7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Αϊνστάιν και 7 αξιομνημόνευτες φράσεις του

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Αϊνστάιν και 7 αξιομνημόνευτες φράσεις του
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Pigeons fly past a portrait of Albert Einstein painted on a wall in St.Petersburg, Russia, Tuesday, Jan. 12, 2016. Low temperatures caused the two-days of snowfall in St.Petersburg. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Μετά τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων, που αποδεικνύουν ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε δίκιο, καλό είναι να θυμηθούμε όλα τα άλλα υπέροχα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν τον μεγάλο φυσικό.

Έπαιζε βιολί

Σύμφωνα με αφιέρωμα του BBC, άρχισε να μαθαίνει από μικρό παιδί και έπαιζε μέχρι να φτάσει σε μεγάλη ηλικία, όταν αναγκάστηκε τα σταματήσει όταν το αριστερό του χέρι έχασε την γρηγοράδα και την ακρίβεια που απαιτείτο.

Κατέφευγε συχνά στην μουσική για να χαλαρώνει. Αγαπούσε τον Μότσαρτ και τον Μπαχ.

Open Image Modal

Ο Έλληνας δάσκαλός του έλεγε ότι δεν θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του

Τόσο ο ίδιος ο Αϊνστάιν όσο και οι γονείς του είχαν παραδεχτεί ότι ως παιδί άργησε πολύ να περπατήσει και να μιλήσει. Η αδερφή του, γράφοντας για τον διάσημο αδερφό της, αναφέρει ότι ο περίγυρος της οικογένειας όταν ήταν ακόμη στην Γερμανία, θεωρούσε ότι το παιδί αυτό δεν θα καταφέρει να μιλήσει ποτέ.

Στο σχολείο δεν του άρεσαν καθόλου τα μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών. Είχε πρόβλημα με την γραφή και εκτιμάται ευρέως ότι είχε δυσλεξία, σε μια εποχή που ελάχιστες μελέτες είχαν γίνει για αυτή τη μαθησιακή δυσκολία. Σύμφωνα με την αδερφή του, ο Έλληνας δάσκαλός του, βλέποντας μαι εργασία του, είπε ότι δεν θα καταφέρει τίποτα στην ζωή του.

Απέτυχε στις εξετάσεις για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο αλλά κατά τη δουλειά του σαν υπάλληλος κατάφερε να αναπτύξει τις ιδέες του. Αργότερα δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα και μεταπήδησε στην ακαδημαϊκή καριέρα. Αυτός ο νέος για τον οποίο κάποιοι ανησυχούσαν ότι δεν θα καταφέρει καν να μιλήσει, κέρδισε το Νόμπελ το 1921.

Ο εγκέφαλός του ήταν ασυνήθιστος

Όταν πέθανε ο Αϊνστάιν, ο εγκέφαλός του μετρήθηκε και ζυγίστηκε από άλλους επιστήμονες. Βρέθηκε ότι περιείχε ασυνήθιστα πολλά νευρογλοιακά κύτταρα που προστατεύουν τους νευρώνες, με παρουσία πολύ περισσότερων από το συνηθισμένο γλοίων. Κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ικανότητά του να επεξεργάζεται την πληροφορία πιο γρήγορα από άλλους ανθρώπους. Επίσης το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μαθηματική σκέψη, ήταν μεγαλύτερο από το κανονικό.

Open Image Modal

Ήταν πρόσφυγας

Όταν οι Ναζί κατέλαβαν την εξουσία, ο Αϊνστάιν ήταν ήδη διάσημος. Η εβραϊκή του καταγωγή ήταν γνωστή και γινόταν για αυτόν όλο και πιο δύσκολο να δουλέψει στην αντισημιτική Ευρώπη.

Στις αρχές του '30 βρήκε δουλειά στις ΗΠΑ και σύντομα το Τρίτο Ράιχ τον κατηγόρησε για προδοσία και έκαψαν τα βιβλία του στην πυρά.

Βοήθησε και άλλους Εβραίους να δραπετεύσουν, αλλά πολλές φορές ένιωθε τύψεις που ο ίδιος έφυγε. Έγραψε σε ένα γράμμα: «Σχεδόν ντρέπομαι που εγώ ζω σε συνθήκες ειρήνης, τη στιγμή που οι άλλοι παλεύουν και υποφέρουν».

