Τη λένε Άντα Λάβλεϊς, έζησε τον 19ο αιώνα και ήταν η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών

Τη λένε Άντα Λάβλεϊς, έζησε τον 19ο αιώνα και ήταν η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών
Open Image Modal
Peter Macdiarmid via Getty Images

Σήμερα, 9 Οκτωβρίου, το twitter έχει κατακλυστεί από το hashtag #AdaLovelaceDay για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα είναι η μέρα της. Η μέρα της Άντα Λάβλεϊς, της κόρης του γνωστού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, της οποίας η συνεισφορά στα μαθηματικά θεωρείται σήμερα από τους ιστορικούς ως το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή.

Το 1843 η  αυτοδημιούργητη μαθηματικός προβλέπει ότι μια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά. Μάλιστα, στο άρθρο που δημοσιεύει, περιλαμβάνει ένα ”σχέδιο” σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι (Bernoulli numbers). Αυτό ακριβώς το ”σχέδιο” θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. 

Παρά την ενασχόλησή της με τις επιστήμες, τη μουσική, την ανατροφή των παιδιών της, η υγεία της Λάβλεϊς δεν είναι καλή. Το 1852 και ύστερα από υπόδειξη των γιατρών της, υφίσταται αφαίμαξη, από την οποία τελικά και πεθαίνει (η πραγματική αιτία ήταν καρκίνος της μήτρας). Ήταν μόνο τριάντα έξι ετών. Η σορός της, με δική της επιθυμία, ενταφιάζεται στο Νότιγχαμ, πλάι σε αυτή του πατέρα της.

Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε όταν το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.

 

Open Image Modal
Donaldson Collection via Getty Images

 

Τα παιδικά χρόνια μακριά από τον Λόρδο Βύρωνα

Η Άντα έγινε γνωστή αρχικά γιατί ήταν η κόρη του Βρετανού φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Βύρωνα. Ο γάμος του με τη μητέρα της ήταν σύντομος και ο Λόρδος εξαφανίστηκε από τη ζωή τους όταν η κόρη τους ήταν παιδί. Φοβούμενη ότι μπορεί  η κόρη της να αναπτύξει τον ρομαντισμό του πατέρα της, η μητέρα της, Αναμπέλα, απαγόρευσε στην κόρη της να διαβάζει την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα και προσπαθεί να κάνει το παιδί να αγαπήσει τα μαθηματικά. Όντως η Άντα λάτρεψε τα μαθηματικά και στα 17 της αρχίζει να παρακολουθεί εκδηλώσεις σπουδαίων μαθηματικών, με τους οποίους στη συνέχεια γνωρίζεται και συνεργάζεται.