Τηλεμαχία Οικονόμου - Τσαπανίδου: Τι είπαν για οικονομία - παρακολουθήσεις - κοινωνία

Στο πρώτο ντιμπέιτ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες και τις εκλογές.
Open Image Modal
Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ
TWITTER

Το πρώτο ντιμπέιτ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, συμμετείχαν στην πρώτη τηλεμαχία στον δρόμο προς τις κάλπες και τις εκλογές. Οι δυο πολιτικοί ρωτήθηκαν και απάντησαν σε σειρά θεμάτων, ενώ υπήρξε και το δικαίωμα ερωτήσεων από τον ένα προς τον άλλο.

Τι απάντησαν για θέματα οικονομίας

Η πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ μεταξύ Γιάννη Οικονόμου και Πόπης Τσαπανίδου στην ΕΡΤ έγινε από τον Γιώργο Κουβαρά προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και αφορούσε θέμα που σχετίζεται με την οικονομία. Συγκεκριμένα ο κ. Κουβαράς ρώτησε τον κ. Οικονόμου: «ζητάτε να αποφασίσουν οι πολίτες ποιον θα ψηφίσουν, αφού πρώτα συγκρίνουν την κυβέρνηση Τσίπρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Tο θεωρείτε δίκαιο, να συγκριθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν υποχρεωμένη να κινείται εντός του Μνημονίου, με μια κυβέρνηση ΝΔ, απαλλαγμένη από την αυστηρή εποπτεία; Και πώς γίνεται να δίνετε εσείς τώρα προεκλογικά επιδόματα, όταν κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ότι έδινε επιδόματα για να αξαγοράσει ψήφους;».

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε να διαχειρισθεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κρίσεων «που δεν δημιουργήσαμε εμείς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Οικονόμου. Πρόσθεσε ότι η χώρα όχι μόνο άντεξε μόνο αλλά κάνει και βήματα μπροστά ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη διακυβέρνηση ότι δημιούργησε και τροφοδότησε η ίδια κρίσεις. Σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να συγκριθούμε σε όλα» και εξήγησε ότι «οι ενισχύσεις που δώσαμε είναι από το μέρισμα της ανάπτυξης».

«Ξέρουν ότι η Ελλάδα άντεξε όπως κανένας δεν θα περίμενε για μια χώρα που έφερε στο σώμα της τις πληγές των μνημονίων από τα προηγούμενα χρόνια και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η προηγούμενη διακυβέρνηση, αυτό που έκανε, ήταν να δημιουργήσει και να τροφοδοτήσει η ίδια κρίσεις. Γιατί είπε ψέματα πριν τις προηγούμενες εκλογές, γιατί μας έφερε ένα μόλις βήμα από την έξοδο από την Ευρώπη, γιατί υπολόγιζε ότι θα χτυπάει τα νταούλια και οι αγορές και οι αγορές θα χορεύουν. Για όλους αυτούς τους λόγους και τις θύμησες και τις μνήμες, ο ελληνικός λαός βίωσε και ξέρει[…] Οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι από την υπερφορολόγηση, δεν είναι ενισχύσεις που τους δίνεις από τη μια τσέπη να παίρνει στην άλλη. Είναι ενισχύσεις που δίνονται από την υπερφορολόγηση εσόδων των λίγων, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολλοί. Είναι ενισχύσεις που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις διεθνείς αγορές, Είναι ενισχύσεις που δίνονται για να σταθεί όρθια η χώρα, επαναλαμβάνω μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων που γνώρισε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι μέρισμα της ανάπτυξης, ενισχύσεις στους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

 

 

Ακολούθησε η ερώτηση προς την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου: «λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι “επί διακυβέρνησής μας δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας” και ότι “ευθύνεται ο Πτωχευτικός Κώδικας της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς”. Όμως, πριν από μερικές μέρες, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι μπορούν τα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με βάση νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον 4354/2015, (και το νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2003). Δεδομένου ότι εσείς είστε που νομοθετήσατε υπέρ των funds, τι προτείνετε σήμερα; Την κατάργηση του δικού σας νόμου με ΠΝΠ; Προτείνετε το ίδιο και για άλλους μνημονιακούς νόμους που ισχύουν σήμερα; Θα τους καταργήσετε, αν γίνετε κυβέρνηση;».

