Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το ότι η μνήμη σου δε σε εγκαταλείπει δίχως λόγο και πως το πρόβλημα ξεκινά από αλλού. Εδώ θα το πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα σου πω κάτι που λέω πάντα:
Το μυαλό σου είναι όπως ένα πεντάχρονο παιδάκι.
Τι εννοώ;
Εννοώ πως το μυαλό σου βαριέται εύκολα. Δε μπορεί να κάνει μονότονα και βαρετά πράγματα για πολλή ώρα. Το μόνο που καταφέρνεις όταν βαριέσαι είναι το να ταξιδεύεις αλλού και να σκέφτεσαι χίλια δυο πράγματα εκτός από εκείνο που θέλεις να απομνημονεύσεις.
Δε φταίει λοιπόν το έρμο το παιδάκι... εχμ… το μυαλό σου εάν κουράζεται εύκολα και ψάχνει τρόπο να ξεφύγει. Η αλήθεια είναι πως θέλει χρώμα, μουσική, κίνηση και διασκέδαση για να μείνει επικεντρωμένο και να σου κάνει το χατήρι.
Σε μπέρδεψα; Το ελπίζω! Αυτό σημαίνει πως έχω το ενδιαφέρον σου και πως θα διαβάσεις παρακάτω.
Αν θέλεις να μαθαίνεις και να θυμάσαι πιο αποδοτικά λοιπόν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Ένα από αυτά είναι το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς flashcards και θα σου πω μία από τις τεχνικές που δουλεύω στα εργαστήριά μου εδώ. Ένας άλλος είναι η νοητική χαρτογράφηση. Ένας τρίτος είναι το να αρχίσεις να τραγουδάς φωναχτά εκείνο που θέλεις να θυμάσαι. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν λέμε κάτι φωναχτά το θυμόμαστε κατά 50% περισσότερο. Η μουσική που θα προσθέσεις εσύ με το τραγούδι σου ανεβάζει το ποσοστό ακόμα πιο ψηλά.
Αν πούμε λοιπόν πως θέλεις να μάθεις να κλίνεις το ρήμα “λύω” στα Αρχαία, ξεκίνα να το τραγουδάς (και ρίξε και έναν χορό μπροστά στον καθρέφτη). Αμέσως αμέσως, έχεις μετατρέψει κάτι βαρετό σε κάτι πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για το μυαλό σου και εκείνο θα το απορροφήσει σαν καλό σφουγγάρι που είναι.
Βλέπεις, πώς όλα αυτά αξιοποιούν την πολυ-αισθητηριακή μάθηση για την οποία μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο; Το θέμα είναι πάντα να βρούμε τον τρόπο που ανταποκρίνεται στον καθένα και να κάνουμε τη μάθηση και την απομνημόνευση εύκολη και διασκεδαστική. Αν λοιπόν το τραγούδι δε σε εκφράζει (δε μπορώ να φανταστώ γιατί, αλλά το δέχομαι), τότε θα βρούμε τι είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα σε σένα.
Σε επόμενα άρθρα θα δούμε και άλλους τρόπους που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη σου καθώς και ποια είναι τα δέκα σημαντικότερα πράγματα που απαιτούνται για να έχεις καλή μνήμη.
Υπάρχει όμως κάτι που δε συζητήσαμε ακόμα και είναι πολύ πιο σημαντικό από οποιαδήποτε τεχνική μνήμης μπορώ να σου δώσω. Αυτό το κάτι είναι το Mindset, δηλαδή η στάση και ο τρόπος σκέψης σου απέναντι στα πράγματα. Βλέπεις, αν εσύ πιστεύεις πως δε θυμάσαι και πως δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όλα αυτά για σένα, ό,τι τεχνική κι αν σου δώσω δε θα έχει αποτέλεσμα.
Αν για παράδειγμα πιστεύεις πως δε θυμάσαι ονόματα, δεν πρόκειται να θυμάσαι ονόματα. Εκείνο όμως που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα στην προκειμένη είναι μια μικρή λεξούλα… Δε μπορείς να θυμάσαι ονόματα ακόμα. Αυτό το ακόμα όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί επικοινωνεί στο μυαλό σου πως έχει τη ικανότητα να θυμάται και πως το μόνο που μένει είναι να την καλλιεργήσει.
Θα το θέσω ως εξής:
Το μυαλό σου είναι ένας υπερυπολογιστής. Οι σκέψεις που κάνεις και τα ερεθίσματα που δέχεται είναι τα προγράμματα που εγκαθιστάς. Εάν τα προγράμματα είναι αρνητικά, αρνητικό θα είναι και το αποτέλεσμα.
Όσα σκέφτεσαι αποτελούν τη δική σου πραγματικότητα και το μυαλό σαν καλός και πιστός βοηθός που είναι φροντίζει να βρίσκει λόγους και τρόπους να τα επιβεβαιώνει και να υλοποιεί τις “εντολές” που του δίνεις.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πεις στον εαυτό σου κάτι αρνητικό και θα τον ρίξεις, θυμήσου πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει μια απλή λεξούλα και άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι προς το θετικό. Μετά από λίγο καιρό θα αρχίσεις να βλέπεις τη διαφορά σε όλα όσα κάνεις. Το μόνο που ζητώ είναι να επιμείνεις και να μην το βάλεις κάτω μετά από λίγο.
Δεν είναι δύσκολο το να θυμάσαι.
Δεν είναι εύκολο το να θυμάσαι.
Ό,τι από τα δύο κι αν επιλέξεις, θα έχεις δίκιο. Ελπίζω μόνο να κάνεις τη σωστή επιλογή˙ εκείνη που θα σου επιτρέψει να αξιοποιήσεις τις κρυμμένες σου δυνατότητες στο έπακρο. Αν κάνεις τη σωστή επιλογή, δε θα αργήσεις να δεις τη διαφορά και να είσαι σίγουρος πως θα με θυμηθείς…