Τελικές τάσεις των δημοσκοπήσεων

Τα ποσοστά που ακολουθούν είναι ο μέσος όρος των 7 δημοσκοπήσεων με αναγωγή στα έγκυρα.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και ισχύει πλέον η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων. Θα αποτυπώσουμε τις τελευταίες τάσεις των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Σημείο καμπής ήταν η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος ”Έλληνες” του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο λάμβανε μεσοσταθμικά περί το 4% ως τότε στις δημοσκοπήσεις.

Τα ποσοστά που ακολουθούν είναι ο μέσος όρος των 7 δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ανωτέρω απαγόρευση, με αναγωγή στα έγκυρα.

 

Open Image Modal
.
.

 

Τονίζουμε ότι αυτό δεν αποτελεί προβλεψη αποτελέσματος. Είναι απλώς μια αποτύπωση μέσων τάσεων, με κύρια την υπόθεση ότι οι αναποφάσιστοι (περί το 12%) θα φερθούν στην κάλπη όπως οι αποφασισμένοι (88%), πράγμα διόλου δεδομένο.

Ξεκινάμε με τη ΝΔ. Μετά την κάμψη λόγω Τεμπών στο 33,5% το Μάρτιο, επανέκαμψε το Μάιο στο προ Τεμπών 36,5%, με ανοδικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες, που δεν αποκλείουν να προσεγγίσει το 37%. Παρά ταύτα, η αυτοδυναμία απέχει πολύ, λόγω απλής αναλογικής. Οι εκτιμώμενες έδρες είναι 120-125.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε καθ’όλη την προεκλογική περίοδο αργή αλλά σταθερή άνοδο της μέσης τιμής του ποσοστού του, όντας σήμερα περίπου στο 29,5%, με πρόβλεψη για 95-100 έδρες. Δεν αποκλείεται να υπερβεί το 30%, διότι κατά ορισμένους το κοινό του υποεκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ διατηρεί προβάδισμα στις νέες ηλικίες, όπου αφενός υπάρχουν περισσότεροι αναποφάσιστοι αφετέρου όμως η ψήφος είναι και πιο ρευστή.

Συνεπώς, οι τελευταίες τάσεις δίνουν συνοπτικά ένα σκορ 37%-30% για το δικομματισμό και άρα μια διαφορά 7%, ήτοι 1,5% μικρότερη από το 8,5% του 2019 (40%-31,5%). Αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μια μικρή πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2019: 3% η ΝΔ και 1,5% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα σημαίνει ότι κάποιες εκλογικές περιφέρειες πιθανώς να βαφτούν από μπλε ροζ, με ενδεικτικά πιθανότερα τα Ιωάννινα.

 

Open Image Modal
.
.

 

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε αργή και σταθερή πτώση τους τελευταίους μήνες αλλά κατάφερε να διατηρηθεί σε διψήφιο ποσοστό (10,5%), που συνεπάγεται περί τις 35 έδρες. Πρόκειται για άνοδο σχεδόν 2,5% από τις εκλογές του 2019, ωστόσο υπολείπεται των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Το ΚΚΕ είχε σταθερή άνοδο τους τελευταίους μήνες, κινούμενο άνω του 7%, έναντι 5,3% το 2019. Με αυτό το ποσοστό αναμένεται να καταλάβει περί τις 25 έδρες.

Πέμπτο κόμμα εμφανίζεται το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη με ποσοστό άνω του 4% (έναντι 3,4% το 2019) και περι τις 15 έδρες. Μια μικρή επιβράδυνση τις τελευταίες ημέρες δεν φαίνεται να απειλεί ούτε την παραμονή του στη Βουλή ούτε την 5η θέση.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει μικρή πτώση τελευταία, κινούμενη περί το 3,5%, από 3,9% το 2019 και έχοντας φτάσει περί το 5% τους προηγούμενους μήνες. Περιέργως, η απαγόρευση του όμορου κόμματος Κασιδιάρη δεν την ευνόησε, αντιθέτως φαίνεται ότι τα εσωκομματικά προβλήματα την κάνουν να χάνει την 5η θέση και μπορεί να της στοιχίσουν ακόμα και την παραμονή στη Βουλή.

Από τα εκτός Βουλής κόμματα, αυτό που φαίνεται να ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Προ λίγων μηνών ανιχνευόταν κάτω από το 1%, ενώ χθες ο μέσος όρος του ποσοστού της στις δημοσκοπήσεις βρισκόταν στο 1,7% και με ανοδικές τάσεις. Εκτιμάται ότι αυτή η άνοδος συνδυάζεται με μια μικρή πτώση του Μερα25.

Το ΕΑΝ, η Εθνική Δημιουργία και η ΝΙΚΗ είναι τα μόνα άλλα κόμματα που καταγράφονται μεσοσταθμικά λίγο πάνω από το 1% το καθένα.

Με τις τάσεις αυτές, αριθμητικά και πολιτικά υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εφόσον, ακόμα και με την παραμονή της Ελληνικής Λύσης εντός Βουλής, αθροίζουν περί τις 155 έδρες.

Το αν αυτό θα επιτευχθεί ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική στις 2 Ιουλίου θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των κομμάτων να συνεργαστούν.

Καταληκτικά, έχουμε νικητή των εκλογών και σαφή σειρά των 4 πρώτων κομμάτων, αλλά από την 5η ως τη 10η θέση, στην περιοχή του 1-5%, μπορεί να δούμε εκπλήξεις.