Η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και είχε βάλει δικλίδες ασφαλείας. Ειπε ότι η ΝΔ άλλαξε τελείως το πεδίο κι άνοιξε τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς κα ικάλεσε τον πρωθυπουργό να ανατείλει μέχρι τις εκλογές τους πλειστηριαμούς πρώτης κατοικίας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει σχετικά ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο. Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κι άλλα σχεδια στο κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία και αυτό είναι κάτι που και οι πολίτες το ξέρουν, ειδικά όσοι κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχτηκε στη Βουλή στη διάρκεια της πανδημίας, όταν επέκτεινε την ισχύ του νόμου για τρεις ακόμα μήνες λόγω της έκτακτης ανάγκης[…]Εμείς ζητάμε μέχρι τις εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, όχι όλους τους πλειστηριασμούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι και αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ζούμε σε πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές[…] Πρέπει λοιπόν οι ευάλωτες οικογένειες, τα ευάλωτα νοικοκυριά να στηριχθούν για να μπορέσουν να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μεσαία τάξη. Να μην υπάρχουν δηλαδή αυτές οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει. Θα παρουσιάσουμε και την άλλη εβδομάδα ένα πάρα πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο[…]ένα νόμο που θα είναι δέσμευση να εφαρμοστεί αμέσως που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υποχρεωτικά τα funds και οι τράπεζες υπέρ του ευάλωτου δανειολήπτη» ανέφερε η κ. Τσαπανίδου.

Ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα

«Γιατί ένας 17χρονος να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία; Ένας 17χρονος που ξεκινάει από ένα σχολείο που έχει απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα κι αυτό το παιδί μπαίνοντας σε μία σχολή θα έ4χει ένα αβέβαιο μέλλον», ρώτησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η κ. Παπαϊωάννου.

«Γιατί αυτό που αξίζει και δικαιούται είναι να ζει σε μία ασφαλή και ευημερούσα χώρα, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του», απάντησε αρχικά ο κ. Οικονόμου. Συνέχισε: «Να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά προσδοκά κι αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση για τη νέα γενιά. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση στην Παιδεία, τα πανεπιστήμια χώρους που είναι καλύτερα να γίνονται βιβλιοθήκες από το να είναι στέκια, αποδίδοντας δωμάτια, εστίες στους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν σπίτι. Λέμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν πολιτικές που θα δίνοπυν στο ελληνικό πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να συνδέετεαι με μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δίνονται κίνητρα στην αγορά εργασίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο» για να δουλεύουν νέοι άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φέρνουμε το κράτος πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δημιουργούμε επενδύσεις, να έρχονται εδώ εταιρείες της νέας οικονομίας, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα δίνουν δουλειές με καλύτερα χρήματα, μόνιμες θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φροντίζουμε έτσι ώστε η νέα γενιά να μπορεί να βρει σπίτι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να μπορεί ο νέος άνθρωπος να κάνει το βήμα, να φεύγει από τους γονείς του, να μπορεί να ζήσει με τη σύντροφό του, με τον σύντροφό του, να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει οικογένεια. Λέμε ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε την ανεργία, να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία παιδιά που ήταν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και εκτός εργασίας. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε μια κοινωνία που θα σπάει τα αποστήματα της κακοποίησης, τα μυστικά που έμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί. Μια κοινωνία δικαιωμάτων, συμπεριληπτική. Λέμε ότι είναι καλύτερα να ζει ο κόσμος σε μια πατρίδα, σε μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν θα είναι παρίας, δεν θα γίνεται αντικείμενο συζήτησης γιατί χρωστάει, γιατί θέλει ενισχύσεις, αλλά θα ανοίγει δρόμους και πολιτικές. Γι’ αυτό του λέμε να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, για να συνεχιστεί η πολιτική για τη νέα γενιά».

