Η Ε.Ε. θα γίνει σύντομα η πρώτη στον κόσμο που θα έχει νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη και αυτό τη στιγμή όπου εκφράζονται φόβοι για κατάχρηση της σε όλους τους τομείς της ζωής με αποτέλεσμα να απειλείται η ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά, σε προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν, προτείνει απαγόρευση στη χρήση τέτοιων μεθόδων από κόμματα και πολιτικούς για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών πριν τις εκλογές.
Αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις οι Ευρωβουλευτές την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία όσον αφορά το πλαίσιο της νομοθεσίας που θα θέτει όρια στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά επιτεύχθηκε ένας πολιτικός συμβιβασμός, στον οποίο εξισορροπήθηκαν οι ακραίες φωνές τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, και βάσει αυτού προβλέπεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ρυθμίζεται αναλογικά, θα είναι ανθρωποκεντρική και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Αποφεύχθηκε μια λουδίτικη προσέγγιση καθώς δίνεται έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας προς ενίσχυση της οικονομίας.
Προς επικύρωση αυτής της συμφωνίας θα υπάρξει ψηφοφορία σε επίπεδο επιτροπής στις 11 Μαΐου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, όπως όλα δείχνουν, τον Ιούνιο.
Βασικές αρχές
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να συντάσσει τον νόμο, για να ρυθμίσει την αναδυόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία γνώρισε έκρηξη επενδύσεων και δημοτικότητας μετά την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT της OpenAI, πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου από ελάχιστο έως περιορισμένο, υψηλό και μη αποδεκτό (Δείτε περισσότερα εδώ).
Οι τομείς ανησυχίας θα περιλαμβάνουν τη βιομετρική επιτήρηση, τη διάδοση παραπληροφόρησης ή την προώθηση των διακρίσεων.
Μη αποδεκτού κινδύνου θεωρούνται όλα τα συστήματα που θεωρείται ότι συνιστούν σαφή απειλή για τους πολίτες της ΕΕ. Για παράδειγμα συστήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική βαθμολόγηση εκ μέρους κυβερνήσεων έως τα παιχνίδια με φωνητικό βοηθό που παροτρύνουν παιδιά σε επικίνδυνη συμπεριφορά. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα συστήματα υψηλού κινδύνου θα απαγορεύονται στο σύνολό τους ή εάν όσοι τα χρησιμοποιούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα διαφανείς στις δραστηριότητές τους.
Επίσης, οι εταιρείες που αναπτύσσουν εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT ή δημιουργίας εικόνων, όπως η Midjourney, θα πρέπει επίσης να γνωστοποιούν κάθε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των συστημάτων τους.
Ακόμη υπάρχει πρόβλεψη ότι τα chatbots θα πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες ότι δεν είναι άνθρωποι.
Δεν γνωρίζουμε πως έχουν διαμορφωθεί οι προτάσεις για απαγόρευση της χρήσης αλγορίθμων για την πρόβλεψη της εγκληματικότητας ή για την αναγνώριση υπόπτων, καθώς και τη χρήση της ΤΝ για αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης ατόμων αλλά και το ζήτημα της παρακολούθησης βάσει βιομετρικών στοιχείων.
Κάλεσμα για μια σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ
Εν τω μεταξύ οι Ευρωβουλευτές και βασικοί διαπραγματευτές το σχεδίου για την ΤΝ Brando Benifei και Dragoș Tudorache σε επιστολή τους στις αρχές Απριλίου κάλεσαν την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν και τον πρόεδρο Μπάιντεν να οργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, με τη συμμετοχή Αμερικανών και Ευρωπαίων νομοθετών με σκοπό τη θέσπιση ενός συνόλου αρχών που θα διέπουν την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
Εκλογές και Τεχνητή Νοημοσύνη - Πρώτο θύμα ο Μπάιντεν
Η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτική επικοινωνία δεν είναι απόλυτα καινούργια αφού τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Τράμπ έκαναν χρήση αυτής τουλάχιστον σε επίπεδο αλγορίθμων σε σχέση με το κοινό τους και τους ψηφοφόρους.
Όμως, προ ημερών, για πρώτη φορά η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε επίσημα ως «πολιτικό όπλο» στις ΗΠΑ.
Την ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2024 η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών απάντησε άμεσα με τη δημοσίευση ενός βίντεο δημιουργημένο εξ΄όλοκλήρου από την Τεχνητή Νοημοσύνη. στο οποίο έδειχνε με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο Μπάιντεν.
Το βίντεο που αναρτήθηκε τόσο στο YouTube όσο και στο Twitter έχει τίτλο “Beat Biden” δείχνει ένα ψεύτικο Μπάιντεν και μια Καμάλα Χάρις και παράλληλα θέτει το ερώτημα για το πως θα μοιάζει ο κόσμος σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος επανεκλεγεί το 2024.
Οι εικόνες που «βομβαρδίζουν» τον θεατή δείχνουν το ξέσπασμα μιας σειράς κρίσεων όπως κλείσιμο των τραπεζών, οικονομικό χάος, εξεγέρσεις, εφόδους παράτυπων μεταναστών, μια κινέζικη εισβολή στη Ταϊβάν, τον στρατό να επεμβαίνει στο Σαν Φρανσίσκο για την καταστολή της εγκληματικότητας που φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Όπως προαναφέρθηκε το βίντεο αποτελεί εξ ολοκλήρου προϊόν δημιουργίας ενός προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης και οι υπεύθυνοι για την ανάρτησή του είχαν τη στοιχειώδη δεοντολογία να αναγράψουν με μικρά γράμματα στο επάνω μέρος αριστερά στην οθόνη ότι πρόκειται για προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ωστόσο η ευκολία με την οποία παρουσιάζεται κάτι ως αυθεντικό χωρίς να είναι, δίνει την αίσθηση ότι το μέσο είναι ισχυρότερο από το μήνυμα προκαλώντας εύλογη ανησυχία για το πως μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί σε ένα αποσταθεροποιημένο διεθνές περιβάλλον, αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ψευδείς και χειραγωγούμενες ειδήσεις και εικόνες στο εσωτερικό κρατών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα.
Η Γαλλία ζητάει όρια
Ίσω γι′ αυτό η Γαλλία ζητάει όρια για το πολιτικό περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση του Politico o Olivier Véran, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με το υπουργικό συμβούλιο του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, καθώς και με εκπροσώπους της TikTok, της Microsoft και της Google. Σύμφωνα με το Politico οι σκέψεις του αφορούσαν την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων να αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες που δημιουργούνται ή τροποποιούνται με τεχνητή νοημοσύνη έξι μήνες πριν από τις εκλογές.
Ανάλογους προβληματισμούς και περιορισμούς έχουν ήδη θέσει η Ιταλία και η Ισπανία. Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπις Τιερί Μπρετόν εκφράζει τη θέση της Κομισιόν ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες αφού την βλέπει ώς μια κινητήριο δύναμη σε μια ψηφιοποιημένη κοινωνία και οικονομία.
Πάραυτα αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ το ChatGPT της OpenAI αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και αντίστοιχα chabots ετοιμάζονται και από άλλες εταιρείες, την ώρα που η Κίνα θα εμφανίσει το δικό της, η Ευρώπη πολύ σωστά νομοθετεί, αλλά για την ώρα δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή κάποιου δικού της αντίστοιχου και ανταγωνιστικού προϊόντος.
Η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει και είμαστε όλοι μας πρωταγωνιστές. Η πορεία είναι μη αναστρέψιμη και τα ηθικά διλήμματα πολλά.