Τελικά, πρέπει ή όχι να τρώμε αυτές τις ενοχλητικές «χορδές» της μπανάνας

«Τρέχουν» κάθετα κατά μήκος του καρπού. Γνωρίζουμε τον ρόλο που παίζουν;
Open Image Modal
Ji Sub Jeong/The Huffington Post

Δερμάτινες «χορδές» θανάτου!

Ας τραβήξουμε προς τα κάτω την κίτρινη φλούδα μιας μπανάνας και, να τες, μας στοιχειώνουν. «Τρέχουν» κάθετα κατά μήκος του καρπού, απαιτώντας να αφαιρεθούν με ακρίβεια. Κρέμονται άψυχα από τη σάρκα ώριμων μπανανών, αλλά προσκολλώνται αλύπητα σε αυτές που είναι λιγότερο ώριμες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν είναι ποτέ περιζήτητες.

Μιλάμε για αυτές τις ενοχλητικές «χορδές» στις μπανάνες...

Όποιος έχει ξεφλουδίσει μια μπανάνα έχει σίγουρα αντιμετωπίσει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Τι ξέρουμε όμως για αυτά τα πράγματα;

Εάν ο όρος φλοίωμα μας φαίνεται γνωστός, είναι πιθανότατα επειδή διδαχθήκαμε για το φλοίωμα και το ξύλημα (τμήμα βλαστού) στο σχολείο. 

Αυτοί οι δύο όροι περιγράφουν τους σύνθετους ιστούς που μεταφέρουν τροφή και νερό σε ένα φυτό, παρέχοντάς του επαρκή τροφή, θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και νερό για να αναπτυχθεί.

Ουσιαστικά λοιπόν, αυτά τα φρικτά «κορδόνια» διανέμουν τα θρεπτικά συστατικά στη μπανάνα καθώς μεγαλώνει, επιτρέποντάς μας να τρώμε τις νόστιμες μπανάνες που αγαπάμε....

Υπάρχουν όμως περισσότερα που πρέπει να γνωρίζουμε; Μόνο ένας ...γιατρός μπανάνας θα μπορούσε να μας πει. Υπάρχουν όμως περισσότερα που πρέπει να γνωρίζουμε. Για να πάρουμε κάποιες απαντήσεις, μιλήσαμε με τον Νίκολας Ντ. Γκίλιτ, ο οποίος έχει Ph.D. στη φυσική/ανόργανη χημεία και είναι αντιπρόεδρος διατροφικής έρευνας και διευθυντής στο Dole Nutrition Institute.

- Υπάρχει κάποια διατροφική διαφορά μεταξύ των δεσμίδων φλοιώματος και του υπόλοιπου βρώσιμου μέρους της μπανάνας;

«Παρόλο που δεν έχουμε δοκιμάσει ειδικά τις δέσμες φλοιωμάτων είναι πιθανό να υπάρξει διαφορά στη θρεπτική τους αξία. Δεδομένου ότι προορίζονται να κάνουν μια συγκεκριμένη εργασία, και ως εκ τούτου έχουν πιθανώς μια καθορισμένη δομή που υποστηρίζει αυτή τη δουλειά, θα αναμενόταν να έχουν διαφορετικό προφίλ από την κανονική βρώσιμη ”σάρκα” μπανάνας. Πιθανότατα περιέχουν περισσότερους και ποικίλους τύπους ινών και δομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Εξαιτίας αυτού, πιθανότατα έχουν διαφορετικό διατροφικό προφίλ για τον άνθρωπο.

«Υπάρχουν, ωστόσο, σε τόσο μικρές ποσότητες σε σύγκριση με την υπόλοιπη μπανάνα, που, εκτός κι αν φάμε μεγάλη ποσότητα από αυτές ξεχωριστά, δεν αναμένεται να επηρεάσουν το συνολικό διατροφικό προφίλ μιας μπανάνας».

- Είναι ασφαλές να τις καταναλώσουμε;

Ως μέρος της μπανάνας οπωσδήποτε! Τώρα, [το αν είναι] εύγευστες, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα.

«Γενικά, όλα τα μέρη των φρούτων είναι υγιεινά. Τρώμε τις φλούδες από μήλα, αχλάδια, κ.λπ., και θα μπορούσαμε να φάμε τις φλούδες των μπανανών —συμπεριλαμβανομένων της δέσμες φλοιωμάτων — αν τις βρίσκουμε εύγευστες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι επιβλαβείς».

- Αρα, είναι ευεργετικές για εμάς;

«Οποιαδήποτε ίνα είναι υγιεινή».

- Τι είδους σχόλια λαμβάνετε για τις «χορδές» μπανάνας;

«Σε γενικές γραμμές, η Dole δεν έχει λάβει ουσιαστικά παράπονα καταναλωτών σχετικά με τις δέσμες φλοιωμάτων. Από την σκοπιά ενός επιστήμονα - ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλές κλινικές δοκιμές με εκατοντάδες άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες από μπανάνες κατά τη διάρκεια των μελετών - μπορώ κατηγορηματικά να δηλώσω ότι δεν έχω ενημερωθεί για μια περίπτωση όπου ένα άτομο πίστευε ότι αυτές οι δέσμες φλοιών ήταν ενοχλητικές. 

[Σημείωση συντάκτη: Αρχίζω να νιώθω λίγη ντροπή. Είμαστε οι μόνοι τόσο ενοχλημένοι με τις «χορδές» της μπανάνας;]

- Υπάρχει ποτέ το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια μπανάνα χωρίς τις δέσμες φλοιωμάτων; 

«Ναι, είναι δυνατό, αλλά αν οι δέσμες αυτές είναι απαραίτητες για την επαρκή διάθεση των θρεπτικών συστατικών σε όλη την μπανάνα και δεν είναι πραγματικά ενοχλητικές, (τότε) γιατί να γίνει κάτι τέτοιο; Από την αποστολή της εταιρείας για τη διεύρυνση της πρόσβασης στη διατροφή και την πιο υγιεινή διατροφή, θα θεωρούσαμε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να δαπανηθούν χρήματα από την έρευνα για την αναπαραγωγή ποικιλιών ανθεκτικών στις ασθένειες ή αυξημένης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά».