Τάση εβδομάδας: Το εντυπωσιακό λεοπάρ πρωταγωνιστεί στα φετινά prints

Από τη βασίλισσα Ελισάβετ στη Ναόμι Κάμπελ και την Κέιτ Μος. Η ιστορία του εντυπωσιακού σχεδίου ανά τις δεκαετίες, αλλά και πως φοριέται σήμερα.
Open Image Modal
Hanna Lassen via Getty Images

Για δεκαετίες ολόκληρες αιωρούνταν μια ψευδαίσθηση. Τα ατίθασα κορίτσια φορούν λεοπάρ, τα ήσυχα προτιμούν τις μονοχρωμίες, τα πουά και τις ρίγες. Ο Κριστιάν Ντιόρ το 1920 όταν σχεδίασε για πρώτη φορά λεοπάρ κομμάτια, παρουσίασε τη συλλογή του λέγοντας «Εάν η προσωπικότητα σου είναι σαν ανοικτό βιβλίο και γλυκιά, μην το φορέσεις». Το λεοπάρ προοριζόταν για τις ασυμβίβαστες, τις τολμηρές, εκείνες που δεν δέχονταν να μπουν σε κοινωνικές νόρμες και καλούπια. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1966 ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε το τραγούδι “Leopard skin – pill box hat”, το οποίο λέγεται ότι γράφτηκε για το μοντέλο και ηθοποιό Έντι Σέντζγουικ, μια αντισυμβατική σταρ, στενή φίλη του Αντι Γουόρχολ, η οποία αγαπούσε τα λεοπάρ σχέδια.  

Open Image Modal
Edward Berthelot via Getty Images

Με τα χρόνια το ύφασμα απέκτησε άλλη δυναμική. Κυριάρχησε σε συλλογές μεγάλων ντεφιλέ και φορέθηκε από προσωπικότητες με αξιοσέβαστους τίτλους, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ και η Τζάκι Κέννεντι.

Φέτος, φαίνεται ότι είναι η χρονιά του, καθώς οι σχεδιαστές το παρουσίασαν τόσο στις χειμερινές όσο και στις καλοκαιρινές συλλογές. Το είδαμε σε φορέματα, φούστες, πανωφόρια, υποδήματα, αλλά και αξεσουάρ.

Open Image Modal
Claudio Lavenia via Getty Images

Πως θα το φορέσουμε

Η αντίληψη ότι το λεοπάρ είναι μόνο για βραδινές εμφανίσεις έχει παρέλθει εδώ και αρκετά χρόνια. Το εντυπωσιακό σχέδιο μπορεί άνετα να φορεθεί από τις πρωινές ώρες, αρκεί να κρατήσουμε ήσυχους τόνους σε όλη την υπόλοιπη εμφάνιση. Ο συνδυασμός με φυσικές γήινες αποχρώσεις, όπως μπεζ, καφέ, εκρού, ισορροπεί την εικόνα αφήνοντάς το να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς υπερβολές. Σημαντική λεπτομέρεια! Δεν μπερδεύουμε εμπριμέ ή πολλά άνιμαλ πριντ μαζί. Μόνο ένα αρκεί για να τραβήξει τα βλέμματα στην εμφάνιση μας.

Ένα λεοπάρ κοστούμι ή ένα φόρεμα σε ωραία γραμμή ενδείκνυνται για τις βραδινές μας εξόδους. Αν τολμάμε πιο έντονους συνδυασμούς μπορούμε να παντρέψουμε το πριντ με κόκκινο ή κίτρινο. Εάν πάλι είμαστε επιφυλακτικές με τα έντονα σχέδια στα ρούχα, μπορούμε να επενδύσουμε σε αξεσουάρ, όπως μια ωραία τσάντα, ένα ζευγάρι γόβες, μια ζώνη, ένα μαντήλι ή έναν κοκκάλινο σκελετό γυαλιών ηλίου σε λεοπάρ σχέδιο.

Open Image Modal
Edward Berthelot via Getty Images

Σημαντικές στιγμές στο ημερολόγιο του λεοπάρ

1920: Ξεχώρισε χάρη στον Κριστιάν Ντιόρ που το ανέβασε στην πασαρέλα και το πρότεινε στις σταρ της εποχής. Στην αρχή φορέθηκε μόνο από αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ οι κυρίες της «καλής κοινωνίας» το προτιμούσαν στις λεπτομέρειες, σαν ένα διακοσμητικό στοιχείο στους γιακάδες των παλτό και στα αξεσουάρ.

1940-1930: Το Vanity Fair άρχισε να αναδεικνύει τα σούπερ φρέσκα κορίτσια της εποχής. Οι φωτογραφίσεις είχαν κοινό στοιχείο το λεοπάρ σε εσώρουχα, σατέν ελαφριά φορέματα που θύμιζαν νυχτικό και φυσικά μαγιό. Τα εξώφυλλα αποθέωναν τα καλλίγραμμα σώματα και μαζί τους αυξάνονταν οι οπαδοί του λεοπάρ πριντ.

1958: Η νουάρ αμερικανική ταινία «Party girl» βγαίνει στους κινηματογράφους με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Τέιλορ και Σιντ Τσαρίς και κάνει θραύση. Η αφίσα του φιλμ κυκλοφορεί με την Τσαρίς να φοράει ένα λεοπάρ κορμάκι σεταρισμένο με μια λεοπάρ κορδέλα στα μαλλιά. Τίποτα άλλο δεν χρειαζόταν!

1974: Η Νταιάν φον Φίρστενμπεργκ σχεδίασε το εμβληματικό σταυρωτό φόρεμα σε λεοπάρ ύφασμα.

1990: Όλα τα κορίτσια της μόδας έχουν τουλάχιστον ένα λεοπάρ κομμάτι στην γκαρνταρόμπα τους και φωτογραφίζονται ικανοποιημένες με αυτό. Από τα Spice Girls και τη Λίλη Κιμ μέχρι τη Ναόμι Κάμπελ και την Κέιτ Μος.

1991: Ο Γαλλοτυνήσιος σχεδιαστής Αζεντίν Αλάια παρουσίασε μια κολεξιόν όπου τα μοντέλα αναδείκνυαν με σοφιστικέ ύφος το εντυπωσιακό πριντ. Μπορεί ο Κριστιάν Ντιόρ να έβαλε στη μόδα το άνιμαλ πριντ ύφασμα, όμως ο Αλάια με εκείνη τη φθινοπωρινή συλλογή του “ready to wear” το έκανε προσιτό στην καθημερινότητα.