Μολονότι η Ισπανία ανήκει στις χώρες που επλήγησαν και πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, με χιλιάδες νεκρούς, εντούτοις η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου δείχνει να βιάζεται για την επιστροφή στην «κανονικότητα».
Βλέπεται, η Ισπανία είναι μεγάλη βιομηχανική δύναμη και πρώτη στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να χάνει δισεκατομμύρια έσοδα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσες, η Ισπανία θα περάσει κι αυτή από 4 φάσεις, με σταδιακή άρση των μέτρων, με κυκλοφορία πολιτών, με άνοιγμα καταστημάτων και ξενοδοχείων, με λειτουργία πολιτιστικών χώρων, με χρήση παραλιών για μπάνια.
Πάντως, επειδή η δομή της Ισπανίας είναι τέτοια, υπάρχουν περιοχές, όπως τα Κανάρια νησιά (Μαγιόρκα, Ιμπιζα, Φρομεντέρα κ.ά.) και οι Βαλεαρίδες νήσοι, που θα έχουν διαφορετική πολιτική.
Ηδη από σήμερα Σάββατο 2 Μαΐου, επιτρέπεται σε ορισμένες περιοχές η κυκλοφορία των πολιτών, όπως και η άθληση σε εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, από τη νησιωτική στην ηπειρωτική χώρα, για προληπτικούς λόγους μη εξάπλωσης του ιού.
Τα ξενοδοχεία προβλέπεται να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου, όπως και στην Ελλάδα τα 12μηνης λειτουργίας, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, χωρίς τη χρήση κοινόχρηστων χώρων.
Οι πολιτιστικοί χώροι θα πρέπει να δουλεύουν στο 30% της δυναμικότητάς τους, τα σχολεία θα ανοίξουν για να εξυπηρετηθούν γονείς που θα πρέπει να πάνε στην εργασία τους, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κι αυτά με το 50% της δυναμικότητάς τους και με απόσταση 2 μέτρων στα τραπέζια και εν γένει η κατάσταση, ως προς αυτούς τους τομείς, μοιάζει με της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, η μία χώρα θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα της άλλης, δηλαδή τι συμπεριφορά θα έχει ο πληθυσμός και τι διασπορά θα έχει ο ιός.
Ας ελπίσουμε, οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα, για το κρίσιμο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου που αποτελεί το crash test για τη συνέχεια, με την ευχή να έχουμε σημαντική βελτίωση, ώστε να έχουμε μια καλύτερη συνέχεια από τον Ιούλιο.