Την «πάτησε» η επόμενη γενιά των Μπάφετ: Πρέπει να μοιράσουν περιουσία 144 δισ. σε φιλανθρωπίες

Τα παιδιά του θα πρέπει να μοιράσουν την περιουσία του σε φιλανθρωπίες μέσα σε 10 χρόνια από τον θάνατό του.
Open Image Modal
ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, δεύτερος δεξιά, κάθεται με τα παιδιά του από αριστερά: Howard, Susie και Peter, στη συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway στην Ομάχα. (AP Photo/Nati Harnik, Αρχείο)
via Associated Press

Η επόμενη γενιά των Buffetts  - Howard, Susie και Peter - είναι έτοιμη να γίνει μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στη φιλανθρωπία όταν ο 94χρονος πατέρας τους, ο θρυλικός επιχειρηματίας και ηγέτης της Berkshire Hathaway,  Warren Buffett πεθάνει.

Αλλά δεν έδειχναν όλα τόσο ρόδινα για την επόμενη γενιά των Buffetts.

Ο Warren Buffett ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα δωρίσει την περιουσία του, που τώρα εκτιμάται σε σχεδόν 144 δισεκατομμύρια δολάρια, σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα που θα διαχειρίζονται τα τρία παιδιά του όταν πεθάνει, αντί να τη δώσει στο Gates Foundation, όπως είχε δηλώσει πριν από 18 χρόνια.

Η επόμενη γενιά των Buffetts  θα έχει τότε 10 χρόνια για να δώσει τα χρήματα, είπε ο Warren Buffett. Στο μεταξύ, ο πρεσβύτερος Buffett συνεχίζει να κάνει τεράστιες ετήσιες δωρεές στο Gates Foundation  και στα τέσσερα οικογενειακά του ιδρύματα, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ανέφερε για πρώτη φορά σχέδια για ένα νέο φιλανθρωπικό καταπίστευμα τον Νοέμβριο.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Howard Buffett είπε στο Associated Press ότι: «Δεν είναι τόσο εύκολο να δώσεις χρήματα αν θέλεις να το κάνεις έξυπνα». Το μεσαίο παιδί του Buffett, ο Howard είπε ότι ο πατέρας του είναι τόσο οξυδερκής όσο ποτέ και ότι ελπίζει να ζήσει πολύ καιρό, προσθέτοντας: «Είναι πολύ εκπληκτικό που μας δίνει αυτή την ευκαιρία».

Ο Buffett έχει εμπιστευθεί στον Bill Gates και στη Melinda French Gates  σημαντικά ποσά σε ετήσια βάση, μέσω δωρεών στο ίδρυμά τους από το 2006 - ποσό που ανέρχεται σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.

«Οι πλούσιοι άνθρωποι δεν τείνουν να δίνουν τα χρήματά τους σε άλλους για να τα μοιράσουν», είπε ο James Ferris, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Φιλανθρωπίας και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Αλλά πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους διστάζουν επίσης να παραδώσουν την περιουσία τους στην επόμενη γενιά λόγω ανησυχιών ότι θα παρεμποδιστεί η εφευρετικότητά τους, είπε.

Ο  Ferris πιστεύει ότι η ιστορία των μεταβαλλόμενων φιλανθρωπικών προθέσεων του Buffett είναι κάτι το θετικό. «Δείχνει πώς ένας δότης κάνει επιλογές και προσαρμόζεται στις περιστάσεις», είπε.

 

Open Image Modal
Τα παιδιά του Warren Buffett, της Susie Buffett, του κέντρου, του Howard Buffett, αριστερά και του Peter Buffett, ποζάρουν για μια φωτογραφία στην αίθουσα εκθέσεων του CenturyLink Centre στην Omaha, Neb., (AP Photo/Nati Harnik).
via Associated Press

 

Το Gates Foundation δεν είπε πότε έμαθε για την απόφαση του Buffett ή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του. Ανέφερε προηγουμένως σε μια δήλωση ότι «ο Warren Buffett ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρος» και ότι «έπαιξε έναν ανεκτίμητο ρόλο στην υπεράσπιση και τη διαμόρφωση του έργου του ιδρύματος για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου κάθε άτομο μπορεί να ζήσει μια υγιή, παραγωγική ζωή».

Με τα χρόνια, ο Buffett έδωσε στο Gates Foundation μεγάλες ετήσιες δωρεές, αλλά επίσης δώρισε δισεκατομμύρια σε ιδρύματα που διοικούνται από τα τρία παιδιά του και ένα τέταρτο οικογενειακό ίδρυμα. Η δουλειά τους προσφέρει κάποια εικόνα για τις προτεραιότητες της επόμενης γενιάς των Buffetts.

Το Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, που πήρε το όνομά του από την πρώτη γυναίκα του Warren Buffett, είναι το μεγαλύτερο σε δωρεές. Υποστηρίζει οργανισμούς που παρέχουν φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας και πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η 71χρονη Susie Buffett είναι η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ο 66χρονος Peter Buffett είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η Susie ηγείται επίσης του Ιδρύματος Sherwood , ενός σημαντικού υποστηρικτή της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο που παρέχει επιχορηγήσεις σε οργανισμούς και έργα στην Omaha της Νεμπράσκα, την πατρίδα των Buffetts.

Το Ίδρυμα NoVo του Peter Buffett υπήρξε σημαντικός χρηματοδότης οργανώσεων που υπερασπίζονται την αυτονομία των κοριτσιών και των γυναικών και κατά της βίας λόγω φύλου.

Το 2020, ο Peter και η σύζυγός του, Jennifer, αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τον προσανατολισμό του, εστιάζοντας την υποστήριξή τους σε κοινότητες ιθαγενών της Αμερικής και έργα για την οικοδόμηση βιώσιμων, τοπικών κοινοτήτων με έμφαση στη γεωργία και την πρόσβαση σε τρόφιμα.

Το Ίδρυμα Howard G. Buffett έχει επικεντρωθεί στον μετριασμό των συγκρούσεων και τη γεωργία σε όλο τον κόσμο. Από το 2022, έχει δωρίσει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια - περισσότερα από τις περισσότερες χώρες - σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας με τη Ρωσία.

Αυτά περιλαμβάνουν την υποστήριξη της διανομής τροφίμων στα σχολεία, τις δραστηριότητες αποναρκοθέτησης και την ανοικοδόμηση μιας μεγάλης εκδοτικής εταιρείας και μιας βασικής γέφυρας από την οποία γίνεται η μεταφορά σιτηρών.

Σε μια σχετικά σπάνια συνέντευξη για μια οικογένεια που σπάνια βρίσκει χρόνο για να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης, ο Howard Buffett, 69 ετών, είπε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει πώς ακριβώς θα έδιναν ο ίδιος και τα αδέρφια του την περιουσία του πατέρα τους. Ωστόσο, είπε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν ρίσκα και να βρίσκουν τρόπους να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, όπως συνέστησε ο πατέρας τους. 

 

 

«Μπορώ να σας πω, θα καθίσουμε σε ένα δωμάτιο όταν έρθει η ώρα και θα το καταλάβουμε πολύ γρήγορα», είπε, αναγνωρίζοντας ότι η οδηγία για τη δωρεά όλων των χρημάτων μέσα σε 10 χρόνια ήταν μια πρόκληση. Οι διαφορετικοί τρόποι σκέψης των αδελφών και οι προσεγγίσεις στο να προσφέρουν είναι πλεονεκτήματα, είπε. «Αυτό που πρόκειται να κάνει είναι ότι θα συγκεντρώσουμε όλη τη συλλογική μας εμπειρία», είπε.

Η Kathleen Enright, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Συμβουλίου για τα Ιδρύματα, είπε ότι οι Buffett έχουν ουσιαστικά κάνει τη φιλανθρωπία οικογενειακή επιχείρηση, με την επόμενη γενιά να είναι πλέον έμπειροι δωρητές που έχουν δημιουργήσει διαρκείς θεσμούς στα ιδρύματά τους.

«Είναι μεγάλη υπόθεση», είπε, για το ποσό των χρημάτων που οι Buffett είναι έτοιμοι να δώσουν, σημειώνοντας ότι επειδή η περιουσία πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται, θα πρέπει να δώσουν εξαιρετικά ορατά ποσά για να τα ξοδέψουν.

Το στενό χρονοδιάγραμμα για να δοθεί η περιουσία του Buffett μετά τον θάνατό του αντανακλά μια από τις μακροχρόνιες πρακτικές του Warren Buffett.

Έχει δώσει εντολή στο Gates Foundation και στα ιδρύματα της οικογένειάς του να χορηγήσουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν εντός ενός έτους.

Ο Howard Buffett είπε ότι του αρέσουν οι προκλήσεις και πιστεύει ότι γενικά, οι πλούσιοι άνθρωποι πρέπει να δίνουν τα χρήματά τους στη διάρκεια της ζωής τους, αντί να τα κρατούν αιωνίως.

«Κάποιος θα ξοδέψει αυτά τα χρήματα. Κάποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα», είπε. «Λοιπόν, θα προτιμούσα να το κάνω εγώ αυτό με τον αδερφό και την αδερφή μου και να το κάνουμε μαζί, ως συνεργασία, παρά να το δω να γίνεται αλλιώς».