Ταραντίλης: «Να μην αφήσουμε την πανδημία να μας ξεφύγει»

Επόμενο βήμα στην άρση των μέτρων, το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.
Open Image Modal
.
(Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)

Ο Χρήστος Ταραντίλης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκφράζοντας τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης προς τον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και των δύο φίλων λαών, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα. «Να μην αφήσουμε την πανδημία να μας ξεφύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να κρατηθεί ελεγχόμενη η κατάσταση της διασποράς.

Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο Χρήστος Ταραντίλης είπε ότι δεν παρατηρείται εκτεταμένος συγχρωτισμός κατά τη διάρκεια των αγορών που κάνουν οι καταναλωτές. Επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.  «Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πότε όμως θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα εξαρτηθεί από την εισήγηση των ειδικών. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή (22/1), όπως και γενικότερα η πορεία της πανδημίας και οι σχετικές ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν αύριο το απόγευμα από το Νίκο Χαρδαλιά.

Σχετικά με το θέμα των εμβολιασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  ανέφερε ότι οι εμβολιασθέντες ― κάποιοι και με τη δεύτερη δόση ― ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα.

«Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση», υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης.

Τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. Στη διάρκειά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ήδη έχει δηλώσει- θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έγινε και για το μεταναστευτικό. Όπως είπε ο Χρήστος Ταραντίλης, Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για ένα νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ενώ ταυτόχρονα –σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ταραντίλης- συνεχίζει την εφαρμογή μιας νέας πιο αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. «Μπορούμε ήδη να πούμε -έχοντας πλέον τα δεδομένα που αφορούν το 2020- ότι οι στόχοι που έβαλε η Κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται:

-Μείωση των  αφίξεων κατά 80%.

-Μείωση των διαμενόντων στις δομές της χώρας κατά 63%.

-Αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου κατά 60%.

-Αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα κατά 56%.

-Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου κατά 64%.

Σημειώνεται ακόμη ότι μέσα στο 2020 έκλεισαν 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές για αιτούντες  άσυλο», ανέφερε –μεταξύ άλλων- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, ο κ. Ταραντίλης ρωτήθηκε και για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. «Είναι αίτημα της κοινωνίας και βασική προεκλογική δέσμευση που πάμε να υλοποιήσουμε. Πρέπει να συνεχίσει και να υλοποιηθεί. Εκφράζει ό,τι θα θέλαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ένα ασφαλές ακαδημαϊκό περιβάλλον, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουν τις σπουδές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.