για περισσότερα χρόνια, διότι γνωρίζουμε ότι οι αντιδράσεις μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Μια πιο μακροχρόνια καταγραφή θα αυξήσει την εμπιστοσύνη μας στα αποτελέσματα».

Ελπίζουν επίσης να εξετάσουν τον αντίκτυπο των αυξημένων επιπέδων CO2 στη διάρκεια ζωής των δέντρων και τις επιπτώσεις σε άλλες μορφές βιοποικιλότητας, όπως τα έντομα.

Κατά τη διεξαγωγή αυτού του πειράματος οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αύξηση σε ορισμένα είδη εντόμων, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών συνθηκών του αέρα.

Πηγή: BBC