Ρομπότ καταλαβαίνουν πότε είμαστε σαρκαστικοί στα social media, δείχνει έρευνα

Ρομπότ καταλαβαίνουν πότε είμαστε σαρκαστικοί στα social media, δείχνει έρευνα
Open Image Modal
Φωτογραφία Αρχείου
mennovandijk via Getty Images

Ένα ρομπότ που καταλαβαίνει τον σαρκασμό στις αναρτήσεις των μέσων κοινωνικών δικτύων καλύτερα και από τον άνθρωπο, θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία των ανθρώπων από τη διαδικτυακή κακοποίηση, σύμφωνα με την Telegraph.

Ερευνητές στο MIT έχουν δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που μπορεί να ερμηνεύσει το ύφος των αναρτήσεων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Τουίτερ, κατανοώντας πότε κάποιος είναι σαρκαστικός.

Το εργαλείο «μεταφράζει» τη χρήση του κάθε emoji εικονιδίου που χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις για να κατανοήσει το νόημα του μηνύματος και να ανιχνεύσει τυχόν σαρκαστική διάθεση.

Με το όνομα DeepMoji, το ρομπότ ανέλυσε 1,2 δισεκατομμύρια τουίτς για την κατανόηση του πώς 64 δημοφιλή emoji χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τα μηνύματα. «Επειδή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τόνο στη φωνή μας ή την γλώσσα του σώματος ώστε να προσαρμόσουμε αυτό που λέμε, τα emoji κάνουν το ίδιο σε διαδικτυακό επίπεδο», είπε ο Iyad Rahwan, επίκουρος καθηγητής στο MIT Media Lab, σύμφωνα με το περιοδικό MIT Technology. «Το μοντέλο-ρομπότ έμαθε τη σύνδεση μεταξύ μιας συγκεκριμένης γλώσσας και ενός emoji».

Οι ερευνητές δίδαξαν πρώτα στο μέσο τεχνητής νοημοσύνης, πώς να χρησιμοποιεί το κατάλληλο emoji σε κάποια τουίτς-δείγματα και αναλόγως με το αν ο «τόνος» του μηνύματος είναι λυπημένος, χαρούμενος ή αστείος, να ερμηνεύσουν το συναίσθημα πίσω από τα μηνύματα.

Η έρευνα δεν αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για την ανάλυση σαρκασμού με πρόγραμμα του υπολογιστή, αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι το πιο εξελιγμένο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Το DeepMoji αναγνώρισε σωστά τον σαρκασμό, ξεπερνώντας σε επίδοση τους ανθρώπους-εθελοντές του πειράματος.

Πηγή: Telegraph