Οι Ταϊλανδοί ψήφισαν την Κυριακή στις πρώτες βουλευτικές εκλογές τους μετά το πραξικόπημα του 2014, ένα τεστ για τους στρατηγούς που θέλουν να διατηρήσουν την εξουσία.
Εδώ και χρόνια, η Ταϊλάνδη είναι βαθιά διαιρεμένη ανάμεσα σε παρατάξεις που υποστηρίζουν την οικογένεια των Σιναουάτρα (οι «κόκκινοι») και σε μια συντηρητική ελίτ που ευθυγραμμίζεται με τις ένοπλες δυνάμεις (οι «κίτρινοι»), οι οποίες εμφανίζονται ως εγγύηση σταθερότητας και προστασίας της μοναρχίας.
Όμως οι διαχωριστικές γραμμές είναι περισσότερο αβέβαιες σ′ αυτές τις εκλογές.
Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και νέα κόμματα, όπως το Future Forward, μπορεί να επωφεληθούν απ′ αυτό το νέο δεδομένο.
Συνολικά 51 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν σήμερα στις κάλπες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ και οι πολιτικοί πρωταγωνιστές έχουν αποσυρθεί στα γενικά επιτελεία τους εν αναμονή των αποτελεσμάτων.
«Θα παρακολουθήσουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και μόλις διαφανεί κάποια τάση, θα μιλήσουμε», δήλωσε ο Αμπισίτ Βετζατζίβα, αρχηγός του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος δεν έχει εκφράσει πίστη στην χούντα.
Χθες, Σάββατο, το βράδυ, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαγιραλονγκόρν, οι δημόσιες παρεμβάσεις του οποίου είναι σπάνιες, ζήτησε «να υποστηριχθούν τα σωστά πρόσωπα» ώστε «να εμποδισθεί η διασπορά του χάους». Ο βασιλιάς χρησιμοποίησε τις εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει το 1969 ο πατέρας του, ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που πέθανε το 2016.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Απιράτ Κονγκσομπόνγκ, χαρακτήρισε «καλό πράγμα» τη βασιλική δήλωση.
Οι ψηφοφόροι, από την πλευρά τους, μετέβησαν σε μεγάλους αριθμόυς σε ναούς, σχολεία ή δημόσιες υπηρεσίες για να ψηφίσουν.
Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 80% των 51,4 εκατομμυρίων Ταϊλανδών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή περίπου μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.
Αντιμέτωποι στις εκλογές είναι ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας Πραγιούτ Τσαν-ότσα, ο οποίος επιδιώκει να διατηρήσει την εξουσία και να παραμείνει πρωθυπουργός, και ένα «δημοκρατικό μέτωπο» με επικεφαλής το Κόμμα Φέου Τάι (Pheu Thai), που είναι πιστό στον Τακσίν Σιναουάτρα.
Η Ταϊλάνδη κυβερνάται από τον στρατό από το 2014, όταν ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Πραγιούτ ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, που ήταν υπέρ του Τακσίν. Ο πρώην μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Τακσίν ανατράπηκε από τον στρατό το 2006 και από το 2008 ζει αυτοεξόριστος.
Ανεπίσημα αποτελέσματα των πρώτων από το 2011 ταϊλανδικών βουλευτικών εκλογών δεν αναμένονται από την Εκλογική Επιτροπή πριν περάσουν αρκετές ώρες.
Οι νέοι εκλογικοί κανονισμοι περιορίζουν τις πιθανότητες ένα και μόνο κόμμα να κερδίσει μόνο του άνετη κοινοβουλευτική πλειοψήφια, σύμφωνα με παρατηρητές, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξει πολιτικό «αδιέξοδο».
Και η μεγάλη συμμετοχή μπορεί να επιτρέψει την άνοδο αντιπολιτευόμενων φιλοδημοκρατικών κομμάτων.
Ωστόσο οι στρατηγοί εννοούν να διατηρήσουν την εξουσία.
Ο Πραγιούς Τσαν-ότσα, ο αρχηγός της χούντας, έχει δώσει στον εαυτό του ένα άνετο πλεονέκτημα, καθώς το Σύνταγμα, που υιοθετήθηκε το 2016, δίνει στους στρατιωτικούς την εξουσία να διορίζουν τα 250 μέλη της Γερουσίας.
Αρκεί συνεπώς στο φιλοχουντικό κόμμα Phalang Pracharat να κερδίσει 126 έδρες από τις 500 της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.
Τα άλλα πολιτικά κινήματα, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Pheu Thai, θα πρέπει από την πλευρά τους να κερδίσουν 376 έδρες για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)