Τέλειο μπάνιο σκύλου: 5 συμβουλές για να το πραγματοποιήσετε

Τέλειο μπάνιο σκύλου: 5 συμβουλές για να το πραγματοποιήσετε
Open Image Modal
Busybee-CR via Getty Images

Πολλοί και πολλές από εσάς απασχολείστε με τον τρόπο αλλά και τα μέσα με τα οποία θα πρέπει να κάνετε το σκύλο σας μπάνιο. Έχουμε τόσα άγχη και ανησυχίες τη σήμερον ημέρα οπότε μην αφήσετε το μπάνιο του σκύλου σας να σας αγχώνει. Απλώς διαβάστε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε παρακάτω!

Κάθε πότε θα πρέπει να κάνω μπάνιο το σκύλο μου;

Αναλόγως του σκύλου και του τριχώματός του, το μπάνιο κυμαίνεται από 1 εως 3 φορές το μήνα.

Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που έχετε κοντότριχη ράτσα η οποία παράγει περισσότερη λιπαρότητα στη ρίζα του τριχώματος σε συνδυασμό με σμίγμα τότε καλό θα είναι να κάνετε το μπάνιο τουλάχιστον μία φορά στις δύο βδομάδες.

Φυσικά από το ένα μπάνιο στο άλλο μπορείτε να φροντίζετε για την καθαριότητα του σκύλου σας «τοπικά» με ειδικά μαντηλάκια, αφρούς αλλά και με σπρέυ για στεγνό καθάρισμα. Έτσι θα διατηρείτε πάντα την καλή φόρμα του τριχώματος αλλά και την υγιεινή του δέρματος.

Έχετε υπόψιν ότι σε περιπτώσεις που ο σκύλος σας διανύει ήδη κάποια περίοδο δερματικής ασθένειας/δερματοπάθειας, η συχνότητα μπορεί είτε να αραιώσει είτε να πυκνώσει αναλόγως της συμβουλής του θεράποντα ιατρού.

Πώς κρατάω ήρεμο το σκύλο μου κατά τη διάρκεια του μπάνιου;

Καθώς ρίχνετε το νερό καλό θα είναι να του δίνετε μία λιχουδιά, για το ”μπράβο” του! Ετσι ο σκύλος σας θα συνδέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το μπάνιο με μία ανταμοιβή και άρα κάτι καλό.

Αυτό που κάνετε εν γένει, είναι κατά τη διάρκεια του μπάνιου να δημιουργείτε θετικές εμπειρίες στο σκύλο σας, έτσι ώστε ,όχι μόνο να μη φοβάται αλλά και να θέλει να κάνει μπάνιο.

Φροντίστε να το επιβραβεύετε καθ’όλη τη διάρκεια του μπάνιου για να νιώθει όμορφα και να ανυπομονεί για κάθε επόμενο μπάνιο!

Προνοήστε: Εάν του κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα σας καλό θα ήταν να τοποθετήσετε αντιολισθητικό πατάκι για να μην γλυστράει.

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά σαμπουάν...Ποιό κάνει για το δικό μου σκυλάκι;

Αναλόγως του τριχώματος, των αναγκών του αλλά και της ηλικίας του σκύλου σας ,υπάρχουν προϊόντα που ανήκουν τόσο σε απλή όσο και σε επαγγελματική σειρά.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, πρίν την αγορά μας σε προϊόν καθαρισμού, ότι τα προϊόντα επαγγελματικής περιποίησης είναι απείρως πιο αποδοτικά και δίνουν ένα σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα λόγω των συστατικών αλλά και της πυκνότητάς τους.

Για παράδειγμα εύκολα θα βρείτε επαγγελματικό σαμπουάν σκύλου που να αραιώνεται με αναλογία 20 μέρη νερού προς ένα μέρος σαμπουάν ,πρίν από τη χρήση!Σε αντίθεση με άλλα που μπαίνουν απευθείας πάνω στο σκύλο σας αναραίωτα.

Θα χρησιμοποιήσω ανθρώπινο σαμπουάν...τι πειράζει;

Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαμπουάν! Το Ph και η σύσταση των ανθρωπίνων σαμπουάν είναι εντελώς διαφορετική γιατί απευθύνεται σε ανθρωπινο δέρμα και τριχωτό.

Ακόμη και τα μωρουδιακά σαμπουάν δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα σαμπουάν σκύλου καθώς το Ph του δέρματος του σκύλου μας είναι υπερ-αλκαλικό και χρειάζεται την αντίστοιχη αντιμετώπιση και περιποίηση.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ανθρώπινα προϊόντα, αυτό που κάνετε είναι απλά να διαταράσσετε τη χλωρίδα και τη βιοποικιλότητα του δέρματος, γεγονός που μπορεί να εμφανιστεί ως απλή ξηροδερμία μέχρι και σοβαρή αλλεργική δερματίτιδα.

Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος στεγνώματος;

Σίγουρα μετά το μπάνιο θέλουμε ένα καλό και ενδελεχές στέγνωμα τόσο στο τρίχωμα όσο και στα αυτιά και ανάμεσα στα πόδια. Έτσι αποφεύγουμε την εγκλωβισμένη υγρασία που μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες και μυκητιάσεις.

Η καλύτερη μέθοδος αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά στο στέγνωμα με μία ειδική υδρόφιλη πετσέτα-στεγνώνουμε καλά καλά όλο το σώμα και παίρνουμε το πολύ νερό.

Και το δεύτερο μέρος είναι το σεσουάρ. Σε χαμηλή ένταση και όχι με πολύ ζεστό αέρα στεγνώνουμε προσεκτικά προκειμένου να αφαιρέσουμε και την παραμικρή υγρασία. Όταν χρησιμοποιείτε πιστολάκι συμβουλεύω να το βάλετε στη χαμηλή ένταση γιατί το δέρμα του σκύλου καίγεται εύκολα.

Και το μπάνιο θα γίνει παιχνιδάκι!