Τελικά προστατευόμαστε από περιττά μικρόβια αν αφήνουμε τα παπούτσια μας στην πόρτα ή όχι

Κι ας θυμηθούμε εκείνο το επεισόδιο του "Sex and the city" που η Κάρι έχασε τις πανάκριβες Manolo γόβες της διότι της ζητήθηκε να τις βγάλει στην είσοδο του πάρτι.
Open Image Modal
Carol Yepes via Getty Images

Τα γιορτινά πάρτι στο σπίτι είναι στο πρόγραμμα πολλών ανθρώπων αυτή τη στιγμή και οι οικοδεσπότες που συνειδητοποιούν (ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από) τα μικρόβια αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: Πρέπει να απαιτήσω από τους καλεσμένους μου να βγάλουν τα παπούτσια τους στην πόρτα, ειδικά εάν η συγκέντρωση είναι κοκτέιλ ή με επίσημη ενδυμασία — ή αν η επισκέπτρια είναι μια κομψή κυρία εθισμένη με το στυλ όπως η Κάρι Μπράντσo;

Σε ένα επεισόδιο του “Sex and the City” του 2003, η Κάρι (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ) καλείται να αφήσει τις, αξίας 485 δολαρίων (449 ευρώ) Manolo Blahnik γόβες της στην πόρτα κατά τη διάρκεια ενός baby shower στη Νέα Υόρκη που διοργανώνει η φίλη της Κίρα (Τατούμ Ο′ Νιλ) και σύντομα συνειδητοποιεί ότι έχουν κλαπεί.

«Δεν είχα κάνει ούτε έναν ολόκληρο ”γύρο” στο πάρτι», είπε η Κάρι αργότερα σε ένα γεύμα με τους φίλους της. Η εμβληματική τηλεοπτική χαρακτήρας είχε αναγκαστεί να πάει σπίτι της από το πάρτι με τα παλιά γκρίζα αθλητικά παπούτσια που δάνεισε η οικοδέσποινα. 

«Μα γιατί έβγαλες τα παπούτσια σου;» την είχε ρωτήσει η φίλη της, Σαμάνθα Τζόουνς (Κιμ Κατράλ).

«Επρεπε να το κάνουμε (όλοι), είχε εξηγήσει η Κάρι. «Για τα παιδιά τους - όπως φαίνεται, παρασύραμε πράγματα στα τακούνια μας που έκαναν τα παιδιά (τους) άρρωστα». 

Ενώ το επεισόδιο, “A Woman’s Right to Shoes”, σχεδιάστηκε για να συζητήσει διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι άγαμοι σε έναν κόσμο που επικεντρώνεται σε οικογένειες με παιδιά, το υποκείμενο ερώτημα - και η συζήτηση - σχετικά με τα παπούτσια και την υγεία παραμένει:

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το να είμαστε χωρίς παπούτσια σταματά την εξάπλωση μικροβίων σε ένα σπίτι;

«Απολύτως», λέει ο Γκάμπριελ Φιλιππέλι, καθηγητής στο Indiana University-Purdue University Indianapolis και εκτελεστικός διευθυντής του Environmental Resilience Institute του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε όλα τα είδη βακτηρίων, αλλά σίγουρα μερικά από αυτά που μας ανησυχούν περισσότερο είναι το E. coli που προκαλούν σοβαρές κράμπες στην κοιλιά, αιματηρή διάρροια και εμετό», είπε. «Υπήρξαν μελέτες που πήραν δείγμα από το κάτω μέρος των παπουτσιών και περίπου το 99% των παπουτσιών αποδείχτηκαν θετικά για κοπρανώδη υλικά».

Βαρέα μέταλλα και πολλά άλλα

Ωστόσο, τα βακτήρια δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που βρίσκεται σε ένα σπίτι. Είναι κι η σκόνη και η βρωμιά οι οποίες περιβάλλουν αγροτικά και αστικά σπίτια, κήπους και πάρκα, δηλώνει η Τζιλ Λιτ, καθηγήτρια περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, η οποία εργάζεται επί του παρόντος ως ανώτερη ερευνήτρια. στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ή ISGlobal, στην Ισπανία.

Οι επιστήμονες ξέρουν επιτέλους γιατί οι άνθρωποι κρυολογούν και παθαίνουν γρίπη περισσότερο τον χειμώνα

«Μελέτες έχουν δείξει ότι σε αστικές περιοχές όπου υπάρχουν παλαιότερα σπίτια, ο μόλυβδος στη σκόνη μπορεί να εντοπιστεί στο σπίτι στην επιφάνεια των παπουτσιών», είπε. «Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μεταφέρουμε υπολείμματα φυτοφαρμάκων από κήπους μέσω παπουτσιών».

Βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός και ο ψευδάργυρος διαπερνούν τα εδάφη των αστικών πάρκων και των δρόμων από δεκαετίες ρύπων, ενώ τα επίπεδα φυτοφαρμάκων μπορεί να είναι υψηλά στις αγροτικές αγροτικές περιοχές, προσθέτει η Λιτ.

Τα σπίτια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1978 είναι πολύ πιθανό να περιέχουν χρώμα με βάση τον μόλυβδο, το οποίο μπορεί να θρυμματιστεί, να ξεφλουδίσει και να αποσυντεθεί σε επικίνδυνη σκόνη, αναφέρουν οι ειδικοί. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο μολύβδου σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τοξικές επιδράσεις των βαρέων μετάλλων και των φυτοφαρμάκων λόγω του μικρού τους μεγέθους και της γειτνίασης με ρύπους καθώς σέρνονται, κυλιούνται και παίζουν στα πατώματα του σπιτιού.

«Για τα μικρά παιδιά, το χέρι στο στόμα είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και μολυσματικούς παράγοντες», δηλώνει επίσης η Λιτ. 

