Η Ταϊβάν προετοιμάζει τα καταφύγιά της για ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές καθώς η αυξανόμενη ένταση με την Κίνα και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για μια πιθανή επίθεσης από την Κίνα στη νησιωτική χώρα.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της και έχει αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στον αέρα και τη θάλασσα γύρω της. Η Ταϊβάν λέει ότι θα αμυνθεί και έχει θέσει την ενίσχυση της άμυνάς της σε προτεραιότητα, με τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις και ασκήσεις πολιτικής άμυνας.
Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν τον καθορισμό καταφυγίων, όπου οι άνθρωποι μπορούν να καλυφθούν εάν αρχίσουν να πέφτουν κινεζικοί πύραυλοι και βόμβες, όχι σε ειδικά κατασκευασμένα καταφύγια αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, το δίκτυο του μετρό και υπόγεια εμπορικά κέντρα.
Η πρωτεύουσα Ταϊπέι έχει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους - τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.
Οι αξιωματούχοι της Ταϊπέι έχουν ενημερώσει τη βάση δεδομένων τους με καθορισμένα καταφύγια, σημειώνοντας τις ακριβείς τοποθεσίες τους σε μια εφαρμογή smartphone ενώ παράλληλα ξεκινούν μια καμπάνια τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην πόλη με αφίσες για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς θα βρουν το κοντινότερο σε αυτούς καταφύγιο.
Οι είσοδοι των καταφυγίων επισημαίνονται με μια κίτρινη ετικέτα, περίπου στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4, με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να χωρέσει το καθένα από αυτά.
Ανώτερος αξιωματούχος της πόλης, που είναι υπεύθυνος για τα καταφύγια, είπε ότι τα γεγονότα στην Ευρώπη έφεραν μια νέα αίσθηση επείγοντος.
«Κοιτάξτε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι αθώοι πολίτες δεν θα χτυπηθούν», είπε στο Reuters ο διευθυντής του Γραφείου Διοίκησης Κτιρίων. «Ολοι οι πολίτες πρέπει να έχουν επίγνωση της κρίσης... Χρειαζόμαστε τα καταφύγια σε περίπτωση επίθεσης από τους Κινέζους» πρόσθεσε.
Τον περασμένο μήνα, η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη άσκηση αεροπορικής επιδρομής σε όλο το νησί για πρώτη φορά από τότε που η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε τις τακτικές ασκήσεις.
Μεταξύ των οδηγιών που έλαβαν οι πολίτες σε περίπτωση εισερχόμενων πυραύλων ήταν να κατέβουν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης τους με τα χέρια τους να καλύπτουν τα μάτια και τα αυτιά τους ενώ το στόμα ανοιχτό - για να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση των ωστικών κυμάτων από τις εκρήξεις.
Οι αρχές υποχρεούνται από το νόμο να διατηρούν τα καταφύγια καθαρά και ανοιχτά, αλλά δεν χρειάζεται να είναι εφοδιασμένα με προμήθειες όπως τρόφιμα και νερό. Ερευνητές στο κοινοβούλιο ζήτησαν τον Ιούνιο να παρασχεθούν στα καταφύγια προμήθειες έκτακτης ανάγκης.
Οι πολίτες παροτρύνονται, επίσης, να ετοιμάσουν κιτ επιβίωσης για να πάρουν μαζί τους σε περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο.
Ωστόσο, μετά από μια δεκαετία εκφοβισμού στα στενά της Ταϊβάν, που χωρίζει το δημοκρατικό νησί από την Κίνα, πολλοί άνθρωποι στη χώρα φαίνεται να έχουν παραιτηθεί από την ιδέα μιας κινεζικής εισβολής.
«Δεν αγχώνομαι. Συνεχίζω τη ζωή μου ως συνήθως. Οταν συμβεί, θα συμβεί» λένε ορισμένοι.