Τάφος 4.000 ετών ανακαλύφθηκε στο «Νησί των Δρυΐδων» στη Βρετανία

Τα μυστικά του Άνγκλεσι.
Open Image Modal
FatManPhotoUK via Getty Images

Αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφή σε έναν τάφο 4.000 ετών σε νησί στη Βρετανία ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τη θρυλική, μυστηριώδη «αδελφότητα» των Δρυΐδων.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του LiveScience, αν και ο τάφος είναι κατά πολύ αρχαιότερος από τους Δρυΐδες- που θεωρείται πως, εφόσον όντως υπήρξαν, έζησαν 2.000 χρόνια πριν- η ανασκαφή αναμένεται να ρίξει φως στους αρχαίους κατοίκους του νησιού Άνγκλεσι, όπου βρίσκονται πολλά μνημεία της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Το πιο γνωστό εξ αυτών είναι ο 5.000 ετών τάφος του Bryn Celli Ddu, που περιλαμβάνει ένα πέρασμα- είσοδο το οποίο ευθυγραμμίζεται με την άνοδο του ήλιου το μεσημέρι. Η ανασκαφή έγινε το 1928-1929, και ο τάφος στη συνέχεια αναστηλώθηκε.

Οι σημερινοί αρχαιολόγοι ασχολούνται με έναν τάφο σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από εκεί, ελπίζοντας πως οι σύγχρονες μέθοδοι θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τους ανθρώπους που τον κατασκεύασαν.

 

 

Η αρχαιολόγος Φιόν Ρέινολντς, του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, πραγματοποιούσε ανασκαφές στο Bryn Celli Ddu για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και η ομάδα της θα κάνει έρευνες και για πέμπτη χρονιά στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και τον νέο τύμβο, στις αρχές του Ιουλίου. Η Ρέινολντς είπε στο Live Science πως οι ανασκαφές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν επιστημονικές δοκιμές που θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν απομεινάρια ανθρώπων εκεί. Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι πρόκειται για έναν τάφο που φτιάχτηκε κατά την Εποχή του Χαλκού, αν και κάποια από τα αντικείμενα ίσως να είναι πολύ αρχαιότερα. «Αυτό δείχνει πως το Bryn Celli Ddu ήταν χώρος τελετουργικής χρήσης για χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα το Άνγκλεσι είναι γνωστό επειδή θεωρείται πως σχετιζόταν με τους Δρυΐδες, στους οποίους είχαν αναφερθεί ο Ιούλιος Καίσαρας και ο ιστορικός Κορνήλιος Τάκιτος. Αν και δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά τους ίχνη, πολλοί συγγραφείς τους έχουν παρουσιάσει ως τους θρησκευτικούς ηγέτες των Κελτών. Αν και κάποτε λεγόταν πως μεγαλιθικά μνημεία όπως το Bryn Celli Ddu και το Στόουνχεντζ είχα κατασκευαστεί από τους Δρυΐδες, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι θεωρούν πως είχαν κατασκευαστεί χιλιάδες χρόνια πριν οι Κέλτες καταφθάσουν στη Βρετανία.

 

Open Image Modal
FatManPhotoUK via Getty Images

 

Σύμφωνα με τον Τάκιτο, οι Δρυΐδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στη ρωμαϊκή εισβολή- και ο ίδιος περιγράφει το Άνγκλεσι ως το επίκεντρο της κελτικής αντίστασης. Ο Ρωμαίος ιστορικός, που έγραψε τα κείμενά του 50 χρόνια μετά την εισβολή στο Άνγκλεσι, περιγράφει την έκπληξη των Ρωμαίων στρατιωτών όταν είδαν Δρυΐδες μεταξύ των υπερασπιστών του νησιού να φωνάζουν κατάρες εναντίον τους. Αυτή η αναφορά είναι που βρίσκεται πίσω από την πεποίθηση περί σχέσης των μυστηριωδών Δρυΐδων με το Άνγκλεσι, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χάτον, ιστορικό και συγγραφέα του «Blood and Mistletoe: The History of the Druids in Britain».

 

Open Image Modal
FatManPhotoUK via Getty Images

 

Αν και οι υπερασπιστές του Άνγκλεσι εν τέλει ηττήθηκαν, οι αναφορές του Τάκιτου πέρασαν και σε άλλους συγγραφείς, οι οποίοι τις μεγαλοποίησαν, παρουσιάζοντας το νησί ως κέντρο της ισχύος των Δρυΐδων, όπως είπε ο Χάτον στο Live Science. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι Δρυΐδες ήταν παρόντες στο Άνγκλεσι- ή οπουδήποτε αλλού στη Βρετανία. Κατά τον ίδιο, ο Τάκιτος ίσως να βασίστηκε σε κάποιον αυτόπτη μάρτυρα ή απλά να «έφτιαξε» το περιστατικό για να κάνει πιο «ζωντανή» την αφήγηση της επίθεσης.

Η Ρέινολντς έχει και αυτή αμφιβολίες περί της ύπαρξής τους: «Από αρχαιολογικής σκοπιάς, δεν έχουμε στοιχεία για την ύπαρξή τους οπουδήποτε στην Ουαλία» είπε σχετικά. «Οπότε είναι δύσκολο να πούμε εάν υπήρξαν ή όχι».