Αρνήθηκε να γίνει ο δεύτερος πρόεδρος του Ισραήλ

Το 1952, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ έγραψε στον Αϊνστάιν εκ μέρους του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ζητώντας του να γίνει πρόεδρος της χώρας. Στο γράμμα τον διαβεβαίωναν ότι θα έχει απόλυτη ελευθερία να ασχοληθεί με την επιστημονική του δουλειά. Όμως ο Αϊνστάιν απέρριψε την πρόταση.

Η απάντηση του ήταν η ακόλουθη:

«Είμαι βαθιά συγκινημένος από την προσφορά του κράτους του Ισραήλ, και ταυτόχρονα λυπημένος και ντροπιασμένος που δεν μπορώ να την αποδεχθώ. Σε όλην η ζωή μου έχω ασχοληθεί με αντικειμενικά θέματα, και ως εκ τούτου μου λείπει τόσο η φυσική ικανότητα όσο και η εμπειρία για να αντιμετωπίσω σωστά τους ανθρώπους και την άσκηση επίσημων καθηκόντων»

«Με στενοχωρούν περισσότερο οι συνθήκες αυτές, επειδή η σχέση μου με τον εβραϊκό λαό έχει γίνει ο ισχυρότερος ανθρώπινος δεσμός μου από τότε που έλαβε γνώση της επισφαλούς καταστάσεώς μας ανάμεσα στα έθνη του κόσμου».

Open Image Modal

Τι είπε και τι δεν είπε

Πολλά αποφθέγματα έχουν αποδοθεί στον Αϊνστάιν, όπως το «αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλό τρόπο, δεν το έχει; καταλάβει αρκετά». Όπως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι όντως το είπε αυτό. Άλλωστε παραλλαγές της ιδέας αυτής έχουν γραφτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Επίσης, πολλά από τα επιστημονικά ευρήματα του Αϊνστάιν είναι εξαιρετικά περίπλοκα.

Έτσι, όπως και στην περίπτωση του Όσκαρ Ουάιλντ, που λανθασμένα του έχουν αποδώσει το «Η νιότη χαραμίζεται στους νέους» και το «Να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι υπόλοιποι είναι πιασμένοι», έτσι και με τον Αϊνστάιν.

Ωστόσο, όντως είπε τα παρακάτω:

-Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο, πυροδοτεί την πρόοδο, γεννά την εξέλιξη.

-Εάν το A είναι η επιτυχία στη ζωή, τότε το A είναι ίσο με το X συν Y συν Z. Η δουλειά είναι το X, το Y είναι η ξεκούραση και το Z είναι να κρατάς το στόμα σου κλειστό.

-Ο εθνικισμός είναι μια παιδική ασθένεια. Είναι η ιλαρά της ανθρωπότητας.

-Τίποτα πραγματικά πολύτιμο δεν προκύπτει από την φιλοδοξία ή από μια απλή αίσθηση ευθύνης. Πηγάζει μάλλον από την αγάπη και αφοσίωση προς τους ανθρώπους και τον αντικειμενικό στόχο.

-Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι πολύ ικανοποιημένος από το παρόν για να σταθεί υπερβολικά στο μέλλον.

-Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις ποτέ να αμφισβητείς. Η περιέργεια έχει τους δικούς της λόγους ύπαρξης.

-Ένα πράγμα έχω μάθει στην μακρά ζωή μου: Ότι όλη η επιστήμη, μετρημένη σε σχέση με την πραγματικότητα, είναι πρωτόγονη και παιδιάστικη - και όμως είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε

Στη δεκαετία του '50, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο Αϊνστάιν παραπονέθηκε ότι επικαλούνταν πολύ συχνά τα λόγια του. «Στο παρελθόν δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα άρπαζαν και θα κατέγραφαν κάθε απλή φράση μου. Διαφορετικά θα είχα χωθεί ακόμη περισσότερο στο καβούκι μου», είπε.

Η ιστορία πίσω από την πιο διάσημη φωτογραφία του

Ναι, η πιο διάσημη φωτογραφία του, τραβήχτηκε όταν είχε βαρεθεί να χαμογελά. Στα 71 του χρόνια, την ημέρα των γενεθλίων του, φωτογραφήθηκε με την γλώσσα έξω. Του άρεσε τόσο η φωτογραφία αυτή, που παρήγγειλε πολλά αντίτυπα και τα έστειλε στους φίλους του.

Open Image Modal