Ταϊβάν: Μια χώρα-υπόδειγμα με κράτος σε διαρκή ετοιμότητα - Πώς άντεξε τα 7,4 Ρίχτερ

Στην πανδημία είχε διδάξει τον κόσμο πώς να νικήσει τον κορονοϊό.
Open Image Modal
via Associated Press

Οι εικόνες από τη στιγμή του τρομακτικού σεισμού των 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν παρέπεμπαν σε χτύπημα του Εγκέλαδου με εκατόμβη νεκρών και ισοπέδωση πόλεων. Εντούτοις, μόλις 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (σ.σ.και περίπου 50 αγνοούνται) ενώ οι καταστροφές είναι πολύ περιορισμένες αναλογικά με το μέγεθος της δόνησης.

Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί σε ώρας αιχμής, ωστόσο οι μετακινήσεις ελάχιστα επηρεάστηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, οι γονείς πήγαιναν κανονικά τα παιδιά τους με τα πόδια στο σχολείο και οι εργαζόμενοι οδηγούσαν προς τα γραφεία τους.

Μέσα σε δύο ώρες από τον σεισμό, ο οποίος χτύπησε λίγο πριν τις 8 π.μ. οργανώθηκε ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε ένα κοντινό σχολείο όπου περισσότεροι από 130 κάτοικοι κατέληξαν να διανυκτερεύσουν.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

«Οσον αφορά στην ετοιμότητα της Ταϊβάν για τους σεισμούς είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο», εξηγεί ο Στίβεν Γκάο, σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι. «Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κανόνες, ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς».

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η κυβέρνηση αναθεωρεί συνεχώς το επίπεδο αντισεισμικής αντίστασης που απαιτείται για νέα και υφιστάμενα κτίρια - κάτι που μπορεί να αυξήσει το κόστος κατασκευής - και προσφέρει επιδοτήσεις σε κατοίκους που θέλουν να ελέγξουν την αντίσταση των κτιρίων τους σε σεισμό.

Μετά τον σεισμό του 2016 στην πόλη Ταϊνάν, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, πέντε άτομα που συμμετείχαν στην κατασκευή μιας πολυκατοικίας 17 ορόφων -η μόνη μεγάλη κατασκευή που κατέρρευσε τότε, σκοτώνοντας δεκάδες ανρθώπους, κρίθηκαν ένοχοι και φυλακίστηκαν προτάσεις.

Η Ταϊβάν κάνει επίσης συνέχεια ασκήσεις για τους σεισμούς σε σχολεία και χώρους εργασίας, ενώ τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρουν τακτικά ειδοποιήσεις σχετικά με τους σεισμούς και την ασφάλεια.

Open Image Modal
Anadolu via Getty Images

«Αυτά τα μέτρα έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της Ταϊβάν στους σεισμούς, συμβάλλοντας στον μετριασμό της πιθανότητας καταστροφικών ζημιών και απώλειας ζωών», σύμφωνα με τον Γκάο.

Καμπανάκι αφύπνισης ο σεισμός του 1999

Στην ευρύτερη περιοχή της Ταϊβάν έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 σεισμοί με μέγεθος 4 Ρίχτερ και πάνω από το 1980 και περισσότεροι από 100 σεισμούς με μέγεθος άνω των 5,5 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Ο χειρότερος σεισμός τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1999, με μέγεθος 7,7 Ρίχτερ. Προκάλεσε 2.400 θανάτους, τραυμάτισε περίπου 100.000 ανθρώπους και κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια.

Ηταν ένα σημαντικό «ξυπνητήρι» που οδήγησε σε βασικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη μείωση των καταστροφών, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών και δημόσιας πολιτικής στο Northeastern University, Ντάνιελ Αλντριτς.

Η κυβέρνηση τότε δέχθηκε έντονη κριτική μιας και χρειάστηκαν ώρες για να φτάσουν οι ομάδες επείγουσας ιατρικής επέμβασης, οι διασώστες δεν είχαν εκπαίδευση και οι επιχειρήσεις μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών δεν ήταν καλά συντονισμένες. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο για την πρόληψη και την προστασία από καταστροφές και δημιούργησε δύο εθνικά κέντρα για το συντονισμό και την εκπαίδευση για τους σεισμούς. «Νομίζω ότι τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα», λέει ο Αλντριτς.

Νίκησε και τον κορονοϊό

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ταϊβάν είχε κερδίσει τον θαυμασμό του πλανήτη για τον τρόπο που κατάφερε να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, ιδιαίτερα κατά το πρώτο δύσκλο διάστημα όταν οι περισσότερες χώρες είχαν μπει σε καραντίνα και λάμβαναν αυστηρά αλλά εν πολλοίς αναποτελεσματικά μέτρα.

Οταν άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Κίνα, πολλοί υπέθεσαν πως η Ταϊβάν θα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα λόγω γειτνίασης. Κι όμως, κατάφερε να διατηρήσει έναν πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, ή ακόμη και μηδενικό για ένα μεγάλο διάστημα, την ώρα που άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν τεράστιο πρόβλημα.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκαν, μάλιστα, στην Ταϊβάν ως μια χώρα με υποδειγματική ανταπόκριση στην κρίση. Να σημειωθεί, δε, ότι η νησιωτική χώρα δεν είναι καν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( λόγω άρνησης της Κίνας), γεγονός που σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση δεν λάμβαναν και την πολύτιμη βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ηδη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, όταν ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο ουδείς ασχολείτο με τον κορονοϊο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν φαίνεται πως εκτίμησε σωστά τον επικείμενο κίνδυνο αξιολογώντας τις αναφορές για την «μυστηριώδη νόσο» που προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Αμέσως άρχισε να μπλοκάρει πτήσεις από την Κίνα και να θέτει σε καραντίνα πολίτες που έρχονταν από περιοχές που είχαν εμφανιστεί κρούσματα, μέτρο που άλλες χώρες της Ασίας το έπραξαν πολύ αργότερα. Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής βοήθησε θέτοντας σε εφαρμογή ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης που επέτρεπε στους ανθρώπους να αναζητούν φαρμακεία με εναπομείναντα αποθέματα, για να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε ουρές.

 

Η επαγρύπνηση, τα γρήγορα αντανακλαστικά και η προφανής εξειδίκευση στους τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας, αποτελούσε κληρονομιά από την εποχή του SARS που το 2003 διέλυσε τη χώρα αλλά και εξαιτίας της βαθιά ριζωμένης δυσπιστίας προς την Κίνα αλλά και προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που καθυστέρησε εγκληματικά στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του SARS. Η κυβέρνηση της Ταϊπέι και ο κρατικός μηχανισμός δεν είχαν άλλη λύση παρά να βασιστούν στις δυνάμεις τους, τις εμπειρίες τους και τη ευρηματικότητα τους.

(με πληροφορίες από Associated Press, Reuters)