Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ξεκινά στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο για την Εφηβική Υγεία

Ομιλητές από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στη χώρα μας για να συμμετέχουν με ειδικά φροντιστήρια, ομιλίες και τοποθετήσεις στον επιστημονικό διάλογο.
Open Image Modal
ferrantraite via Getty Images
Junior high student home schooling from bedroom

Πολλά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του σημαντικού – από πολλές απόψεις - Διεθνούς Συνεδρίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα του 22ου Συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης για την Υγεία των Εφήβων, που σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, ξεκινά στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή  7 Οκτωβρίου 2022. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις αίθουσες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και θα εστιάσει στην σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και υγεία παιδιών, εφήβων και νέων, με δεδομένες τις προκλήσεις της μετά-covid19 περιόδου και τις κρίσεις λόγω του πολέμου, της κλιματικής αλλαγής και των ενεργειακών δυσχερειών.

Ομιλητές από διαφορετικούς χώρους

Ομιλητές από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στη χώρα μας για να συμμετέχουν με ειδικά φροντιστήρια, ομιλίες και τοποθετήσεις στον επιστημονικό διάλογο: Ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί, καθώς και ειδικευόμενοι/φοιτητές σχολών. Όλοι καλούνται να μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τις πρακτικές φροντίδας της υγείας των νέων στη χώρα τους, την ανάπτυξη «φιλικών» για εφήβους δομών – youth friendly, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και να παρουσιάσουν την έρευνά τους και νέες ιδέες και μεθόδους.

Η συμμετοχή των ίδιων των εφήβων και νέων σε όλες της συνεδρίες προσδίδει μία μοναδικότητα και δημιουργείται μία βάση πλούσιου υλικού, δίνοντας τη δική τους οπτική σχετικά με τις ανάγκες και τις προτεινόμενες λύσεις.

«Το Συνέδριο φωτίζει σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας παιδιών και
εφήβων σε πολλές χώρες - κυρίως της Ευρώπης - και είναι ιδιαίτερα
επίκαιρο, δεδομένου ότι στη χώρα μας δημιουργούνται οι πρώτες ”φιλικές”
για εφήβους δομές - youth friendly - σύμφωνα με τις κατευθυντήριες
οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)», αναφέρει η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρτεμις Τσίτσικα, που είναι πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές:

Η συνολική ευεξία των νέων μελών της κοινωνίας μας αντανακλά τις επιπτώσεις των κρίσεων της Δημόσιας Υγείας και των κοινωνικών ανισοτήτων και τίθενται διλήμματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των άμεσων και μελλοντικών επιπτώσεων. Η διεπιστημονική συζήτηση, προσέγγιση και δράση, καθώς και η εμβάθυνση σε αιτιολογία, συν-νοσηρότητα, παρεμβάσεις και πρόληψη αποτελούν στόχους του επιστημονικού προγράμματος, δίνοντας μοναδικές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες για συνεργασία, εφαρμογή «βέλτιστων» πρακτικών και ενημέρωση σχετικά με την τρέχουσα βιβλιογραφία και έρευνα. Οι επιλογές στον τρόπο ζωής και η διαχείριση με στόχο την προάσπιση της ποιότητας ζωής των νέων αποτελεί ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος του συνεδρίου.

Παράλληλα, κλασσική θεματολογία, όπως η διατροφή, τα εμβόλια, η αντισύλληψη, η αθλητιατρική, η ακμή και οι παθήσεις του δέρματος παρουσιάζονται με όλες τις νέες τάσεις.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου στο εδώ .