Αντιμέτωπη με την χειρότερη πολιτική κρίση της τελευταίας δεκαετίας είναι η Τυνησία εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας.
Οχήματα των ένοπλων δυνάμεων της χώρας περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, μερικές ώρες μετά την αναγγελία του προέδρου της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ, ότι αναστέλλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για έναν μήνα και παύει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.
Η κίνηση αυτή του προέδρου ερμηνεύεται από τους αντιπάλους του ως ”πραξικόπημα” που θα πρέπει να βρει αντίσταση στους δρόμους. Ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής και ηγέτης του Ενάχντα, ο Ρασίντ Γανούσι, «βλέπει» «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγασαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.
Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της βουλής Γανούσι έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας Ρασίντ Γανούσι πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας, αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού μία ημέρα αφού ανεστάλη η λειτουργία του από τον πρόεδρο της χώρας Κάις Σάγεντ.
Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του Τυνήσιου προέδρου που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμικού Ενάχντα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γανούσι. Επίσης εμπόδισαν υποστηρικτές του κόμματος να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.
Οι δύο αντίπαλες πλευρές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και μπουκάλια η μία εναντίον της άλλης έξω από το κοινοβούλιο.
Ο Γανούσι και οι βουλευτές του μετέβησαν στο κοινοβούλιο ήδη από τις 03:00 τα ξημερώματα, αλλά βρίσκονται αποκλεισμένοι έξω από το κτίριο, πίσω από τις κλειστές πόρτες τις οποίες φυλάσσουν στρατιώτες.
Ο Ρασίντ Γανούσι πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο μαζί με τους βουλευτές του Ενάχντα.
Πολιτική κρίση ενώ η πανδημία κλιμακώνεται
Η τυνησιακή κοινή γνώμη είναι απηυδισμένη από τις ατέλειωτες διενέξεις στο κοινοβούλιο και το μπραντεφέρ ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επικεφαλής του κοινοβουλίου και του Ενάχντα εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, με το σύστημα υγείας να έχει υποστεί κορεσμό και τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.
Με σχεδόν 18.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, η Τυνησία των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας παγκοσμίως.
Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα.
Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματός αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως ”Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου”.
″Αλλαγή καθεστώτος” έγραφαν επίσης ορισμένα πανό.
Η έδρα και τα σύμβολα του Ενάχντα τέθηκαν στο στόχαστρο.
Καλέσματα για διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, κυκλοφορούσαν εδώ και πολλές ημέρες στο Facebook, από διάφορες ομάδες.
Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον πρόεδρο Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους.
Μάλιστα νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Σαϊντ ενώθηκε με πλήθος κόσμου σε κεντρικό δρόμο της Τύνιδος που πανηγύριζε για την απόφασή του να παύσει την κυβέρνηση και να παγώσει τις διεργασίες του κοινοβουλίου.
Η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του al Jazeera
Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία της Τυνησίας εισέβαλε στα γραφεία του στην Τύνιδα και έδιωξε το προσωπικό του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters