Τάση εβδομάδας: Η στροφή της Miu-Miu στη γενιά Ζ και τα στυλ που καθιέρωσε

Το tennis core με βασικό στοιχείο τη μίνι πλισέ φούστα είναι η πιο φρέσκια πρόταση που υιοθετήθηκε από τον κόσμο της μόδας.
Open Image Modal
Kirstin Sinclair via Getty Images

«Κάθε πρωί καλώ τον εαυτό μου να αποφασίσει αν θέλει να δείχνει σαν μια δεκαπεντάχρονη ή σαν μια γιαγιά». Με τέτοιου είδους δηλώσεις η αντισυμβατική εβδομηντατετράχρονη επιχειρηματίας και σχεδιάστρια Μιούτσια Πράντα έκανε, όχι την ανατροπή, αλλά τις ανατροπές παρουσιάζοντας τα τελευταία δύο χρόνια πρωτότυπες στιλιστικά ιδέες, που υιοθετήθηκαν από τον κόσμο της μόδας.

Ανέκαθεν της άρεσε να μπερδεύει τις τάσεις κι όταν δημιούργησε -πριν από τριάντα χρόνια- το Miu – Miu, το αγαπημένο της παιδί, ξεκίνησε και το ταξίδι του αυθορμητισμού, της «άσχημης πολυτέλειας», έναν χαρακτηρισμό που η ίδια έχει επινοήσει, μια και αντιλαμβάνεται το πολυτελές με έναν δικό της διαφορετικό τρόπο. Κάτω από την επωνυμία του Miu -Miu και μαζί με τον δημιουργικότατο Ραφ Σίμονς, με τον οποίο μοιράζεται την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου, έχουν προτείνει όχι ένα, όχι δύο, αλλά τουλάχιστον τρία ανατρεπτικά στυλ που έκαναν αίσθηση στον χώρο της μόδας, αντιγράφτηκαν και υμνήθηκαν από τους οπαδούς της.

Open Image Modal
Claudio Lavenia via Getty Images

Τα στυλ που καθιέρωσε

Τα «καθώς πρέπει ελαφριά πουλόβερ» (preppy cardigans) που θυμίζουν κολεγιόπαιδα των ’80s, οι μπαλετικές εμφανίσεις με τις φουσκωτές φούστες και τα απαραίτητα ίσια, μαλακά παπούτσια μπαλαρίνες (balletcore), καθώς και το στυλ γραφείου με τα σακάκια, τις πένσιλ ή μίνι πλισέ φούστες συνδυασμένες με λευκά πουκάμισα (corpcore) οφείλονται στις προτάσεις των Μιούτσια Πράντα και Ραφ Σίμονς. Τελευταία, ένα από τα υιοθετημένα στυλ (που πάλι είδαμε πρώτα στην πασαρέλα της Miu – Miu) είναι το τένις κορ (tennis core), με βασικό στοιχείο τη μίνι πλισέ φούστα συνδυασμένη με σακάκι ή πόλο μπλουζάκι και αθλητικό υπόδημα.

Open Image Modal
Kirstin Sinclair via Getty Images

Με τις προτάσεις της, η ταλαντούχα κληρονόμος του Prada Group, φάνηκε ότι δίνει ψήφο στιλιστικής εμπιστοσύνης στους νέους, επενδύει στη ψηφιακή γενιά των Ζ, στους Ζούμερς που πλέον έχουν μεγαλώσει κι έχουν τη δική τους φιλοσοφία για τα πρέπει της μόδας, που… δεν υφίστανται πια. Η γενιά Ζ αγαπά να συνδυάζει το σικ με το μοντέρνο, το εφηβικό με το κλασικό, το αντισυμβατικό με το εξευγενισμένο και η Μιούτσια κατάφερε να τα συνδυάσει όλα αυτά. Μάλιστα, σε σχετική της δήλωση, η δημιουργός των Miu – Miu είχε αναφέρει ότι όταν σχεδιάζει σκέφτεται ένα αυθεντικό αντισυμβατικό κορίτσι με στυλ. Τα κατάφερε; Δεν υπάρχει αμφιβολία, αν σκεφτεί κανείς πόσες αντιγραφές ακολούθησαν στις τελευταίες γραμμές που η ίδια πρότεινε.

Open Image Modal
Kirstin Sinclair via Getty Images

Παρ′ όλα αυτά αν και φλερτάρει με το νεανικό κοινό, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι το μόνο που στηρίζει τον οίκο Miu – Miu. Στην πρόσφατη επίδειξη μόδας για το φθινόπωρο -χειμώνα 2025 επικεντρώθηκε σε πιο θηλυκές και σικ δημιουργίες με ρετρό επιρροές που δεν αφορούν μόνο εικοσάχρονες, αλλά απευθύνονται σε δυναμικές, σύγχρονες γυναίκες. Χαρακτηριστικά του νέου στυλ που θα δούμε μέσα στον χειμώνα είναι τα ρούχα σε ίσιες γραμμές, οι πέρλες, τα μεγάλα γυαλιά, οι τσάντες με το χερούλι και τα παπούτσια σε φόρμα λόφερς ή σε Μαίρη Τζέιν στυλ.