Τυφώνας Μίλτον: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η εκκένωση όσο πλησιάζει τη Φλόριντα (εικόνες-βίντεο)

Αναβαθμίστηκε ξανά στην ανώτατη κατηγορία 5. Οι άνεμοι τρέχουν με 270χλμ/ώρα, αναμένεται άνοδος της στάθμης του νερού στις ακτές έως 4,5μ. Ατελείωτο μποτιλιάρισμα στους δρόμους.
|
Open Image Modal
Όσοι αποφάσισαν αν μείνουν οχυρώνουν καταστήματα και σπίτια (Νιου Πόρτ Ρίτσι, Φλόριντα (8 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Ο τυφώνας Μίλτον ενισχύθηκε ξανά καθώς πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ και επί του παρόντος χαρακτηρίζεται ως τυφώνας κατηγορίας 5, σπέρνοντας το πανικό. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι πως μπορεί να αποδειχθεί ο χειρότερος που έχει πλήξει περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Ήδη πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού κατευθυνόμενος προς τις πυκνοκατοικημένες ακτές της πολιτείας όπου αναμένεται να φτάσει αργά απόψε το βράδυ.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις από τις αρχές οι άνεμοι τρέχουν με ταχύτητα έως και με  270χλμ/ωρα, αν και αναμένεται μερικώς να εξασθενίσουν πλησιάζοντας στις ακτές, ενώ ένας άλλος τυφώνας, ο Λέσλι εντοπίζεται λίγο πιο μακριά, δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου. 

Η άνοδος της στάθμης του νερού σε παράκτιες περιοχές μπορεί να φτάσει τα 3 έως 4,5μ. 

 

Οι κάτοικοι στην Φλόριντα είτε εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις 51 κομητείες για τις οποίες έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός είτε οχυρώνουν σπίτια και καταστήματα. 

Οι συμβουλές για υποχρεωτική εκκένωση αφορούν πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους ενώ στη ευρύτερη περιοχή που αναμένεται αν πληγεί που θα πλήξει διαμένουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι. 

Εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα ξεχύνονται στους αυτοκινητόδρομους καθώς οι κατοικοί προσπαθούν να απομακρυνθούν όσο περισσότερο γίνεται κυρίως από τις παράκτιες περιοχές. Στους αυτοκινητόδρομους επικρατεί συμφόρηση ενώ υπήρξαν αναφορές για ελλείψεις σε καύσιμα.

Ακόμα και σωφρονιστικά καταστήματα της Φλόριντα εκκενώθηκαν, μεταφέροντας 4.636 κρατούμενους σε άλλες φυλακές. Δέκα νοσοκομεία και πάνω από 300 κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων - για τα οποία η Φλόριντα είναι διάσημη- έχουν επίσης εκκενωθεί. 

Στο μεταξύ, στην Πολιτεία έχουν αναπτυχθεί 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, με διασωστικά ελικόπτερα, λέμβους και ειδικά αμφίβια οχήματα. Τα δε νοσοκομεία που έχουν τεθεί σε επιφυλακή ετοιμάζονται για τα χειρότερα. 

“Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα”

Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκοπεύουν να φύγουν.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

“Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα”, δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

“Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ”, εξήγησε.

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Open Image Modal
Η εθνοφρουρά της Φλόριντα έχει αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές της πολιτείας (8 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
"Μεγάλος τυφώνας από Τετάρτη προς Πέμπτη" το μήνυμα σε αυτοκινητόδρομο της Φλόριντα (9 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις σε συνέντευξή της στο ABC ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον “να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους”.

Ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τον κυκλώνα είναι και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία και την Ανγκόλα.

“Ολόκληρη η χερσόνησος της Φλόριντα έχει τεθεί σε κατάσταση είτε εγρήγορσης, είτε συναγερμού”, δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για μια «άγρια» καταιγίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού από το 2005. «Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε ότι θα εξασθενήσει», δήλωσε ο κ. ΝτεΣάντις. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ σημείωσε ότι η ποσότητα νερών που θα μπορούσε να “καταπιεί” ένα ολόκληρο σπίτι. ”Έτσι, αν τύχει και βρίσκεστε μέσα σε αυτό, ουσιαστικά θα γίνει το φέρετρο σας”. 

Open Image Modal
Ανακοινώσεις από φορτηγό προς τους κατοίκους για την υποχρεωτική εκκένωση και τα κέντρα παροχής βοήθειας σε κομητείες της Φλόριντα (8 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Κάτοικος του Χολμς Μπιτς στην Φλόριντα εγκαταλείπει το σπίτι του παίρνοντας φυσικά μαζί και το κατοικίδιο του (8 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
"Θεε μου βοήθησέ μας" το μήνυμα σπιτιού στην Φλόριντα (8 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
"Μίλτον φύγε", έχουν γράψει στα προστατευτικά στα τζάμια σπιτιού στην Φλόριντα (8 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Πηγές: BBC, AP, Reuters