Τέχνη, φάρσα ή έργο εξωγήινων; Ενας ακόμη μυστηριώδης μονόλιθος εμφανίστηκε στο Λας Βέγκας

Επανεμφάνιση μονόλιθου και των θεωριών (συνωμοσίας) για την προέλευσή τους.
Open Image Modal
via Associated Press

Ενας ακόμη μυστηριώδης μονόλιθος εντοπίστηκε, αυτή τη φορά σε ένα μονοπάτι πεζοπορίας του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Τμήμα της Αστυνομίας του Λας Βέγκας (LVMPD).

«Βλέπουμε πολλά περίεργα πράγματα όταν οι άνθρωποι κάνουν πεζοπορία, όπως να μην είναι προετοιμασμένοι για τον καιρό, να μην έχουν μαζί τους αρκετό νερό… αλλά τσεκάρετε αυτό», ανέφερε το τμήμα σε ανάρτηση στο Facebook την Τρίτη, συνοδευόμενη από εικόνες μιας κατασκευής με καθρέφτη. «Πώς βρέθηκε εκεί πάνω;» πρόσθεσε.

Ο μονόλιθος βρέθηκε το σαββατοκύριακο κοντά στο Gass Peak βόρεια του Λας Βέγκας. 

Ο πυλώνας θυμίζει αυτούς που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο λίγο μετά την ανακάλυψη ενός ασημένιου μονόλιθου 3 μέτρων στα τέλη του 2020 από πλήρωμα ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από μια έρημο της Γιούτα. Παρόμοιες κατασκευές εμφανίστηκαν σε μια βουνοκορφή στην Καλιφόρνια, ένα δάσος στη Ρουμανία και στο Isle of Wight στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Αγγλίας κ.ά..

Οι εμφανίσεις τους, βέβαια, έχουν επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό από το 2021, αλλά τον Μάρτιο ένας άνδρας «έπεσε» πάνω σε έναν τέτοιο οβελίσκο στην Ουαλία κατά τη διάρκεια μιας βόλτας σε έναν λόφο. 

Οσο για τον καινούριο που βρέθηκε στο Λας Βέγκας, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι ο μονόλιθος δεν είναι στην πραγματικότητα νέος. «Οποιος ζει στη δυτική πλευρά τον έχει δει αυτή την εβδομάδα», έγραφε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση του LVMPD στο Facebook. «Ναί! Το βλέπω εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ένας άλλος, εν μέσω αναρτήσεων που αστειεύονταν για εξωγήινους, φάρσες και πύλες για άλλη διάσταση... 

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Οι οβελίσκοι έχουν άγνωστη δύναμη και σκοπό. Νομίζω ότι είναι κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, αλλά οι εξωγήινοι είναι ακόμα ανάμεσά μας. Εχετε τα μάτια σας ανοιχτά και τις κάμερες έτοιμες», έγραψε ένας χρήστης. Αλλοι υπέθεσαν ότι ήταν έργο τέχνης, κάτι που εικάζεται και για προηγούμενους μονόλιθους.

Ο γκαλερίστας David Zwirner το 2020 υποστήριξε ότι ο μονόλιθος στη Γιούτα ήταν έργο του αείμνηστου μινιμαλιστή γλύπτη John McCracken και ότι κατά κάποιο τρόπο εγκαταστάθηκε μετά τον θάνατό του το 2011. Αργότερα ανακάλεσε τη θεωρία λέγοντας: «Οταν κοιτάξεις προσεκτικά τις φωτογραφίες … θα δεις πριτσίνια και βίδες που δεν συνάδουν με τον τρόπο που θα ήθελε ο John να κατασκευαστεί το έργο του. Ηταν τελειομανής».

 Εν τω μεταξύ, ο σχεδιαστής Tom Dunford ισχυρίστηκε στο BBC τον Δεκέμβριο του 2020 ότι έστησε το μονόλιθο στο Isle of Wight, «καθαρά για διασκέδαση». «Οταν είδα τον πρώτο να αναδύεται (στη Γιούτα) σκέφτηκα ότι ήταν υπέροχο, ένας δεύτερος εμφανίστηκε στη συνέχεια και έλαβα μήνυμα από έναν φίλο που μου έλεγε ″εσύ είσαι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό στο νησί″». είπε στο BBC.

Στη Νεβάδα, η αστυνομία του Λας Βέγκας άδραξε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στους πεζοπόρους που βγαίνουν στα μονοπάτια να είναι ασφαλείς εκεί έξω - πάρτε άφθονο φαγητό και νερό, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, μια πηγή φωτός, ελέγξτε τον καιρό και πείτε στους ανθρώπους πού σκοπεύετε να πάτε και πότε περίπου θα επιστρέψετε.

Το LVMPD είπε ότι θα αφήσει τους «ντετέκτιβ» του Διαδικτύου να «εργαστούν πάνω σε αυτό το μυστήριο».

(με πληροφορίες από CNN)