Τυφώνας Μίλτον: Εξασθένησε αλλά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος

Τουλάχιστον 10 νεκροί ενώ 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα- Αποκαθαστάται σταδικά η σύνδεση - Δραματικές διασώσεις με αμφίβια μέσα.
|
Open Image Modal
Υψηλή στάθμη υδάτων φαίνεται στην οδό Hillsborough μετά τον τυφώνα Milton, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, στην Τάμπα της Φλόριντα (AP Photo/Mike Stewart).
via Associated Press

Ο τυφώνας Μίλτον έφερε ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και πλημμύρες καθώς σάρωσε την Φλόριντα. Φτάνοντας στις ακτές της αμερικανικής πολιτείας, είχε υποβιβαστεί σε τυφώνα κατηγορίας 3 και προχωρώντας προς τα ηπειρωτικά νωρίς την Πέμπτη σε κατηγορία 1. Πλέον κινείται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, οι αρχές όμως επισημαίνουν πως τα καιρικά φαινόμενα,”συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα”. 

Τουλάχιστον 10 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί με το καταστροφικό πέρασμα το τυφώνα Μίλτον στην Φλόριντα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε σήμερα ότι έχει ”πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα Μίλτον”.

″Κατά τη γνώμη μας, οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους” που προκάλεσε ο κυκλώνας Μίλτον στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το NBC, πέντε θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στην κομητεία Σεντ Λούσι στις ακτές του Ατλαντικού της Φλόριντα, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σημειώθηκαν ανεμοστρόβιλοι. Η αστυνομία του Σεντ Πίτερσμπουργκ επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκαν δύο θάνατοι που σχετίζονται με την καταιγίδα στην πόλη τους.

Ο σερίφης της κομητείας Βολούσια, Μαικλ Τσιτγουντ, επιβεβαίωσε ότι τρία άτομα πέθαναν στη δικαιοδοσία του.

Ο Ντε Σάντις λέει ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη Φλόριντα

Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, δήλωσε ότι από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 635.996 συνδέσεις από τα 3 εκατομμύρια νοικοκυριά που δεν είχαν ρεύμα έχουν αποκατασταθεί.

Ο Ντε Σάντις πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 50.000 τεχνικοί ηλεκτροδότησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Φλόριντα και εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί σε κινδύνους, όπως οι πεσμένες γραμμές ηλεκτροδότησης.

Ο κυβερνήτης προειδοποίησε επίσης τους πολίτες να λειτουργούν τις γεννήτριες σε ασφαλή απόσταση από τα σπίτια τους.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από πολλές υπηρεσίες παραμένουν σε εξέλιξη.

Ο Μπάιντεν καλεί τους ανθρώπους που επλήγησαν από το Μίλτον να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και εκτός δρόμων

Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Φλόριντα που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Μίλτον.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν έγραψε στο X: «Προς όλους όσοι επλήγησαν από τον τυφώνα Μίλτον: Σας καλώ να μείνετε μέσα και μακριά από τους δρόμους. Οι πεσμένες γραμμές μεταφοράς ρεύματος, τα συντρίμμια και οι πλημμύρες των δρόμων δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες. Η βοήθεια είναι καθ′ οδόν, αλλά μέχρι να φτάσει, καταφύγετε σε κάποιο μέρος μέχρι οι τοπικοί αξιωματούχοι να σας πουν ότι είναι ασφαλές να βγείτε έξω».

 

 Επιβεβαιώθηκαν δύο θάνατοι στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα

Οι αξιωματούχοι της πόλης Σεντ Πίτερσμπουργκ στη Φλόριντα επιβεβαίωσαν δύο θανάτους από τον τυφώνα Μίλτον.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Πέμπτης, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σεντ Πίτερσμπουργκ Άντονι Χόλγουεϊ δήλωσε ότι ο ένας θάνατος οφείλεται σε ιατρικά αίτια και ο άλλος ήταν «κάποιος που βρέθηκε σε ένα πάρκο». Οι αξιωματούχοι περιμένουν προς το παρόν να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου από τον ιατροδικαστή.

135 άτομα διασώθηκαν από εγκατάσταση υποστηριζόμενης διαβίωσης στην Τάμπα

135 άτομα διασώθηκαν από μια εγκατάσταση υποστηριζόμενης διαβίωσης στην Τάμπα της Φλόριντα εν μέσω του τυφώνα Μίλτον.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook το πρωί της Πέμπτης, ο σερίφης της κομητείας Χίλμπορο, Τσαντ Κρόνιστερ, δήλωσε ότι 135 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 107 ηλικιωμένοι, διασώθηκαν μέσω αμφίβιων μέσων και μονάδων θαλάσσης από την κοινότητα υποβοηθούμενης διαβίωσης Great American.

«Το να βλέπεις αυτή την πρωτοφανή πλημμύρα, μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο τρομακτικό ήταν», δήλωσε ο Κρόνιστερ.

«Είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να μεταφέρουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος», πρόσθεσε το γραφείο του σερίφη.

 

22 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Anclote στη Φλόριντα, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη του Pasco το πρωί της Πέμπτης.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν διασώστες να πατούν σε νερό μέχρι τα γόνατα, ενώ άλλοι διέσχιζαν τους πλημμυρισμένους δρόμους μέσω σκαφών διάσωσης.

 

 

Ο κυκλώνας είχε μέγιστους ανέμους με 205 χλμ/ώρα όταν βγήκε στην ακτή στο Siesta Key, νότια της πυκνοκατοικημένης περιοχής Tampa Bay, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Οι ισχυροί άνεμοι, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έπληξαν περιοχές όπως η πυκνοκατοικημένη Τάμπα, η Αγία Πετρούπολη, η Σαρασότα και το Φορτ Μάιερς.

 

Open Image Modal
Η οροφή του Tropicana Field έχει υποστεί ζημιές το πρωί μετά το χτύπημα του τυφώνα Μίλτον στην περιοχή, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα (AP Photo/Julio Cortez).
via Associated Press

 

Περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και κάποιες περιοχές έχουν μείνει και χωρίς τρεχούμενο νερό, λόγω καταστροφών στις υποδομές. 

Οι βροχοπτώσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές σε όλη την πολιτεία και σε μερικές περιοχές το ύψος της βροχής έφτασε τα 50 εκατοστά. Αρκετές κομητείες έχουν δει ποσότητα βροχής που θα σημειωνόταν αθροιστικά σε διάστημα αρκετών μηνών και μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για βροχές με όγκο νερού που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια!

 

 

Πρόσθετο κίνδυνο συνιστούν και οι τεράστιοι όγκοι  συντριμμιών που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ελιν, που σάρωσε την Φλόριντα πριν από περίπου 15 ημέρες.

Ο τυφώνας χτύπησε πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Φλόριντα) την πολιτεία περί τις φτάνοντας στη νήσο Σιέστα Κι και με ανέμους που κινούνταν με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα. 

Σε Ταμπα και Σεν Πιτερσμπεργκ φαίνεται να καταγράφονται οι μεγαλύτερες καταστροφές αλλά αναφορές για τέσσερις θανάτους (πιθανότατα δύο ανθρώπων) έχουν αναφερθεί στο  Σεντ Λούσι.

Οι αρχές είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για νεκρούς και τραυματίες καθώς όπως αναφέρουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην συντριπτική πλειοψηφία των κλήσεων που λαμβάνουν. 

Η δήλωση μάλιστα της αρχηγού της αστυνομίας στο Μπράντεντον στο BBC είναι ανατριχιαστική. ”Αυτό που πιθανότατα θα βρούμε το πρωί είναι πτώματα… είναι ζοφερή η κατάσταση σε μερικές περιοχές. Φοβόμαστε πως δεν θα κάνουμε διάσωση αλλά ανάκτηση σορών”. 

 

Ο δήμαρχος της Τάμπα έκανε στο μεταξύ ξανά έκκληση στους κατοίκους να μείνουν προφυλαγμένοι σε ασφαλές σημείο ενώ εκδόθηκε δεύτερη ενημέρωση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετικά με πλημμύρες στις περιοχές Τάμπα, Σεν Πιτερσμπεργκ, Ριβερβιου και Παλμέτο. 

 

Ειδικότερα στο Σεν Πίτερσπμπεργκ οι δυνατοί άνεμοι ”έσκισαν” τη στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field που και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις. Κομμάτια της στέγης του σταδίου παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Το ίδιο στάδιο, χρησιμοποιούνταν ως βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Μίλτον.

Επίσης η περιοχή έχει μένει και χωρίς τρεχούμενο νερό εξαιτίας καταστροφών στο σύστημα ύδρευσης. 

Άλλες πόλεις, όπως η Σαρασότα έχουν μετατραπεί σε ”φαντάσματα”.

Ο Μπραντ Ριβς – ένας κάτοικος που επέλεξε να παραμείνει στο σπίτι του – φοβάται πως ίσως δει αυτήν την όμορφη πόλη, στην οποία πέρασε 15 χρόνια της ζωής του, να καταστρέφεται.

Η δε Μπρέντα Γκρίφιθς περιγράφει την στιγμή που η πόλη βρέθηκε το ”μάτι” του τυφώνα. Όπως λέει ο άνεμος ”έτρεψε” με ταχύτητα 241 χλμ/ωρα .″Είδα το τζάμι [στα παράθυρα] να δονείται...αυτό συνέβαινε για περίπου μια ώρα... και μετά ήταν τρομερή ησυχία. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και δεν έβλεπες να κουνιέτει φύλλο. Ήταν πραγματικά τρομακτικό.”

Συγκλονιστική και η περιγραφή ενός κυνηγού τυφώνων, του Μάθιου Καπούτσι, και πάλι από την Σαρατότσα. 

″Ένας τσιμεντένιος πάγκος ξηλώθηκε και πέταξε στον αέρα από την οροφή ενός γειτονικού ξενοδοχείου και έπεσε δίπλα μου”, λέει. ”Τα φανάρια στου δρόμους πετούσαν στον αέρα και κομμάτια από τις στέγες σπιτιών περνούσαν από δίπλα μου”.

″Είναι ίσως ένας από τους πιο δυνατούς τυφώνες που έχω δει ποτέ” υποστηρίζει και συμπληρώνει πως το μεγαλύτερο μέρος της Σαρασότα έχει πλημμυρίσει με το νερό να υψώνεται αρκετά μέτρα. 

 

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

Λίγο βορειότερα, στην Τάμπα, ο 36χρονος Ράντι Πράιορ απογοητευμένος λέει πως δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές που προκάλεσε ο τυφώνας Ελίν και ανησυχεί για την ”αποκάλυψη” της επόμενης ημέρας.

Επίσης, στην Τάμπα ένας γερανός έπεσε πάνω στο κτίριο-σύμβολο της Tampa Bay Times προκαλώντας σοβαρές ζημιές, ενώ ανάλογα περιστατικά με γερανούς έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές. 

Σημειώνεται πως εδώ και αρκετές ημέρες, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους των απειλούμενων περιοχών να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ”ζήτημα ζωής και θανάτου”.

Η Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι συνηθισμένη σε  τυφώνες.  Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανή την ταχεία ενίσχυσή τους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας και αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

Πηγές: BBC, Reuters, AFP