Τουρκία: Τέλος τα κεμπάπ με bitcoin μετά την απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων

Μετά την πτώση της λίρας, τα κρυπτονομίσματα αποτελούσαν μια ελκυστική εναλλακτική.
Open Image Modal
Πληρωμή σε κατάστημα στην Τουρκία
REUTERS

Ο σεφ σε εστιατόριο με κεμπάμπ, Καντίρ Ονέρ, ήλπιζε να ενισχύσει τη νέα του επιχείρηση με την αποδοχή πληρωμών σε κρυπτονομίσματα, αλλά μια απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές θα τον αναγκάσει τον επόμενο μήνα να επιστρέψει στις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters

Το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα έχει αυξηθεί στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός και η πτώση της λίρας, τα καθιστούν ελκυστική εναλλακτική επένδυση και ο Ονέρ λέει ότι οι πελάτες τα χρησιμοποιούσαν για να εξοφλήσουν μεταξύ 5% και 10% των λογαριασμών τους.

«Ο κόσμος προσαρμόζεται στην ψηφιακή εποχή και πρέπει να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις», δήλωσε ο Ονέρ, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα είναι ευκολότερες από τις τραπεζικές συναλλαγές και θα αντιστοιχούσαν σε ένα αυξανόμενο κομμάτι των πωλήσεων των κεμπάπ, εάν συνέχιζε να επιτρέπεται η χρήση τους. 

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας βλέπει κινδύνους στα νέα δεδομένα και στις 16 Απριλίου απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και στοιχείων κρυπτογράφησης για αγορές μετά τις 30 Απριλίου, επικαλούμενη «ανεπανόρθωτες» ζημιές και κινδύνους στις συναλλαγές. 

Οι αρχές την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν επίσης έρευνες για πιθανή απάτη σε δύο συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας, Σαχάπ Καβσιόγλου, δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ερευνά την θέσπιση ευρύτερων κανονισμών σχετικά με τα κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ελάχιστα χρησιμοποιούμενα στο παγκόσμιο εμπόριο, παρά το γεγονός ότι γίνονται όλο και περισσότερο συνηθισμένα σαν περιουσιακά στοιχεία, και εταιρείες όπως η Tesla Inc και ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Expedia Group Inc δέχονται πληρωμές με αυτά.

Στην Τουρκία, επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και μικρά παντοπωλεία άρχισαν να δέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα λόγω της ευχρηστίας τους και λόγω του ότι και οι ίδιοι είχαν αγοράσει, δήλωσε ο Άλταγκ Ίσλερ, ο ιδρυτής του ιστότοπου ειδήσεων «Kripto Teknik».

Εάν ο τομέας ήταν καλά ρυθμισμένος, θα υπήρχε πιθανότητα περισσότερων συναλλαγών με αυτά, λέει, αλλά η κεντρική τράπεζα είχε επιλέξει την «ευκολότερη επιλογή» κλείνοντας τα όλα.

Σχέδια «στο ράφι»

Στις αίθουσες του Μεγάλου Παζαριού που λειτουργεί από τον 15ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, το κατάστημα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων «Cointral»  δεν μπορεί πλέον να πουλήσει χρυσό με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδρυτή του.

Έπρεπε επίσης να αναστείλει μια νέα πρωτοβουλία για ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρουν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.

«Πουλούσαμε χρυσό, ακίνητα και ετοιμαζόμασταν να ξεκινήσουμε μια νέα υπηρεσία, αλλά το έργο βρίσκεται πλέον «στο ράφι» εξαιτίας του νέου κανονισμού», προσθέτει.

«Ελπίζω αυτή η απαγόρευση να είναι μια μετάβαση έως ότου τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητοι κανονισμοί», λέει, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις χρυσού με κρυπτονομίσματα ήταν δημοφιλείς.

Ο Σεφ Ονέρ λέει ότι θα επιβιώσει από την απαγόρευση των κρυπτο-πληρωμών, η οποία είχε μεσολαβήσει στην αγορά περισσότερων από 1.500 κεμπάπ από τότε που άνοιξε τον Μάρτιο, αλλά επίσης ελπίζει ότι η αυτή η νέα κίνηση θα είναι προσωρινή.

«Είμαι βέβαιος ότι όταν γίνουν οι απαραίτητοι νομικοί κανονισμοί, θα κερδίσουμε τους πελάτες που έχουμε χάσει λόγω αυτής της απαγόρευσης.»

Με πληροφορίες από Reuters

-- --