Πρώτα βρεγμένη σφουγγαρίστρα

Προτού ζητήσουμε από τους ανθρώπους να βγάλουν τα παπούτσια τους, ας βεβαιωθούμε ότι το σπίτι είναι όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από σκόνη, λένε οι ειδικοί. Ποτέ μην σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα ή με απλή σκούπα, καθώς αυτό θα ανακατέψει όλες τις τοξίνες, στέλνοντάς τες στον αέρα. Αντίθετα, ας χρησιμοποιήσουμε βρεγμένη σφουγγαρίστρα ή με σπρέι. Όσο αντιπαθητικό και αν είναι να προσθέτουμε νερό στη βρωμιά, είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσουμε τις τοξίνες, λέει η Λιτ.

Το ίδιο ισχύει για κάθε οριζόντια επιφάνεια, συμπληρώνει ο Φιλιππέλι, αλλά ας μείνουμε μακριά από τα ξεσκονόπανα. «Ας κάνουμε πιο τακτικό καθαρισμό οριζόντιων επιφανειών με ένα υγρό πανί - περβάζια, τραπέζια, τραπεζάκια του καφέ, το κάτω μέρος της καρέκλας, τα καθίσματα των καρεκλών και άλλα έπιπλα εκτός από το πάτωμα». 

Ας χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο των «τριών κουβάδων» εάν ζούμε σε ένα παλιό σπίτι με βαφή μολύβδου ή σε μια περιοχή με υψηλά επίπεδα μολύβδου σε εξωτερικό χώρο. Ας έχουμε έναν κουβά έτοιμο με διάλυμα καθαρισμού για όλες τις χρήσεις, έναν άλλο για ξέπλυμα και έναν άδειο κουβά.

«Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης ένα, όχι πολύ ισχυρό, διάλυμα ξιδιού στο νερό πλύσης τους, το οποίο λειτουργεί πολύ καλά», λέει ο Φιλιππέλι. «Υπάρχουν μερικοί σούπερ αποστειρωτές στην αγορά, αλλά όταν τα καθαριστικά είναι πολύ καλά στο να σκοτώνουν βακτήρια, συνήθως δεν είναι πολύ καλά για εμάς ως ανθρώπινα όντα...»

Ας βουτήξουμε τη σφουγγαρίστρα μας στο διάλυμα καθαρισμού, ας στύψουμε την περίσσεια νερού στον άδειο κάδο κι ας αρχίσουμε να σφουγγαρίζουμε, ξεκινώντας από το πιο απομακρυσμένο σημείο από την πόρτα. Ας εργαστούμε  προς την πόρτα, χρησιμοποιώντας το καθαρό νερό ως ξέβγαλμα καθώς προχωράμε. Ας ξεπλύνουμε το νερό στην τουαλέτα όταν φαίνεται βρώμικη ή με κάθε νέο δωμάτιο - ας μην το πετάμε έξω.

«Η υψηλότερη συγκέντρωση μικροβίων βρίσκεται στην είσοδο των εσωτερικών χώρων (του σπιτιού μας) και τα επίπεδα μειώνονται καθώς μετακινούμαστε από αυτήν την περιοχή», λέει η Λιτ. «Το χαλί διατηρεί πολλή σκόνη, έτσι θα ήταν ένα πράγμα που θα αφαιρούσα αν υπάρχουν ανησυχίες για τη σκόνη και πιθανές ανησυχίες για την υγεία».

Οι περιοχές με μοκέτα θα πρέπει να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα με συσκευή που διαθέτει σωματιδιακό αέρα υψηλής απόδοσης ή φίλτρο HEPA, όχι ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα και να πετάξουμε τη σακούλα ή το φίλτρο σε έναν εξωτερικό κάδο απορριμμάτων.

Ας τιμήσουμε τα κρύα πόδια

Το να βγάζουμε και να αφήνουμε τα παπούτσια μας στην πόρτα μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε τα μικρόβια και τη δυνητικά τοξική σκόνη από το να μπαίνουν μέσα (στο σπίτι), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε την άνεση των καλεσμένων μας, λέει ο Φιλιππέλι. Το να τους προσφέρουμε παντόφλες ή αντιολισθητικές κάλτσες που πλένονται μπορεί να είναι μια χειρονομία που δείχνει ότι τους σκεφτήκαμε.

«Δεν μου αρέσει να περπατάω με γυμνά πόδια μέσα, οπότε ορίστε .... Έχω μερικά ζευγάρια ζεστές παντόφλες ακριβώς μέσα στην εξώπορτά μου — και πολλοί άλλοι πολιτισμοί το προσφέρουν αυτό», είπε.

«Ας πάμε σε οποιοδήποτε ασιατικό νοικοκυριό, ή ακόμα και σε ένα νοικοκυριό της Μέσης Ανατολής και συχνά υπάρχει ένα μικρό παιδί ακριβώς μέσα στην πόρτα με παντόφλες που πλένονται. Υποτίθεται ότι πρέπει να βγάλουμε τα παπούτσια μας εκεί, να πάρουμε τις (προσφερόμενες) παντόφλες και να τις φορέσουμε».

Θα έλυνε αυτό την κλοπή των παπουτσιών της Κάρι; Όχι, αυτό λύθηκε όταν ζήτησε από την Κίρα να της αγοράσει καινούργια Manolo ως δώρο για τον επικείμενο γάμο της.

«Αυτά είναι μόνο;...», είπε η Κίρα στον πωλητή, καθώς τα παιδιά της έτρεχαν γύρω - γύρω μέσα στο κομψό κατάστημα Manolo Blahnik στη λεωφόρο Μάντισον.

 ΠΗΓΗ: cnn.com