Εικόνες εξαθλίωσης στην Τυνησία: Αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας με σαλιγκάρια

Οι Τυνήσιοι στρέφονται στα σαλιγκάρια για κύρια πηγή πρωτεΐνης - Ποια είναι τα οφέλη τους.
Open Image Modal
Μια Τυνήσια τρώει ένα γεύμα με σαλιγκάρια για να σπάσει τη νηστεία της για το Ραμαζάνι, στο Σφαξ της Τυνησίας.
via Associated Press

Ολοένα και περισσότεροι Τυνήσιοι εντάσσουν τα σαλιγκάρια στη καθημερινή τους διατροφή, αφού οι τιμές σε βασικά προϊόντα της αγοράς, όπως το κόκκινο κρέας, παραμένει πολύ υψηλή και δυσπρόσιτη για πολλά νοικοκυριά, όπως εξηγεί το associated press.

Open Image Modal
Ένας αγρότης συλλέγει σαλιγκάρια για να τα πουλήσει σε πελάτες σε μια ορεινή περιοχή κοντά στο Sousse, στη Τυνησία.
via Associated Press

Στη κεντρική Τυνησία, οι άνεργοι νέοι πηγαίνουν σε χωράφια για να αναζητήσουν και να συλλέξουν σαλιγκάρια από τους βράχους και το έδαφος. Σακούλες γεμάτες σαλιγκάρια πωλούνται ύστερα στις τοπικές αγορές, στην προσπάθεια των νέων να βγάλουν τα προς το ζην.

Open Image Modal
Τα σαλιγκάρια εκτίθενται προς πώληση στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου, στο Sousse της Τυνησίας.
via Associated Press

Η νέα αυτή δραστηριότητα έχει αποτελέσει λύση για μεγάλο μέρος του νεαρού πληθυσμού της χώρας, καθώς η ανεργία μεταξύ νέων έχει ξεπεράσει πλέον πάνω από το 40%. Τα επίπεδα πληθωρισμού παραμένουν υψηλά, 3 χρόνια αφού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Open Image Modal
Τα σαλιγκάρια συλλέγονται σε σακούλα για να πωληθούν σε πελάτες, σε μια ορεινή περιοχή κοντά στο Sousse της Τυνησίας.
via Associated Press

Τα σαλιγκάρια δεν αποτελούν καινούργιο έδεσμα για τους Τυνήσιους

Η κατανάλωση σαλιγκαριών συμβαίνει στη χώρα για περισσότερα από 7.000 χρόνια. Αν και στις μέρες μας οι κοχλιοί θεωρούνται λιχουδιά, στην Τυνησία αντιμετωπίζονται ως πρακτική εναλλακτική και υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος. Όπως εξηγεί ένας ντόπιος, την ώρα που το αρνί κοστίζει  60 δηνάρια (17,79 ευρώ), ένα μπολ με σαλιγκάρια είναι πέντε δηνάρια (1,48 ευρώ).

Open Image Modal
Μια Τυνήσια ετοιμάζει ένα γεύμα με σαλιγκάρια για να σπάσει τη νηστεία της για το Ραμαζάνι, στο Σφαξ της Τυνησίας.
via Associated Press

Εκτός του οικονομικού, αποτελούν και πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Η θρεπτική τους αξία είναι ιδιαίτερα υψηλή εφόσον αναλογιστεί κανείς ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Open Image Modal
Τα σαλιγκάρια μαγειρεύονται σε κατσαρόλα για μια οικογένεια που θα σπάσει τη νηστεία του Ραμαζανιού, στο Σφαξ της Τυνησίας.
via Associated Press

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση σαλιγκαριών αντί του κόκκινου κρέατος πρόκειται για μια πιο βιώσιμη λύση, που παράγει πολύ λιγότερες εκπομπές άνθρακα και παράλληλα αποφεύγεται η αποψίλωση των δασών, που συνδέεται με την παραδοσιακή κτηνοτροφία.

Open Image Modal
Τα σαλιγκάρια μαγειρεύονται σε κατσαρόλα για μια οικογένεια που θα σπάσει τη νηστεία του Ραμαζανιού, στο Σφαξ της Τυνησίας.
via Associated Press

(με πληροφορίες από associated press)

-- --