 

 

Η ερώτηση προς την κ. Τσαπανίδου ήταν εξής: «Νομίζω γνωρίζεις πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποια θέματα στην Ελλάδα που διαχρονικά μένουν άλυτα και χειροτερεύουν και αναφέρομαι στους ανθρώπους που ζούνε σε απομακρυσμένους τόπους, που ζούνε στα νησιά, ζούνε στα σύνορα, σε χωριά στην ορεινή Ελλάδα. Και αυτοί οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν την έλλειψη γιατρών, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχουν σχολεία. Οι τόποι ερημώνουν. Τι σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει για αυτούς τους ανθρώπους;»

«Μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείφθηκαν πλήρως στη μοίρα τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το 2019, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί και σε επίπεδο φροντίδας υγείας με πρωτοβάθμια κέντρα και φροντίδα που μπορούσε να δοθεί σε ανθρώπους που έμεναν μακριά από τις πόλεις αλλά και με προσπάθεια να γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε αρχικά η εκπρόσωπος ύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι κάτι που ο άνθρωπος που χάσαμε πολύ πρόσφατα ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εφαρμόσει και είχε θέσει σε εφαρμογή και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και που τώρα καθυστερεί να καταβληθεί ακόμη και αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο στους δικαιούχους», συνέχισε. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είδαμε λοιπόν ότι είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί και η κοινωνία που ζει εκτός αστικών κέντρων και εκτός περιφέρειας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε δημιουργώντας παιδικούς σταθμούς σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν νέα παιδιά, υπάρχουν νέες οικογένειες – γιατί πολλοί έχουν φύγει και ζούνε στην περιφέρεια – να μπορούν να στηριχτούν για να αναπτύξουν τη ζωή τους, να δουλέψουν έχοντας στο μυαλό τους το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους. Έχουμε υπόψη μας να λειτουργήσουμε και πάλι κέντρα υγείας σε περιοχές απομακρυσμένες, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην υγεία». «Θέλουμε να στηριχτούν οι άνθρωποι αυτοί σε αμάς αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι για να πάρουν τη σύνταξή τους ξέρετε ότι πληρώνουν 6,5 ευρώ κάθε φορά που πλησιάζει ο ταχυδρόμος για να τους την παραδώσει, γιατί δεν έχουν τράπεζα για να την παραλάβουν. Θέλουμε να καταργηθούν αυτές οι αδικίες, γιατί για μας προτεραιότητα είναι αυτοί οι άνθρωποι, η μεσαία τάξη, τα χαμηλά στρώματα, οι άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια και που νιώθουν απομονωμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τους έχουμε προτεραιότητα, νοιαζόμαστε γι’ αυτούς. Μας ενδιαφέρουν, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που δεν βλέπουμε να νοιάζονται ιδιαίτερα», είπε κλείνοντας.

Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου: Τι απάντησαν για θέματα θεσμών

«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μια δυσάρεστη υπόθεση που δοκίμασε τις αντοχές θεσμών από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΝΔ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, απομακρύνθηκαν πρόσωπα, άλλαξαν πράγματα στην ΕΥΠ, είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο σωστός ο τρόπος και όχι να επιδιώκουμε πολιτικές εντυπώσεις πριν την οριστική δικαστική διερεύνηση».

«Γιατί αυτός ο δρόμος που επιδιώκεται, επιδιώχθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν επιδιώκεται και τώρα από την αντιπολίτευση, οδηγεί σε συμπεράσματα, που δεν έχουν σχέση με την αποκάλυψη αλήθειας», είπε ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε περιπτώσεις όπως αυτήν της «κ. Σαββαΐδου που καρατομήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με κατηγορίες οι οποίες οδήγησαν στη συνέχεια τη χώρα μας να πληρώσει πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ή «τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Νοβάρτις που τα κρέμασαν στα μανταλάκια, τους φωτογράφισαν ως κακούργους για να πάνε στη φυλακή και ούτε ένας από αυτούς δεν παραπέμφθηκε σε δίκη με απόφαση της Δικαιοσύνης».

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες της Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η θεσμική διερεύνηση, η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, η σωστή δουλειά όλων των αρμόδιων αρχών, δικαστικών, ανεξάρτητων και άλλων, είναι η μοναδική ουσιαστική εγγύηση για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Και όταν όλα έρθουν στο φως και για αυτήν την περίπτωση, τότε νομίζω δεν θα μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση και ποιους ήθελε να πλήξει», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

 

 

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η απόφαση αποχής του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είναι μια κίνηση ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους θεσμούς στη χώρα, αφού υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με την ερώτηση και τον τρόπο που τέθηκε, η κ. Τσαπανίδου είπε πως «οΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για ένα θέμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό».

«Δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που συνέβη με το θέμα των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Την μισή Ελλάδα, θα έλεγε κανείς και μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει απαντήσεις πάρα πολλές φορές στη Βουλή, δεν το έκανε, δεν απάντησε. Δεν ξέρουμε δηλαδή μέχρι και σήμερα ποιος ήταν αυτός που παρακολουθούσε, αν παρακολουθεί ακόμα, τι έκανε όλο αυτό το υλικό, το οποίο είχε συλλεχθεί μέσα από τις παρακολουθήσεις τόσων προσώπων που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν, ήταν υπό παρακολούθηση. Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη επισύνδεση. Παρακολούθηση ήταν αυτό που γινόταν και πρέπει να σας πω ότι η αποχή από τις ψηφοφορίες είναι για μας μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη σπουδαιότητα της κατάστασης» τόνισε η κ. Τσαπανίδου.

«Το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό θέμα που δείχνει ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα δεν λειτουργεί σωστά», πρόσθεσε η κ. Τσαπανίδου λέγοντας πως αυτό το θέμα «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αν συνέβαινε, θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

«Σας θυμίζω ότι στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε. Γιατί; Γιατί είχε ένα πάρτι 30 ανθρώπων μέσα στη διάρκεια της πανδημίας, όχι γιατί παρακολουθούσε αποδεδειγμένα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα και στη συνέχεια δεν άνοιξε μύτη. Και ναι, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου λίγο νωρίτερα. Πείτε μου όμως ένα πρόσωπο που κάλεσε η Δικαιοσύνη για να του ζητήσει τον λόγο. Πείτε μου ένα πρόσωπο που κάλεσε για να εξερευνήσει την υπόθεση, να ερευνήσει την υπόθεση, να πάει παρακάτω. Λειτουργούν σωστά οι θεσμοί λοιπόν σε αυτή τη χώρα; Όχι, είναι η απάντηση. Και είναι επικίνδυνο ακόμη περισσότερο να το συνηθίσουμε αυτό», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι ερωτήσεις που έκαναν εκατέρωθεν

Στο πρώτο ντιμπέιτ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες και τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο μετά από μία σύντομη εκατέρωθεν τοποθέτησή τους.

Η Πόπη Τσαπανίδου στην τοποθέτησή της ανέφερε: Αν θέλετε μπορώ να φωνάζω εγώ εσάς Μητσοτάκη και εσείς εμένα Τσίπρα, χαίρομαι πολύ που τον βλέπω και πρώτη φορά απέναντι μου είναι πρώτη φορά. Έτσι για να σπάσω και λίγο τον πάγο, εγώ θα έλεγα ότι αν θέλετε μπορούμε από δω και στο εξής να φωνάζουμε ένας τον άλλον, εγώ εσάς Μητσοτάκη εσείς εμένα Τσίπρα, γιατί σε Debate οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν ποτέ να βρεθούν, εκτός αν θέλετε να ορίσετε και τώρα μία ημερομηνία για να βάλουμε και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τον ένα δίπλα στον άλλον, τον έναν απέναντι στον άλλον, για να κάνουν μία τέτοιου είδους συνομιλία. Από την άλλη μεριά ωστόσο σας άκουσα να περιγράφετε και να συγκρίνετε δύο καταστάσεις ανόμοιες. Δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επι μνημονίων η οποία ήταν μία κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια που ρύθμισε το χρέος που έφερε ανάπτυξη και που σας παρέδωσε μία χώρα την οποία βγάζετε έξω και μπορείτε να κάνετε αυτά που κάνετε μέχρι στιγμής, δηλαδή να μιλήσετε σε επενδυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τσεκάρισε τα κουτάκια πάνω στα οποία χτίζετε σήμερα.

Ο Γ. Οικονόμου στην τοποθέτησή του ανέφερε: Θέλω να αναφερθώ για κάτι που ακούστηκε για την Περιφερειακή Ελλάδα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η άλλη η Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσουμε τις ανισότητες, να τις φέρουμε κοντύτερα. Σε αυτή την Ελλάδα σήμερα εξελίσσεται ένα μοναδικό έργο επενδύσεων παντού, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δύο μόνο πράγματα θέλω να πω σήμερα. Στην Τρίπολη γίνεται επένδυση μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε παραγωγή για πρώτη φορά φαρμακευτικών πρώτων υλών, θα αλλάξει τελείως πίστα η Αρκαδία η Τρίπολη με αυτήν την επένδυση. Στο Κιλκίς έγινε επένδυση από μία άλλη μεγάλη βιομηχανία και έχουν μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και εκεί θα αλλάξει η περιοχή. Αυτός είναι ο δρόμος της δουλειάς. Αυτά τα πράγματα δεν είχαν συμβεί στην Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι ανάπτυξη δεν έφερε αλλά όταν υπήρχε ανάπτυξη των προηγούμενων στην υπόλοιπη Ευρώπη 1,5 και 2% εδώ ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει όχι παλώ ομπρέλλα, τέντα είχαν απλώσει, είχαν 0,5% όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε 1,5%.

 

 

Η ερώτηση της κας Τσαπανίδου

«κ. Οικονόμου λέτε λοιπόν για την ανάπτυξη λέτε ότι φέρατε μία σειρά Επενδύσεων στην Ελλάδα είχατε πει θα βάλετε μπουλντόζες την επόμενη των εκλογών το 19 στο Ελληνικό, Θα πρεπε να έχουμε ουρανοξύστες στο Ελληνικό δεν τις βλέπουμε, πανηγύρισατε ότι φέρατε τη Microsoft με τα data Center, δεν τα είδαμε, ούτε χωράφι δεν έχει οριστεί για το πού θα γίνει το έργο. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω βλέπουμε Πάτσηδες αντί για ανάπτυξη βλέπουμε Νικολάου βλέπουμε ένα σωρό ονόματα που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα και θέλω να σας ρωτήσω όταν κοιτάτε στα μάτια τον κόσμο στον οποίο απευθύνεστε τους πολίτες αυτής της χώρας όσες μας παρακολουθούν τώρα και τους λέτε ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έχετε πει μπαταχτσήδες κόσμο που έχει κόκκινα δάνεια κοκκινίζει το δάνειό τους αφήνετε να περνάνε ούτε κάν έξω τις τράπεζες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό την ώρα που κάνει κάνουν κάποιοι πάρτι Πώς αισθάνεσαι όταν τους βλέπετε στα μάτια και τους το λέτε;»

Η απάντηση του κου Οικονόμου

Με πολυ μεγάλη χαρά θα σας συνοδέψω στο Ελληνικό, θα σας συνοδέψω στη Microsoft, στο Καστέλλι, στο Κιλκίς, θα σας συνοδέψω στο ΒΟΑΚ, θα σας συνοδέψω στο Τρίπολη-Καλαμάτα, θα σας συνοδέψω στην Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, θα σας συνοδέψω σε πολλά μέρη, μακάρι να έχουμε τον χρόνο και πριν και μετά τις εκλογές, για να δείτε τι σημαίνει ανάπτυξη στην πράξη. Τι σημαίνει εργοτάξια, τι σημαίνει βιομηχανίες, τι σημαίνει λιμάνια, τι σημαίνει δουλειές. Για αυτό άλλωστε μείώνεται η ανεργία, υπάρχουν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ένας αχταρμάς με φαντασικά γεγονότα. με δημιουργία εντυπώσεων. Η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα και ζητήματα διαφθοράς το ζήτημα δεν είναι αν θα μηδενίσεις τη διαφθορά, το ζήτημα είναι πως την αντιμετωπίζεις και με το ψηφιακό κράτος και τις λιγότερες για προσωπικές συναλλαγές της μηδενίζουμε. Εκεί που παρατηρούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν ταυτίζονται με τις αρχές και τις αξίες της ιστορίας μας άμεσα αντιδρούμε παίρνουν αποφάσεις κάνουμε παρεμβάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν υπήρξαν αντίστοιχες παρεμβάσεις στο παρελθόν με την κυρία Γεροβασίλη για παράδειγμα που η εταιρεία της έπαιρνες δουλειές από το δημόσιο παρά το γεγονός ότι ήταν υπουργός με τον κύριο φλαμπουράρη που εταιρεία το έπαιρνε δουλειές από το δημόσιο παρά το ότι ήταν υπουργός όχι βουλευτής που κατηγορήθηκε ένας δικός μας βουλευτής. Συνεπώς η αντιμετώπιση μας αυτά τα ζητήματα είναι με όχι με όρους επικαιρότητας και όρους ανθρωποφαγίας και κρέμασμα του κόσμου στα μανταλάκια είναι θεσμικές και ουσιαστικές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του όχι και πέρα η πολιτική στήριξης των ανθρώπων για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να μην είναι οι όμηροι εσαεί μιας κατάστασης που τους καθιστά ευάλωτους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους μία κατάσταση που την νιώθουν και την ξέρουν.

