Τυφώνας Μίλτον: 13 εικόνες από την καταστροφή - "Αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο", λένε οι αρχές

16 νεκροί και 3,1 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Κατεστραμμένα σπίτια και εμβληματικά κτίρια, πλημμυρισμένοι δρόμοι. Όλα έρχονται να προστεθούν στις ζημιές από τον τυφώνα Ελιν.
Open Image Modal
Κατεστραμμένο σπίτι στο Μπράντεντον της Φλόριντα (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα ενώ 3,1 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και η εικόνα καταστροφής σε πολλές κομητείες είναι αποκαρδιωτική και σοκαριστική. 

Ωστόσο, ο Μίλτον ήταν λιγότερο ισχυρός απο ό,τι αρχικά αναμενόταν. “Ευτυχώς αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο”, δήλωσε εμφανώς ανακουφισμένος ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις

Η ένταση του τυφώνα, που πλέον κινείται στον Ατλαντικό, ”μειώθηκε προτού φτάσει στα ηπειρωτικά και οι πλημμύρες που προκάλεσε, αυτές που γνωρίζουμε ως τώρα, δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο αυτές του κυκλώνα Ελίν”, ο οποίος έπληξε την Φλόριντα και άλλες πολιτείες. 

Στην κομητεία Σαρασότα, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, όπου το νερό έφτασε τα 2,4 με 3 μέτρα, σύμφωνα με τον ΝτεΣάντις, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ελέγξουν τις καταστροφές. 

Open Image Modal
Διασώστες με σωστική λέμβο στους πλημμυρισμένους δρόμους της Φλόριντα (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Το στάδιο Tropicana Field η οροφή του οποίου "ξηλώθηκε" από ισχυρό ανεμοστρόβιλο (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, κλαδιά δέντρων, φανάρια κυκλοφορίας, διαφημιστικές πινακίδες έχουν ξηλωθεί  και είναι πεσμένα στους δρόμους.

“Πιστεύω ότι ήμασταν τυχεροί”, δήλωσε η Κάρι Ελίζαμπεθ. “Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να καθαρίσουμε, αλλά θα μπορούσε να είναι χειρότερα”, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Χ από τους κατοίκους “να παραμείνουν μέσα” προς το παρόν για να προστατευθούν “από ηλεκτρικά καλώδια που βρίσκονται στο έδαφος, από συντρίμμια και κατεστραμμένους δρόμους”.

Πιο βόρεια, στο Σεντ Πίτερσμπεργκ στον κόλπο της Τάμπα, ο κυκλώνας κατέστρεψε τη στέγη του σταδίου μπέιζμπολ της τοπικής ομάδας και ανέτρεψε έναν γερανό ενώ επίσης πολλά άλλα εμβληματικά κτίρια υπέστησαν ζημιές, κυρίως από πτώση γερανών. 

Open Image Modal
Πεσμένοι φοίνικες και ζημιές σε σπίτια (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Εικόνα καταστροφής το Φορτ Πιρς (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Ο κυκλώνας Μίλτον εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρούς ανέμους και “σφοδρές βροχοπτώσεις” στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Φλόριντα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα από την ίδια περιοχή του κυκλώνα Ελίν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 237 ανθρώπων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ (εκ των οποίων 15 στη Φλόριντα), η νέα καταιγίδα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς τα συντρίμμια που προκάλεσε η πρώτη δεν είχαν απομακρυνθεί από τους δρόμους και θα μπορούσαν να παρασυρθούν από τον άνεμο.

Η Φλόριντα, η τρίτη πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ, είναι συνηθισμένη στους κυκλώνες. Όμως η κλιματική αλλαγή που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών καθιστά πιο πιθανή τη γρήγορη εξέλιξη των καταιγίδων και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πιο ισχυρών φαινομένων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Open Image Modal
Διασώστες και εθελοντές περνούν από τις γειτονιές στην Σαρατόσα για να εντοπίσουν άτομα σε ανάγκη (10 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Βυθισμένο σκάφος στην Τάμπα (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Για τον Τζον Μάρσαμ, ειδικό των ατμοσφαιρικών επιστημών, “πολλά στοιχεία του Ελίν και του Μίλτον αντιστοιχούν απόλυτα” με αυτό που οι επιστήμονες αναμένουν να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

“Οι κυκλώνες έχουν ανάγκη ζεστούς ωκεανούς για να σχηματιστούν και οι θερμοκρασίες ρεκόρ των ωκεανών τροφοδοτούν αυτές τις καταστροφικές καταιγίδες”, εξήγησε.

Open Image Modal
Κάτοικοι του Παλμπ Χάρμπορ επιστρέφουν μετά το πέρασμα του τυφώνα (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Μετακίνηση με κανό στο πλημμυρισμένο Νιου Πορτ Ρίτσι(10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Καταστροφές σε πάρκινγκ στο Σάιντ Λούτσι (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Αστυνομικοί και μέλη της εθνοφρουράς "χτενίζουν" τις γειτονιές στην Σαρασότα (10 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Μια οικογένεια κάθεται έξω από το σπίτι της στο Αλταμόντε Σπρινγκς συζητώντας και επιθεωρώντας τις ζημιές στην γειτονιά (10 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Οι ζημιές στο εσωτερικό του σπιτιού της Νατάσα Ντουρς στο Παλμέτο (10 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