Τελευταίες μέρες για το αφιέρωμα Ξένιος στον Αλέξη Κυριτσόπουλο

Με τριάντα δημιουργίες του καλλιτέχνη που δεν κρύβει το μικρό παιδί μέσα του.
|
Open Image Modal
Τοπία, 2004 Ακρυλικό σε καμβά
Radisson Blu Park Hotel

Τριάντα ζωγραφικές δημιουργίες από τη συλλογή του Αλέξη Κυριτσόπουλου διάλεξε η ιστορικός τέχνης, Ελένη Αθανασίου, για να αφηγηθούν την περίπτωση ενός σπουδαίου καλλιτέχνη που κράτησε ζωντανό μέσα του το ανήσυχο και δημιουργικό παιδί που όλοι κρύβουμε αλλά μετά παραμερίζουμε. «Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με το ένα μάτι βλέπει και με το άλλο αισθάνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης. 

Ο λόγος για την έκθεση  έργων του εικαστικού με τίτλο «Ξένιος» στους χώρους του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel Athens που διανύει τις τελευταίες της ημέρες. 

Από μικρός ζωγράφιζε ιππότες και καουμπόηδες και τους χάριζε στους φίλους του. Από αυτά τα σκιτσάκια είδαν το ταλέντο του ο Τσόκλης και ο Χρίστος Καρράς. Ομως εκείνος μπήκε στη Νομική και ακολούθησε τον δρόμο της τέχνης αργότερα στο Παρίσι. Ηδη όμως είχε ξεκινήσει καριέρα ως γελοιογράφος. 

Ο Κυριτσόπουλος συνεργάστηκε με συνθέτες, εκδότες και συγγραφείς. Από το 1975 έχει κάνει πολλές εικονογραφήσεις βιβλίων, πέραν των δικών του, αφίσες, εξώφυλλα δίσκων. Είχε μια εμβληματική συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο δισκογραφικά και σε μουσικά προγράμματα. Εχει εργαστεί σε παιδικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση αλλά έκανε σκηνικά σε τρεις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους.

Στην παρούσα έκθεση ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με πρωταγωνιστή το χρώμα και όχι τη γραμμή ερμηνεύει ιστορίες-παραμύθια εμπνευσμένα από την παράδοση, τη λογοτεχνία, την ιστορία, την αττική κωμωδία και τον Αριστοφάνη, το λαϊκό θέατρο και όχι μόνο. Οι εναργείς του εικόνες, καμωμένες από ακρυλικά, τέμπερες, μολύβια αλλά και φθηνά υλικά όπως χαρτιά, χαρτόνια, λαδόκολλες και κολάζ με έντονα και φωτεινά χρώματα, πρωταγωνιστούν και διαμορφώνουν έναν παραμυθένιο κόσμο από χαρακτήρες.  

Info:

Αλέξης Κυριτσόπουλος, Ξένιος 

Radisson Blu Park Hotel, Athens Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Αθήνα

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου