Τέμπη: Εκατοντάδες διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο (Εικόνες)

Από την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι την παγωμένη Ισλανδία και όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις η ομογένεια - και όχι μόνο - βρίσκεται στους δρόμους ζητώντας δικαίωση.
|
Open Image Modal
Εκατοντάδες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την τραγωδία των Τεμπών.
Eurokinissi

Οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας ανήμερα της μαύρης επετείου συμπλήρωσης 2 ετών από την εθνική τραγωδία με τους 57 νεκρούς.

Όπως στην χώρα μας, έτσι και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, υπήρξε κάλεσμα για διαδηλώσεις με σκοπό την μνήμη των θυμάτων, αποζητώντας μόνο δικαίωση. Το μήνυμα από όλο τον κόσμο είναι το ίδιο, ενώ πολλά είναι και τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου

Εν μέσω βροχής, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθεί, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπων.

Πολίτες κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονται τα ονόματα των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, και μηνύματα όπως «Δεν έχω Οξυγόνο». Λόγω της βροχής, η συγκέντρωση που προγραμματίστηκε για τις 17:00 το απόγευμα, μετακινήθηκε στο κάτω μέρος της πλατείας, μεγάλο μέρος της οποίας είναι στεγασμένο, ενώ πολύς κόσμος συνεχίζει να φτάνει στον χώρο.

Προγραμματισμένες παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το απόγευμα και σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

 

Με το σύνθημα ”όλων των νεκρών είμαστε φωνή, το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί” Έλληνες ομογενείς διαδήλωσαν για την τραγωδία στα Τέμπη έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και στην πλατεία Αθηνών στην Αστόρια.

 

Open Image Modal
Ομογενείς στην Ν. Υόρκη διαδήλωσαν για τα Τέμπη και ζητούν δικαιοσύνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κρατώντας στα χέρια πανό που έγραφαν τις φράσεις ”Δεν έχω οξυγόνο” και ”Δεν ξεχνώ”, οι Έλληνες της αμερικανικής μεγαλούπολης εκδήλωσαν τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα για δικαιοσύνη.

″Είμαστε εδώ όχι για μόνο για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, αλλά για να διεκδικήσουμε στο όνομα των ανθρώπων μας ένα καλύτερο αύριο για εμάς τους ίδιους, για το οξυγόνο που έχουμε στερηθεί ως κοινωνία. Για την ειρήνη που αξίζουν οι κεκοιμημένοι μας, εμείς και τα παιδιά μας” ανέφεραν οι συντονιστές της διαδήλωσης.

Οι Έλληνες ομογενείς αποτίοντας φόρος τιμής στους 57 νεκρούς των Τεμπών ανέφεραν ένα ένα τα ονόματα τους και την ηλικία που έχασαν τη ζωή τους φωνάζοντας ”παρών” και ”παρούσα”.

″Λόγω ξενιτιάς έχουμε τη μητέρα Ελλάδα στην καρδιά μας και παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην χώρα. Μαζευτήκαμε εδώ για να διαδηλώσουμε για να έρθει η δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο θέμα. Απαιτούμε αμερόληπτη δικαιοσύνη και άρση βουλευτικής ασυλίας και τέλος στην συγκάλυψη από όπου και να δρομολογείται” ανέφεραν επίσης οι συντονιστές της διαδήλωσης.

Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ν. Υόρκης) έχει προγραμματιστεί πανομογενειακή συγκέντρωση στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι, όπου έχει προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να μιλήσει και ο γονέας θύματος Δημήτρης Πλακιάς, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να ενημερώσει τους Έλληνες της Νέας Υόρκης για τα επόμενα βήματα του αγώνα των συγγενών και γονέων των θυμάτων.

Στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, καθώς εκατοντάδες άτομα έδωσαν το παρόν έξω από το ελληνικό προξενείο έξω από την πόλη της Μελβούρνης. 

Οι συγκεντρωμένοι με βασικό τους σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο», διαδήλωσαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή στους σε συγγενείς και οικείους των θυμάτων και απαιτώντας την απονομή πλήρους δικαιοσύνης. 

Αντίστοιχη συγκέντρωση ομογενών πραγματοποιήθηκε και στο Σίδνεϊ και με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος, το ΔΣ και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας εκφράζουν τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. 

Στην Ισλανδία, οι ομογενείς στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

Στο Τόκυο, τα πλακάτ των διαδηλωτών εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα, «Δεν έχω οξυγόνο», όπως ακριβώς και στο Ρίο ντε Τζανέιρο στην Βραζιλία.

Στις Βρυξέλλες το συλλαλητήριο πρόκειται να  ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Βρυξελλών (20:00 Ελλάδας) στην πλατεία του Λουξεμβούργου έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Στη Ρώμη η συγκέντρωση προγραμματίστηκε στο κεντρικό σιδηρόδρομο στις 16:00, ενώ ακολούθησαν ακόμα εννέα πόλεις σε όλη την Ιταλία με εκδηλώσεις μνήμης για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη. 

Στην Ολλανδία, και συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ η διαδήλωση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο Λονδίνο η συγκέντρωση ήταν στις 18:00 τοπική ώρα έξω από την ελληνική Πρεσβεία.

Στη Γαλλία επτά πόλεις, ανάμεσά τους Παρίσι, Μασσαλία, Τουλούζη, Στρασβούργο, Λιόν και Νίκαια, διοργάνωσαν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην μνήμη των θυμάτων.  Το Βερολίνο ακολούθησε με συλλαλητήριο έξω από την ελληνική Πρεσβεία, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και στη Νέα Υόρκη.  

Εκδηλώσεις τιμής μνήμης για τα θύματα στα Τέμπη έχουν διοργανωθεί μέχρι τα νησιά Φερόε, το Μπουένος Άιρες, την Πόχανγκ της Νότιας Κορέας και το Περθ της Αυστραλίας

Παράλληλα, δημοσιογράφοι στο εξωτερικό παρακολουθούν και καταγράφουν τις εξελίξεις με πολλά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. 

«Οργή στην Ελλάδα καθώς η δεύτερη επέτειος της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη προκαλεί μαζικές διαμαρτυρίες», γράφει ο βρετανικός Guardian ενώ το Plitico επισημαίνει,  «Η Ελλάδα κατακλύζεται από μαζικές απεργίες καθώς η καχυποψία και ο θυμός βράζουν». Το Al Jazzera αναφέρει σχετικά σε σημερινό δημοσίευμα του, «Η σιδηροδρομική τραγωδία της Ελλάδας οφείλεται σε κενά ασφαλείας χρόνων, όπως διαπιστώνει έρευνα». 

Iταλία: Πάνω από 150 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Ρώμης, για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών

Πάνω από εκατόν πενήντα άνθρωποι συμμετείχαν, σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Εσκουιλίνο της Ρώμης, σε συγκέντρωση για τα δυο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών.

«Πενήντα επτά ψυχές ζητούν δικαιοσύνη» και «δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις με συμμετοχή Ελλήνων μονίμων κατοίκων της Ιταλίας, φοιτητών, αλλά και Ιταλών πολιτών, οργανώθηκαν σήμερα στο Μιλάνο, στην Νάπολη, στην Περούτζια, στο Λέτσε, στην Φλωρεντία και στην Καλαβρία.

Στην Αιώνια Πόλη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κάτω από την Βασιλική Εκκλησία αφιερωμένη στην Παρθένο, ”Σάντα Μαρία Ματζιόρε”, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Οι συμμετέχοντες, με σειρά παρεμβάσεων, ζήτησαν να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη και ανέγνωσαν τα ονόματα των πενήντα επτά θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Η κινητοποίηση άρχισε στις 3 το απόγευμα ώρα Ιταλίας (4 ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε μετά από πάνω από δύο ώρες.

Οι συγκεντρώσεις του εξωτερικού

Denmark Aarhus Banegårdspladsen 1, 8000 1700
Iceland Akureyri Round square, Center 1730
The Netherlands Amsterdam Museumplein 1800
Spain Barcelona Arc de Triomf 1200
Ireland Belfast Belfast City Hall 1700
Germany Berlin Hiroshimastraße 11 15, 10785 1800
UK Birmingham Victoria Square 2100
Germany Bonn Münsterplatz 1800
USA Boston Consulate General of Greece – 86 Beacon St, Boston, MA 02108 1700
Czechia Brno Αστρονομικό ρολόι 1800
Belgium Brussels Place Luxemburg 1700
Romania Bucharest Piata Universitatii 1430
Hungary Budapest Ελληνική Πρεσβεία (Szegfu u. 3) 1063 1800
Argentina Buenos Aires Plaza de Mayo 1800
Italy Calambria
UK Cambridge Cambridge Market 1800
Germany Cologne Harry Blum Platz 2200
Denmark Copenhagen Hammerensgade 4, 1267 1700
Ireland Cork Daunt Square Patrick’s st. 1500
Germany Dortmund Friedensplatz 1800
Germany Düsseldorf Johannes Rau Platz 1100
Ireland Dublin The Spire 1200
Scotland Edinburgh Princess Street & Castle Street 1200
Germany Frankfurt Paulskirche 1700
Switzerland Geneve UN 1500
Sweden Gothenburg Järntorget – Event https//fb.me/e/7BrU0nlTw 1800
Germany Hamburg Rathausmarkt 1800
Germany Hannover Goseriedeplatz 1100
Finland Helsinki Βιβλιοθήκη Oodi 1800
Germany Karlsruhe Bundesverfassungsgericht 1800
Ireland Killarney
Switzerland Lausanne Rue St Laurent Place 14 juin 1800
Portugal Lisbon Praça do Comércio 1900
UK London Greek Embassy 1800
Luxembourg Luxembourg
Spain Madrid Ελληνική Πρεσβεία, Avenida Dr Arce 24 – Event https//shorturl.at/2we0k 1800
UK Manchester Ελληνικό Προξενείο στο Μάντσεστερ (37 43 King St., M27AT) 1800
France Marseille
Australia Melbourne Greek Consulate of Melbourne 1200
Italy Milan Piazza Sempione, Arco della Pace (Event https//fb.me/e/5kBiMsBNz) 1100
Germany Munich Konigsplatz 1600
USA New York – Astoria Πλατεία Αθηνών 1200
Cyprus Λεμεσός Α’ parking Μόλου Λεμεσού 1800
Cyprus Λευκωσία Πλατεία Ελευθερίας 1700
Germany Nuremberg Veit Stoß Platz 1800
Norway Oslo Stortinget 1800
France Paris Place de la Republique 1900
Italy Perugia Piazza 4 Novembre 1600
Czechia Prague Namesti Miru 1800
Iceland Reykjavik Austurvöllur 1730
Italy Rome
Bulgaria Sofia Κεντρική είσοδος του πανεπιστημίου Kliment Ohridski 1700
Sweden Stockholm Humlegarden – Sturegatan 1730
France Strasbourg Place Broglie 1700
Germany Stuttgart Schlossplatz 1830
Canada Toronto Πλατεία Μ. Αλεξάνδρου Ντανφορθ 1200
Sweden Uppsala Ελληνική πολιτιστική στέγη 1700
The Netherlands Utrecht Dom Tower 1200
Malta Valeta
Austria Vienna Πρεσβεία Ελλάδας (Βιέννη) 1800
The Netherlands Wageningen Forum Wageningen 1300
Poland Warsaw Ελληνική Πρεσβεία 1800
Switzerland Zurich

Με πληροφορίες από ΕΡΤ. 

-- --