 

 

Ακολούθως ο Γ. Οικονόμου έκανε την εξής ερώτηση στην κα Τσαπανίδου:

Ναι νομίζω ότι στην ενότητα κοινωνία ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους είναι να σιγουρευτούν ότι όσα πετύχαμε στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί κεκτημένο για τη χώρα πετύχαμε να βάλουμε τάξη στο μεταναστευτικό πετύχαμε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τη θάλασσα έχει σύνορα πετύχαμε να μην αφήνουμε τις ΜΚΟ να αλωνίζουν πετύχαμε εκτός από τη θάλασσα που έχει σύνορα να έχει σύνορα και η στεριά να μην είναι αφύλακτα να μπορούν να μην μπορεί να μπαινοβγαίνει ο καθένας και θέλω να σας ρωτήσω γιατί έχω ακούσει δηλώσεις στελεχών τους να λένε ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι παράνομος αλήθεια θα τον γκρεμίζετε το φράκτη στον Έβρο αν ποτέ ξαναγίνετε κυβέρνηση;

Η απάντηση της κας Τσαπανίδου

Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ κ. Οικονόμου όπως και όλους όσοι μας παρακολουθούν να κάνω μία αναζήτηση στο Google, «να βάλουν η θάλασσα δεν έχει σύνορα Αλέξης Τσίπρας» και να ακούσουν όλοι τη δήλωση διότι δεν είναι αυτό το απόσπασμα το οποίο πιάσατε εσείς αυτό που είχε πει τότε ο τότε πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας. Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που είπε καμία σχέση με αυτό που λέτε εσείς. Παρακαλώ λοιπόν γκούγκλαρετε για να ακούσετε όλη τη δήλωση για να ακούσετε όλη τη δήλωση και να βγάλετε συμπέρασμα. Από κει και πέρα λοιπόν δίνετε μία εικόνα στον κόσμο ότι εμείς αφήνουμε την Ελλάδα ασύδοτη και δεν μας νοιάζει τίποτα. Καθόλου δεν είναι έτσι τα πράγματα και φράχτες υπήρχαν επί κυβέρνησης Συριζα και συντηρήθηκε ο φράχτης αυτός και το σύστημα το οποίο και εσείς τώρα προωθείτε αυτό της αόρατης προστασίας με τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης ο αόρατος φράχτης σε εισαγωγικά ήταν δρομολογημένο από μας. Και διαχειριστήκαμε μία κατάσταση αδιανόητη, είχαν περάσει ένας απίστευτός αριθμός μεταναστών στη χώρα και διαχειριστήκαμε μία χαρά σε συνεννόηση και με την Ευρώπη και από κει και πέρα φυσικά και θα προστατεύσουμε τη χώρα, φυσικά και η ασφάλεια της Ελλάδας έχει πάνω από όλα προτεραιότητα, είναι η υψηλότατη προτεραιότητα για μας και ποτέ δεν είπαμε τίποτα από όλα αυτά που λέτε εσείς ούτε φράχτες, λοιπόν, ούτε τίποτα δεν θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε όμως; Θα σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου και θα κάνουμε και κάτι άλλο που εσείς δεν το κάνετε. Θα συζητήσουμε με την Ευρώπη, θα βάλουμε δηλαδή και την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη της το θέμα αυτό να βάλουμε την Ευρώπη να συζητήσει θα μπούμε στη συζήτηση που ήδη κάνει η Γερμανία ας πούμε με την Τουρκία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, θα βάλουμε την Ευρώπη παίκτη σε αυτό δεν θα μείνουμε χωροφύλακες των συνόρων εμείς και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη να πετάει χαρταετό. Θα φροντίσουμε να κάνουμε το θέμα αυτό που να το κάνουμε δηλαδή Ευρωπαϊκό θέμα γιατί είμαστε στην Ευρώπη. Εσείς έχετε φύγει από κάθε κουβέντα δεν έχετε κανέναν στο πλευρό σας.

Πηγή: ertnews