Έπιστήμονες δημιούργησαν έναν τεχνητό κερατοειδής χιτώνα από δέρμα χοίρου ο οποίος στο μέλλον πιθανώς να βοηθήσει να επανέλθει η όρασή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η πρόκληση: Ο κερατοειδής είναι ένα σκληρό, διαφανές στρώμα ιστού που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού. Βοηθά στην εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή και εάν έχει υποστεί βλάβη από ασθένεια ή τραυματισμό, η όραση ενός ατόμου είναι μειωμένη.
Παγκοσμίως, σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τυφλοί λόγω προβλημάτων με τον κερατοειδή τους.
Για τα άτομα με κερατόκωνο - μια ασθένεια που προκαλεί τον κερατοειδή χιτώνα και διόγκωση - ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η σοβαρή εξασθενημένη όραση είναι με μεταμόσχευση κερατοειδούς από άνθρωπο δότη.
Μόνο 1 στους 70 ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση λαμβάνει μία, ωστόσο, η πλειονότητα αυτών που έχουν ανάγκη ζει σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι συχνά περιορισμένες και απαγορευτικά δαπανηρές.
Ένας τεχνητός κερατοειδής: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λινσέπινγκ και τη σουηδική εταιρεία LinkoCare Life Sciences AB δημιούργησαν και δοκίμασαν τώρα έναν τεχνητό κερατοειδή φτιαγμένο από δέρμα χοίρου.
Μετά τον καθαρισμό των μορίων κολλαγόνου που εξήχθησαν από το δέρμα του χοίρου, οι ερευνητές το τοποθέτησαν σε ένα εμφύτευμα ματιών που μοιάζει με φακό επαφής.
Η χειρουργική επέμβαση που έγινε για την εμφύτευση των τεχνητών κερατοειδών βοήθησε τα μάτια να επουλωθούν πιο γρήγορα.
Στη συνέχεια συνεργάστηκαν με χειρουργούς στο Ιράν και την Ινδία για να εμφυτεύσουν τον τεχνητό κερατοειδή σε 20 άτομα με κερατόκωνο - 14 ήταν τυφλοί και 6 που κόντευαν να χάσουν την όρασή τους.
Αντί να αφαιρέσουν τον κατεστραμμένο κερατοειδή και στη συνέχεια να ράψουν έναν νέο στη θέση του (η τυπική διαδικασία), οι χειρουργοί δοκίμασαν μια απλούστερη τεχνική. Χρησιμοποίησαν λέιζερ για να κάνουν μια τομή και στη συνέχεια τοποθέτησαν το εμφύτευμα στον υπάρχοντα κερατοειδή.
Τα αποτελέσματα: Ενώ ο στόχος της μελέτης ήταν να ελέγξει την ασφάλεια του τεχνητού κερατοειδούς, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι η εφεύρεσή τους φάνηκε να επουλώνει την πληγή που προκλήθηκε από τον κερατόκωνο - οι κερατοειδείς των συμμετεχόντων ανέκτησαν το πάχος και την κανονική τους καμπυλότητα.
Η όρασή τους βελτιώθηκε και δύο χρόνια μετά την επέμβαση, κανένας από τους τυφλούς συμμετέχοντες δεν ήταν πια τυφλός. Τρεις μάλιστα είχαν τέλεια όραση 20/20.
Η μοναδική τεχνική μεταμόσχευσης βοήθησε επίσης τα μάτια να επουλωθούν πιο γρήγορα «μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα νοσοκομεία, βοηθώντας έτσι περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε ο ερευνητής Νέιλ Λάγκαλι.
«Υπάρχει πάντα κίνδυνος απόρριψης του ανθρώπινου ιστού επειδή περιέχει ξένα κύτταρα», είπε ο Λάγκαλι στο NBC News. «Το εμφύτευμά μας όμως δεν περιέχουν κύτταρα… επομένως υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος απόρριψης».
Tεχνητός κερατοειδής
Κοιτάζοντας μπροστά: Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι μια δοκιμή που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Θέλουν επίσης να δουν εάν ο τεχνητός κερατοειδής τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων με άλλες οφθαλμικές παθήσεις.
Εάν μπορέσουν να λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, ελπίζουν ότι τα εμφυτεύματα ματιών τους θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την όραση σε άτομα χωρίς πρόσβαση σε κερατοειδείς δότη και παραδοσιακές μεθόδους μεταμόσχευσης.
«Σχεδιάσαμε αυτό το υλικό, την τεχνολογία και τη χειρουργική διαδικασία για να υιοθετηθεί σε περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν πραγματικά χαμηλοί πόροι», είπε ο Λάγκαλι.